Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Weer 18 jaar cel opgelegd voor de moord op Ichelle

Weer 18 jaar cel opgelegd voor de moord op Ichelle

DEN BOSCH (ANP) - Het gerechtshof in Den Bosch heeft woensdag achttien jaar celstraf opgelegd voor de moord op de 29-jarige Ichelle van de Velde uit het Zeeuwse Oostburg. Dat had het Openbaar Ministerie ook geëist. De vrouw werd in december 2020 gewurgd door Sandra H. in haar spirituele winkel.

De 48-jarige H. verborg het stoffelijk overschot wekenlang, onder meer in een paskamer van de zaak. Die winkel was slechts enkele deuren van het naaiatelier van het slachtoffer. Later zaagde en hakte H. het lichaam in negen delen. Die deed ze in vuilniszakken en dumpte ze in een kanaal. Ze liet haar eigen kind helpen met sjouwen.

De rechtbank in Middelburg legde haar in 2022 een celstraf op van achttien jaar voor moord. H. ging daartegen in hoger beroep omdat zij vindt dat er sprake is van doodslag, niet van moord. Zij en Ichelle waren oorspronkelijk vriendinnen. Hun verstandhouding verslechterde toen Ichelle en de man van H. na een trio verliefd werden op elkaar.

Toneelstuk

Bij een ruzie op 15 december zou H. de vrouw hebben geduwd, waarna zij tegen een verwarming viel en bewusteloos raakte. "Uit paniek en angst heb ik haar keel dichtgeknepen", zei de verdachte. Volgens haar was er sprake van een gemoedsopwelling. Het hof gaat daar niet in mee en stelt dat er sprake is van voorbedachte raad. Het gaat daarbij uit van een verklaring van een getuige.

De bezoekster van de spirituele winkel zei dat H. haar had verteld dat ze "waarschijnlijk iemand had vermoord en naar de gevangenis ging". Niet veel later hoorde zij gekreun van achter een gordijn, waarop H. naar achteren liep. Kort erna kwam ze terug en was het gekreun gestopt. Het hof denkt dat Ichelle op dat moment bij kennis kwam, terwijl de verdachte ervan uitging dat ze al was overleden. "Toen dit niet het geval bleek, heeft ze haar alsnog vermoord."

De vrouw ontkende eerst lange tijd iets met de vermissing te maken te hebben. Ze betuigde haar medeleven en stuurde berichten via Ichelles telefoon. "U voerde gewoon de hele tijd een toneelstuk op", zei een rechter van het gerechtshof eerder. Hoe ze nadien met het stoffelijk overschot is omgegaan is volgens het hof "schrijnend" en "mensonterend".

Meer uit Binnenland

Moslims vieren Offerfeest met slachten van rund, geit of schaap

DEN HAAG (ANP) - Moslims vieren zondag het Offerfeest (Eid al-Adha). Nadat ze, ook in Nederland, naar de moskee zijn gegaan voor gebed, gaan ze naar het slachthuis om daar een rund, geit of schaap te laten slachten. Een deel van het vlees geven ze aan families die niet zelf een dier kunnen kopen om te slachten.

6 minuten geleden
40.000 Oranjefans in Hamburg zien eerste wedstrijd tegen Polen

HAMBURG (ANP) - Zo'n 40.000 Oranjefans worden zondag in Hamburg verwacht voor de wedstrijd tegen Polen. Het Nederlands elftal trapt om 15.00 uur af in het Volksparkstadion voor de eerste wedstrijd op dit EK voetbal.

7 minuten geleden
Roparun levert 4,3 miljoen op voor mensen met kanker

ROTTERDAM (ANP) - Deelnemers van de jaarlijkse Roparun hebben vorige maand ruim 4,3 miljoen euro opgehaald voor goede doelen. Het geld gaat naar doelen die "het leven van mensen met kanker draaglijker maken". De organisatie van het sponsorevenement maakte de eindstand zaterdagavond bekend op een feest in stadion De Kuip in Rotterdam.

4 uur geleden
Verklaring kandidaat-minister Faber (PVV) stelt Omtzigt gerust

DEN HAAG (ANP) - NSC-leider Pieter Omtzigt is gerustgesteld door de belofte van kandidaat-minister Marjolein Faber (PVV) "binnen de lijnen van het hoofdlijnenakkoord en de rechtsstaatverklaring" te blijven. "Dat is een hele goede zin, het stelt mij gerust", zei Omtzigt er zaterdag bij Nieuwsuur over. Hij verlangt niet dat de kandidaat-minister voor Asiel en Migratie uitspraken uit het verleden terugneemt, bijvoorbeeld over de door haar gebruikte term "omvolking".

5 uur geleden
Nederlandse en Poolse fans vieren feest in rosse buurt Hamburg

HAMBURG (ANP) - Enkele duizenden Nederlandse en Poolse supporters vieren zaterdag samen feest op de Reeperbahn, in de rosse buurt van Hamburg. Oranje speelt zondagmiddag de eerste wedstrijd van het EK in Duitsland tegen de Polen.

8 uur geleden
Luchthavens kunnen volgens minister zonder natuurvergunning

DEN HAAG (ANP) - Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport hebben toch geen natuurvergunning nodig, volgens demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). Ze heeft aan de Tweede Kamer laten weten dat ze de twee luchthavens wel een bovengrens oplegt voor de stikstofuitstoot van het vliegverkeer. Die grens staat gelijk aan de bestaande uitstoot die de vliegvelden hebben berekend.

8 uur geleden
Rutte ziet 'dwaas' vredesvoorstel Poetin als teken van paniek

LUZERN (ANP) - Het "dwaze vredesvoorstel" dat de Russische president Vladimir Poetin vrijdag deed aan Oekraïne, laat zien dat hij "duidelijk in paniek is". Dat heeft demissionair minister-president Mark Rutte gezegd bij een top over Oekraïne in Zwitserland.

10 uur geleden