Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wederopbouw en herstel Oekraïne kost zeker 349 miljard dollar

Wederopbouw en herstel Oekraïne kost zeker 349 miljard dollar

WASHINGTON/BRUSSEL (ANP) - De kosten voor de wederopbouw en het herstel van Oekraïne worden geschat op minstens 349 miljard dollar (347 miljard euro), maar dit bedrag zal vanwege de aanhoudende oorlog nog verder oplopen. De Wereldbank meldt dat na een gezamenlijke evaluatie met onder meer de Oekraïense regering en de Europese Commissie.

Er is niet alleen een balans opgemaakt van de schade en verliezen, maar ook van de economische en sociale behoeften van Oekraïne tijdens en na de oorlog. Het betreft de eerste uitgebreide beoordeling van de gevolgen van de oorlog in twintig verschillende sectoren. Daarin wordt ook beschreven wat de financieringsbehoeften zijn voor een "veerkrachtig, inclusief en duurzaam" herstel en wederopbouw.

Bij de beoordeling is gekeken naar de periode van 24 februari en 1 juni. De fysieke schade wordt geschat op ruim 97 miljard dollar. Die schade is met name groot in de sectoren huisvesting, transport, handel en industrie. Het totaalbedrag van 349 miljard dollar is ruim 1,6 keer het bruto binnenlands product van Oekraïne in 2021. Ongeveer 105 miljard euro zou op korte termijn al nodig zijn voor de dringendste behoeften, bijvoorbeeld scholen, ziekenhuizen en voorbereidingen voor de winter.

De oorlog begon op 24 februari toen Russische troepen buurland Oekraïne binnenvielen. De strijd woedt al maanden met name in het oosten en het zuiden van Oekraïne. Een einde van de oorlog is nog niet in zicht door het uitblijven van vredesbesprekingen. Sinds de Russische invasie hebben landen Oekraïne miljarden aan steun toegezegd. In gebieden die door het Oekraïense leger zijn heroverd, wordt al een begin gemaakt aan de wederopbouw.

Meer uit Buitenland

Tientallen doden door brand in migrantenopvang Mexico

CIUDAD JUÁREZ (ANP/AFP/RTR) - Een brand in een migrantencentrum in Mexico heeft ongeveer veertig mensen het leven gekost. In de opvang, vlak bij de grens met de Verenigde Staten, zaten bijna zeventig mannen uit Centraal- en Zuid-Amerika, aldus de autoriteiten.

34 minuten geleden
EU eens over aanpak 'economische chantage' door landen als China

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie moet kunnen terugslaan als landen als China en Rusland lidstaten onder druk zetten door bijvoorbeeld hun handel af te knijpen, zijn EU-landen en het Europees Parlement overeengekomen. De nieuwe wapens tegen "economische chantage" zijn eerst en vooral bedoeld zodat andere mogendheden zulke praktijken uit hun hoofd zetten.

1 uur geleden
Belarus wil zichzelf beschermen met opslag Russische kernwapens

MINSK (ANP/RTR) - Belarus zegt tactische kernwapens van Rusland te gaan huisvesten omdat het zichzelf daarmee wil beschermen voor het Westen. Het land voelt zich naar eigen zeggen tot de samenwerking gedwongen vanwege de economische en politieke druk die het de afgelopen 2,5 jaar heeft ervaren van de Verenigde Staten, NAVO-lidstaten en de Europese Unie.

2 uur geleden
Frankrijk zet 13.000 agenten in op nieuwe protestdag

PARIJS (ANP/RTR/DPA) - De Franse regering zet dinsdag 13.000 agenten in vanwege de protestdag die wordt gehouden tegen de pensioenplannen. Dat is het grootste aantal sinds het uitbreken van de demonstraties, aldus binnenlandminister Gérald Darmanin. Ongeveer 5500 agenten zijn actief in Parijs.

3 uur geleden
Onderzoekers tonen aan: minder huismussen in tuin met pesticiden

BRIGHTON (ANP) - Huismussen zijn minder te vinden in tuinen waarin pesticiden worden gebruikt. Over het algemeen ging het om zo'n 12 procent minder huismussen in tuinen met pesticiden, zien onderzoekers van de University of Sussex in het Verenigd Koninkrijk.

4 uur geleden
Amnesty: Westen heeft dubbele standaard voor mensenrechten

LONDEN (ANP/DPA) - Westerse landen houden er twee standaarden op na als het gaat om de schending van mensenrechten in de wereld, vindt Amnesty International. "De krachtige westerse reactie op de Russische invasie in Oekraïne staat in schril contrast met het gebrek aan actie als het gaat om schendingen door bondgenoten in landen als Israël, Saudi-Arabië en Egypte", schrijft de mensenrechtenorganisatie in haar jaarverslag.

7 uur geleden
Kapot ruimteschip keert zonder bemanning terug van ISS naar aarde

BAJKONOER (ANP) - Een ruimtevaartuig dat vorig jaar beschadigd raakte door de inslag van wat ruimtegruis, keert dinsdag terug van het internationale ruimtestation ISS naar de aarde. Aan boord zitten geen bemanningsleden. De ruimtevaarders die met het vaartuig hadden moeten terugkeren, blijven een halfjaar langer in het ISS en gaan dan met vervangend vervoer terug.

9 uur geleden