Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Weemoedige Kamer debatteert voor het laatst in oude Kamergebouw

Weemoedige Kamer debatteert voor het laatst in oude Kamergebouw

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer debatteert donderdag voor het laatst in het Kamergebouw aan het Binnenhof. Daarna gaan de deuren dicht en de lichten uit voor minstens 5,5 jaar, zodat de renovatie van de Binnenhofgebouwen kan beginnen. De Kamerbewoners verlaten het gebouwencomplex met weemoed en tegenzin: een enkeling ziet er nog de noodzaak van in, maar niemand neemt van harte afscheid van de grote vergaderzaal, de historische kamers, wandelgangen en sluiproutes die decennialang het politieke toneel vormden.

De verhuizing naar het voormalige ministerie van Buitenlandse Zaken, dat zal dienen als het nieuwe parlementaire decor voor de komende jaren, start meteen na de laatste Kamerdag. Aan sommige delen van het vervangende pand aan de Bezuidenhoutseweg in Den Haag wordt nu nog de laatste hand gelegd voordat de nieuwe bewoners erin kunnen. Pas in de tweede helft van augustus, vlak voordat het nieuwe politieke jaar van start gaat, kan iedereen zijn of haar nieuwe werkplek opzoeken. Mocht de Kamer het zomerreces onderbreken om te debatteren, dan kan dat zolang in de Ridderzaal.

Voormalig Kamervoorzitter Khadija Arib heeft de verhuizing naar 'B67' uit alle macht geprobeerd tegen te houden. Zij was voorstander om het Binnenhof stap voor stap te verbouwen. Maar staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken), die over de verhuizing gaat, pleitte juist voor een verhuizing. Dit zou volgens hem minder tijd kosten en goedkoper zijn dan een gefaseerde verbouwing. In de wandelgangen wordt geschamperd over de voorgestelde termijn die voor de verbouwing is uitgetrokken: dergelijke projecten door de Rijksoverheid lopen altijd uit, is de teneur. Kamervoorzitter Vera Bergkamp is optimistisch en denkt dat de Kamer over 5,5 jaar daadwerkelijk weer aan het Binnenhof werkt.

Voordat de eerste verhuisdozen op weg gaan naar de 'Apenrots', zoals het vervangende Kamergebouw wel genoemd wordt, hebben de Kamerleden een lange dag voor de boeg. Het is al haast traditie dat de laatste dagen voor recessen tot diep in de nacht doorgaan. Dan worden namelijk nog veel moties ingediend, waarover dezelfde dag nog wordt gestemd. Volgens de voorgenomen planning beginnen de stemmingen donderdag tussen 11 en 12 uur 's avonds.

De politiek is ook aan vakantie toe, wordt de afgelopen weken vaak verzucht. De coronacrisis hield de gemoederen flink bezig tijdens de vorige recessen en ook de rest van het politieke jaar was bewogen. Partijleiders Mark Rutte (VVD) en Sigrid Kaag (D66), die samen werken aan een conceptregeerakkoord, nemen in de zomer een pauze van de formatie. Ingewijden zeggen dat rust mogelijk de impasse in de formatie tussen verschillende partijen doorbreekt.

Meer uit Politiek

Informateurs zien 'cruciale' laatste week komen

DEN HAAG (ANP) - De laatste week van deze fase van de informatie zal "cruciaal" zijn, zeggen informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf. De komende week gaat het Centraal Planbureau (CPB) "flink wat maatregelen" doorrekenen en daarna moeten door PVV, VVD, NSC en BBB knopen worden doorgehakt, zeiden ze woensdag.

2 uur geleden
CPB: volgende week meer duidelijkheid voor formerende partijen

DEN HAAG (ANP) - CPB-directeur Pieter Hasekamp verwacht de formerende partijen eind volgende week te kunnen bijpraten over de financieel-economische gevolgen van de plannen die zij willen laten doorrekenen. Hij wil niet zeggen hoe gedetailleerd die zijn en of er verschillende scenario's voorliggen, zoals de informateurs eerder aankondigden.

7 uur geleden
ChristenUnie aan Rutte: kom met Catshuissessie over antisemitisme

DEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie wil dat demissionair premier Mark Rutte tijdens een Catshuissessie met verschillende sectoren gaat praten over de stijgende haat tegen Joden in Nederland. De partij zal dit voorstel donderdagavond doen tijdens het Kamerdebat over antisemitisme in ons land.

8 uur geleden
DENK slaat Europese verkiezingen over

DEN HAAG (ANP) - DENK doet in mei niet mee aan de verkiezingen voor het Europees parlement. Als reden daarvoor geeft de partij dat zij in Brussel waarschijnlijk alleen komt te staan in haar standpunten over de strijd in de Gazastrook. DENK kwam bij de vorige verkiezingen in 2019 niet in de buurt van een zetel en maakt daar volgens recente peilingen ook nu weinig kans op.

8 uur geleden
Gronings regioberaad over Nieuw Begin moet openbaar

GRONINGEN (ANP) - Volksvertegenwoordigers in Groningen willen grip houden op de besteding van de aardbevingsmiljarden, maar de manier waarop ze dat tot nu toe organiseren stuit op kritiek in Provinciale Staten. Het Regioberaad van Staten- en raadsleden over "democratische verankering" bij de vormgeving van een 'Nieuw Begin' na het gaswinningsleed vergadert vooralsnog in beslotenheid, maar dat moet volgens een meerderheid in Provinciale Staten transparanter.

9 uur geleden
Export van Nederlandse onderdelen van F-35 wordt niet gestopt

DEN HAAG (ANP) - De export van in Nederland geproduceerde onderdelen voor de F-35 naar andere landen dan Israël wordt niet stopgezet. Dat schrijft minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) in een aanvullende toelichting op de uitspraak van het gerechtshof aan de Tweede Kamer.

10 uur geleden
Van der Burg moet asielaanvragen van Palestijnen gewoon behandelen

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Justitie en Veiligheid) moet de aanvragen van asielzoekers uit de Palestijnse gebieden gewoon in behandeling nemen. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. In december besloot Van der Burg dat de aanvragen tijdelijk bevroren zouden worden, maar volgens de Raad van State heeft hij zijn besluit niet goed gemotiveerd, omdat hij zich niet baseerde op de meest actuele informatie.

11 uur geleden