Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Weekers: ik wist niet van ontspoorde fraudejacht fiscus

Weekers: ik wist niet van ontspoorde fraudejacht fiscus

DEN HAAG (ANP) - Voormalig staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) was zich er niet van bewust dat zijn Belastingdienst bepaalde ouders hard en groepsgewijs behandelde in de jacht op fraudeurs. Dat zegt hij in een verhoor door de ondervragingscommissie die onderzoek doet naar het schandaal met de kinderopvangtoeslag.

Weekers wist niet dat ouders die stonden ingeschreven bij van fraude verdachte gastouderbureaus vaak zomaar enorme bedragen aan kinderopvangtoeslag moesten terugbetalen. De commissie vroeg hem over het handelen van de speciale fraudeteams CAF, die in zijn tijd achter mogelijk frauderende organisaties zoals gastouderbureaus aangingen.

"Anders had ik wel ingegrepen", bezweert Weekers. Wat er met ouders is gebeurd in de toeslagenaffaire is "diep triest" en "schandalig".

Waarschuwing

In het verhoor erkende Weekers ook dat het kabinet, en daarmee de Belastingdienst, de fraudeaanpak flink opschroefde naar aanleiding van de beruchte Bulgarenfraude. Toen de Kamer ook een hardere fraudeaanpak eiste, waarschuwde Weekers al dat "de goeden onder de kwaden zullen lijden". Daarmee bedoelde hij niet dat onschuldige ouders onterecht als fraudeur behandeld zouden worden, legt hij nu uit. De oud-bewindsman probeerde daarmee te zeggen dat ouders vaker zelf met bewijzen moeten komen en soms langer moeten wachten op antwoorden van de Belastingdienst.

"Ik werd elke keer weer opnieuw verrast als incidenten en problemen naar boven kwamen via de media, via Kamerleden, terwijl het niet op mijn bureau kwam", zegt Weekers ook. Nog steeds komt veel informatie naar boven zonder dat de staatssecretarissen die nu over de Belastingdienst en Toeslagen gaan deze zelf naar boven brengen. Dat komt volgens Weekers doordat "op bepaalde plekken onvoldoende maatschappelijke antenne aanwezig was binnen de dienst".

Meer uit Binnenland

Openbaar Ministerie waarschuwde Erasmus MC voor verdachte

ROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft het Erasmus MC eerder gewaarschuwd voor de man die donderdag is opgepakt voor de fatale schietincidenten in Rotterdam. GeenStijl publiceert een brief van het OM aan het Erasmus Medisch Centrum daarover.

1 uur geleden
COA: onzeker of er voor iedereen slaapplek is in Ter Apel

TER APEL (ANP) - Het is onzeker of er donderdagavond voor iedereen een slaapplek is bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Dat meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Ook voor de komende dagen blijft het onzeker of het blijft lukken om iedere asielzoeker opvang te bieden, aldus het COA.

2 uur geleden
Politieonderzoek nog in volle gang na schietpartijen Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Het politieonderzoek is donderdagavond nog in volle gang bij het Heiman Dullaertplein in de Rotterdamse wijk Delfshaven, waar een 32-jarige man eerder op de dag een 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter neerschoot. De vrouw stierf ter plekke, het meisje overleed later in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

2 uur geleden
Woning Rotterdam waar brand uitbrak is van verdachte schietpartij

ROTTERDAM (ANP) - Het pand aan het Rotterdamse Heiman Dullaertplein waar donderdagmiddag brand uitbrak, is de woning van de 32-jarige man die is opgepakt voor de dodelijke schietincidenten in die stad. De politie zegt ervan uit te gaan dat de man het vuur zelf heeft aangestoken.

2 uur geleden
Dit jaar 2500 migranten omgekomen of vermist op Middellandse Zee

GENÈVE (ANP/AFP) - Dit jaar zijn meer dan 2500 migranten omgekomen of vermist geraakt op de Middellandse Zee, meldt de vluchtelingencommissaris van de Verenigde Naties. Dat is een flinke stijging ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, toen het om 1680 personen ging.

2 uur geleden
Slachtoffer schietpartij was ook huisarts op Katendrecht

ROTTERDAM (ANP) - De 43-jarige man, een docent, die donderdag in het Erasmus MC werd doodgeschoten, werkte ook als huisarts op een gezondheidscentrum in de Rotterdamse wijk Katendrecht. Bestuurder René Baljon van Stichting Zonboog waar het gezondheidscentrum onder valt, bevestigt dat na berichtgeving in het AD.

3 uur geleden
Erasmus MC: geen onderwijs vrijdag

ROTTERDAM (ANP) - Al het onderwijs op de locatie Erasmus MC gaat vrijdag niet door. Geplande examens op campus Woudestein gaan wel door. Dat melden het Erasmus MC en de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). De EUR stelt dat geplande examens op campus Woudestein wel doorgaan, maar dat er begrip is voor studenten "die daar nu door dit incident niet toe in staat zijn".

3 uur geleden