Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Weer 18 jaar cel opgelegd voor de moord op Ichelle

Weer 18 jaar cel opgelegd voor de moord op Ichelle

DEN BOSCH (ANP) - Het gerechtshof in Den Bosch heeft woensdag achttien jaar celstraf opgelegd voor de moord op de 29-jarige Ichelle van de Velde uit het Zeeuwse Oostburg. Dat had het Openbaar Ministerie ook geëist. De vrouw werd in december 2020 gewurgd door Sandra H. in haar spirituele winkel.

De 48-jarige H. verborg het stoffelijk overschot wekenlang, onder meer in een paskamer van de zaak. Die winkel was slechts enkele deuren van het naaiatelier van het slachtoffer. Later zaagde en hakte H. het lichaam in negen delen. Die deed ze in vuilniszakken en dumpte ze in een kanaal. Ze liet haar eigen kind helpen met sjouwen.

De rechtbank in Middelburg legde haar in 2022 een celstraf op van achttien jaar voor moord. H. ging daartegen in hoger beroep omdat zij vindt dat er sprake is van doodslag, niet van moord. Zij en Ichelle waren oorspronkelijk vriendinnen. Hun verstandhouding verslechterde toen Ichelle en de man van H. na een trio verliefd werden op elkaar.

Toneelstuk

Bij een ruzie op 15 december zou H. de vrouw hebben geduwd, waarna zij tegen een verwarming viel en bewusteloos raakte. "Uit paniek en angst heb ik haar keel dichtgeknepen", zei de verdachte. Volgens haar was er sprake van een gemoedsopwelling. Het hof gaat daar niet in mee en stelt dat er sprake is van voorbedachte raad. Het gaat daarbij uit van een verklaring van een getuige.

De bezoekster van de spirituele winkel zei dat H. haar had verteld dat ze "waarschijnlijk iemand had vermoord en naar de gevangenis ging". Niet veel later hoorde zij gekreun van achter een gordijn, waarop H. naar achteren liep. Kort erna kwam ze terug en was het gekreun gestopt. Het hof denkt dat Ichelle op dat moment bij kennis kwam, terwijl de verdachte ervan uitging dat ze al was overleden. "Toen dit niet het geval bleek, heeft ze haar alsnog vermoord."

De vrouw ontkende eerst lange tijd iets met de vermissing te maken te hebben. Ze betuigde haar medeleven en stuurde berichten via Ichelles telefoon. "U voerde gewoon de hele tijd een toneelstuk op", zei een rechter van het gerechtshof eerder. Hoe ze nadien met het stoffelijk overschot is omgegaan is volgens het hof "schrijnend" en "mensonterend".

Meer uit Binnenland

Veldkamp (NSC) kan coalitie met PVV uitleggen in het buitenland

DEN HAAG (ANP) - Beoogd minister van Buitenlandse Zaken, Caspar Veldkamp (NSC), is niet bevreesd voor de vragen die hij internationaal zal krijgen over het kabinet met daarin de PVV. Hij verwacht niet dat deelname van de partij van Geert Wilders internationaal tot onrust zal leiden. Als dat toch gebeurt, kan hij ze geruststellen, zei Veldkamp voor zijn gesprek met beoogd premier Dick Schoof en formateur Richard van Zwol.

20 minuten geleden
De Jonge: afscheid CdK Berends is in het belang van Gelderland

DEN HAAG (ANP) - Minister Hugo de Jonge vindt het "in het belang van de provincie" dat John Berends heeft besloten om niet terug te keren als commissaris van de Koning in Gelderland. Berends trok woensdag zijn conclusies nadat Provinciale Staten een onderzoek naar zijn handelen hadden besproken. "Bestuurlijke rust en stabiliteit binnen de provinciale organisatie zijn van groot belang voor de provincie", aldus De Jonge, die als demissionair minister van Binnenlandse Zaken over de CdK's gaat.

1 uur geleden
Koning Willem-Alexander vliegt mee in gevechtshelikopter

CARLISLE (ANP) - Koning Willem-Alexander heeft woensdag de helikopteroefening TAC Blaze bezocht in het Verenigd Koninkrijk. De koning vloog zelf mee in een Apache gevechtshelikopter om een indruk te krijgen van een trainingsvlucht.

2 uur geleden
Rekeningrijden lijkt kansloos onder nieuwe coalitie

DEN HAAG (ANP) - Het ziet er niet naar uit dat de nieuwe coalitie werk gaat maken van rekeningrijden. Tijdens een debat herhaalden PVV, NSC en BBB dat zij niets zien in die maatregel. De VVD wilde zich er nog niet duidelijk voor of tegen uitspreken.

2 uur geleden
Van Rij stuurt wetsvoorstel 'box 3' naar Raad van State

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) is op de valreep met een wetsvoorstel gekomen dat per 2027 voor een nieuw stelsel moet zorgen om belasting te heffen op het rendement op vermogen (box 3). Het is aan zijn opvolger, die naar verwachting volgende week aantreedt, om het voorstel door het parlement te loodsen.

3 uur geleden
Breda zet boa's en lichtmasten in tegen overlast bij station

BREDA (ANP) - Breda neemt in juni, juli en augustus extra veiligheidsmaatregelen rond het station en het nabijgelegen park Valkenberg. Het afgelopen jaar nam de overlast in dat gebied toe.

4 uur geleden
Achahbar (Toeslagen) hoopt dat haar functie snel overbodig wordt

DEN HAAG (ANP) - "Mijn allerliefste wens zou eigenlijk zijn dat mijn functie zo snel mogelijk overbodig zou worden." Dat zegt Nora Achahbar, beoogd staatssecretaris van Financiën, voor haar kennismakingsgesprek in de Tweede Kamer. NSC heeft Achahbar voorgedragen voor het onderdeel Toeslagen, waaronder ook de hersteloperatie van de toeslagenaffaire valt.

4 uur geleden