Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wederopbouw en herstel Oekraïne kost zeker 349 miljard dollar

Wederopbouw en herstel Oekraïne kost zeker 349 miljard dollar

WASHINGTON/BRUSSEL (ANP) - De kosten voor de wederopbouw en het herstel van Oekraïne worden geschat op minstens 349 miljard dollar (347 miljard euro), maar dit bedrag zal vanwege de aanhoudende oorlog nog verder oplopen. De Wereldbank meldt dat na een gezamenlijke evaluatie met onder meer de Oekraïense regering en de Europese Commissie.

Er is niet alleen een balans opgemaakt van de schade en verliezen, maar ook van de economische en sociale behoeften van Oekraïne tijdens en na de oorlog. Het betreft de eerste uitgebreide beoordeling van de gevolgen van de oorlog in twintig verschillende sectoren. Daarin wordt ook beschreven wat de financieringsbehoeften zijn voor een "veerkrachtig, inclusief en duurzaam" herstel en wederopbouw.

Bij de beoordeling is gekeken naar de periode van 24 februari en 1 juni. De fysieke schade wordt geschat op ruim 97 miljard dollar. Die schade is met name groot in de sectoren huisvesting, transport, handel en industrie. Het totaalbedrag van 349 miljard dollar is ruim 1,6 keer het bruto binnenlands product van Oekraïne in 2021. Ongeveer 105 miljard euro zou op korte termijn al nodig zijn voor de dringendste behoeften, bijvoorbeeld scholen, ziekenhuizen en voorbereidingen voor de winter.

De oorlog begon op 24 februari toen Russische troepen buurland Oekraïne binnenvielen. De strijd woedt al maanden met name in het oosten en het zuiden van Oekraïne. Een einde van de oorlog is nog niet in zicht door het uitblijven van vredesbesprekingen. Sinds de Russische invasie hebben landen Oekraïne miljarden aan steun toegezegd. In gebieden die door het Oekraïense leger zijn heroverd, wordt al een begin gemaakt aan de wederopbouw.

Meer uit Buitenland

Media: schutter Trump half uur voor aanslag gespot op dak gebouw

BUTLER (ANP) - Thomas Crooks, de man die zaterdag in de Amerikaanse staat Pennsylvania een aanslag pleegde op oud-president Donald Trump, werd ongeveer een half uur voor hij schoten loste door agenten gespot op een dak. Dat meldt de lokale nieuwszender Channel 11 op basis van politiebronnen. Trump raakte bij de aanslag lichtgewond, maar een omstander en later ook de schutter zelf werden gedood.

1 uur geleden
Biden: niemand heeft meer voor de Palestijnen gedaan dan ik

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft gezegd dat hij "de Palestijnen zeer steunt" en "meer voor de Palestijnse gemeenschap heeft gedaan dan wie dan ook". Dat zei Biden in een interview waarin hij zichzelf ook een "zionist" noemde.

3 uur geleden
Trump arriveert op Republikeins partijcongres met oor in verband

MILWAUKEE (ANP) - De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump is maandagavond lokale tijd gearriveerd op het Republikeinse partijcongres in Milwaukee, in de staat Wisconsin. De oud-president had een verband over zijn oor, waaraan hij zaterdag gewond was geraakt toen hij tijdens een campagnebijeenkomst in Pennsylvania werd beschoten.

3 uur geleden
Biden bereid in september opnieuw in debat te gaan met Trump

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft bevestigd dat hij in september opnieuw in debat wil gaan met de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. In het eerste debat van de huidige campagne voor de verkiezingen, vorige maand, oogde Biden regelmatig verward en fragiel.

4 uur geleden
Nieuw, rechtser Europarlement buigt zich meteen over de posten

STRAATSBURG (ANP) - Een nieuw, rechtser Europees Parlement treedt dinsdag aan. Nog maar nauwelijks geïnstalleerd moeten de nieuwe Europarlementariërs deze week meteen belangrijke beslissingen nemen over posten en taakverdeling. Ze kiezen bijvoorbeeld een nieuwe voorzitter voor henzelf, én een voor de Europese Commissie.

4 uur geleden
WSJ: Musk wil 45 miljoen dollar per maand uitgeven voor Trump

WASHINGTON (ANP) - Miljardair Elon Musk heeft gezegd dat hij van plan is ongeveer 45 miljoen dollar per maand te geven aan een nieuwe pro-Trump super PAC, meldt The Wall Street Journal. Een 'super PAC' is een politiek actiecomité dat onbeperkt geld mag spenderen ten gunste van politieke kandidaten, in dit geval de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump.

4 uur geleden
Aanklagers in beroep tegen verwerping zaak om documenten Trump

WASHINGTON (ANP/AFP) - Het Amerikaanse ministerie van Justitie gaat in beroep tegen het verwerpen van de strafzaak tegen oud-president Donald Trump over het achterhouden van geheime documenten. Dat meldt een woordvoerder van speciaal aanklager Jack Smith in een verklaring, naar aanleiding van de uitspraak eerder op maandag.

6 uur geleden