Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Weduwe van seriemoordenaar Fourniret voor de rechter in Frankrijk

Weduwe van seriemoordenaar Fourniret voor de rechter in Frankrijk

NANTERRE (ANP/AFP/BELGA) - In Frankrijk is een nieuw proces begonnen tegen Monique Olivier, de weduwe van de overleden seriemoordenaar Michel Fourniret. Ze wordt vervolgd voor haar betrokkenheid bij drie zaken die tientallen jaren geleden speelden.

Olivier verscheen 's ochtends voor de rechter, onder enorme belangstelling van de media. Ze beloofde "haar best te doen" om antwoord te geven op vragen.

Haar echtgenoot, bijgenaamd het monster van de Ardennen, werd in dezelfde zaken verdacht van moord, ontvoering en verkrachting. Hij overleed in 2021 op 79-jarige leeftijd zonder daarvoor te zijn veroordeeld.

Levenslang

Fourniret had in 2008 al levenslang gekregen voor een reeks andere moorden. Echtgenote Olivier kreeg toen ook levenslang opgelegd voor haar medeplichtigheid en kreeg later nog eens 20 jaar cel.

De weduwe wordt dit keer vervolgd in drie andere zaken, waarvan de oudste dateert uit 1988. Toen verdween de 18-jarige Marie-Angèle Domece.

Drie weken

Olivier wordt ook vervolgd voor de verdwijning van de destijds 9-jarige Estelle Mouzin in 2003 en de ontvoering en moord van de Britse Joanna Parrish in 1990, die dood is aangetroffen.

De lichamen van Domece en Mouzin zijn nooit teruggevonden. Een advocaat van de nabestaanden noemde het belangrijk dat de weduwe alsnog wordt vervolgd. Ze zei dat zo'n proces "bevrijdend" kan zijn voor de families.

De advocaat van Olivier heeft aangegeven dat geen grote "onthullingen" verwacht hoeven te worden van zijn cliënt. Het proces bij een rechtbank voor onopgeloste zaken in Nanterre zal minstens drie weken duren.

Meer uit Buitenland

Oekraïne heeft plannen voor nieuw tegenoffensief

KYIV (ANP/RTR/AFP) - Oekraïne heeft duidelijke plannen voor een nieuw tegenoffensief tegen de Russische strijdkrachten, zei president Volodymyr Zelensky in een persconferentie op zondag. Ook zei hij dat de plannen voor het tegenoffensief vorig jaar waren gelekt naar het Kremlin.

13 minuten geleden
Zelensky: 31.000 Oekraïense soldaten dood in oorlog met Rusland

KYIV (ANP/AFP/RTR/DPA) - Zo'n 31.000 Oekraïense soldaten zijn omgekomen in de oorlog met Rusland, zei president Volodymyr Zelensky zondag. Het is opvallend dat de president het cijfer noemt. De regering in Kyiv zegt vrijwel nooit iets over het aantal omgekomen militairen.

14 minuten geleden
Oekraïne: ruim 120.000 Russische oorlogsmisdaden gedocumenteerd

KYIV (ANP/DPA) - Oekraïense aanklagers hebben sinds de invasie van februari 2022 meer dan 120.000 gevallen van oorlogsmisdaden door Russische troepen geregistreerd. Dat zei procureur-generaal Andriy Kostin op het Oekraïne 2024-forum in Kyiv. "Er is geen misdaad die de Russen niet hebben begaan tijdens deze oorlog. Oekraïense rechtbanken hebben tijdens de oorlog al tachtig vonnissen uitgesproken."

1 uur geleden
Opnieuw Oekraïens graan geloosd uit treinwagons in Polen

KYIV (ANP/RTR) - Zo'n 160 ton aan Oekraïens graan is geloosd bij een Pools treinstation, schrijft de Oekraïense minister van Infrastructuur Oleksandr Koebrakov op X. De minister spreekt van een daad van "vandalisme" en van "straffeloosheid en onverantwoordelijkheid".

2 uur geleden
Oekraïne staat later mogelijk open voor vredesoverleg met Rusland

KYIV (ANP/RTR) - Oekraïne en landen die Oekraïne steunen zouden Rusland in de toekomst misschien kunnen uitnodigen voor een vredestop. Dat heeft Andri Jermak, de stafchef van president Volodymyr Zelensky, gezegd. Tot nu toe weigert Oekraïne met Rusland te spreken zolang er nog Russen op Oekraïens grondgebied zijn.

3 uur geleden
Duitsland belooft Oekraïne 100 miljoen euro extra steun

MYKOLAJIV (ANP/DPA/AFP) - Duitsland geeft Oekraïne nog eens 100 miljoen euro extra voor humanitaire hulp. Het geld is bestemd voor de watervoorziening, ziekenhuizen en huisvesting, zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock tijdens een bezoek aan de stad Mykolajiv.

4 uur geleden
Bronnen: deze week gesprekken in Qatar over oorlog Gaza

CAÏRO (ANP/RTR/AFP) - Gesprekken tussen Israël en Hamas over een staakt-het-vuren moeten nog deze week plaatsvinden in Qatar. Dat hebben bronnen bij de Egyptische veiligheidsdiensten gemeld aan persbureau Reuters. Het Israëlische oorlogskabinet besloot zaterdag om onderhandelaars naar de gesprekken te sturen.

5 uur geleden