Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Webwinkelconcern Amazon stijgt op lager Wall Street

Webwinkelconcern Amazon stijgt op lager Wall Street

NEW YORK (ANP) - De beurzen in New York zijn donderdag wat teruggevallen na de sterke opmars een dag eerder. Amazon wist daarbij te ontsnappen aan de negatieve teneur. Beleggers reageerden verheugd op het nieuws dat het webwinkelconcern zijn aandelen gaat splitsen en voor 10 miljard dollar aan eigen aandelen gaat inkopen. Daarnaast verwerkten de markten de nieuwste inflatiegegevens uit de Verenigde Staten.

Het leven voor Amerikanen is in februari opnieuw duurder geworden. De consumentenprijzen in de grootste economie ter wereld stegen met 7,9 procent ten opzichte van een jaar geleden. In januari bereikte de inflatie met 7,5 procent al het hoogste niveau in veertig jaar. De Russische inval in Oekraïne dreigt daarbij de inflatie nog verder aan te jagen, doordat prijzen voor energie, metaal en graan sterk stijgen door de oorlog.

Verder hield de Europese Centrale Bank (ECB) de rente in de eurozone ongewijzigd. De centrale bank versnelde wel de afbouw van het opkopen van obligaties. ECB-president Christine Lagarde waarschuwde ook dat de oorlog in Oekraïne een aanzienlijke impact kan hebben op de economie en inflatie.

Oorlog

Aan die oorlog lijkt daarbij voorlopig geen einde te komen. De ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland en Oekraïne overlegden eerder op de dag voor het eerst sinds de uitbraak van de oorlog. Het overleg leverde echter geen resultaat op. Wel toonden beide landen zich bereid de gesprekken een vervolg te geven.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na opening 1,1 procent lager op 32.941 punten. De brede S&P 500 zakte 1,1 procent tot 4233 punten en techgraadmeter Nasdaq daalde 1,5 procent tot 13.045 punten.

Amazon

Amazon steeg 4 procent. De aandeelhouders krijgen voor elk aandeel dat ze bezitten er twintig nieuwe voor terug. De koers van een aandeel Amazon is momenteel zo'n 2800 dollar en dat maakt de aandelen onbereikbaar voor veel kleine beleggers. Als de aandelensplitsing op dit moment zou worden doorgevoerd zou de prijs naar ongeveer 140 dollar gaan, wat zorgt dat ze meer verhandeld kunnen worden. Eerder dit jaar kondigde Google-moeder Alphabet ook al een aandelensplitsing aan.

CrowdStrike dikte ruim 9 procent aan. Het cyberbeveiligingsbedrijf verhoogde zijn verwachtingen na beter dan verwachte resultaten.

Meer uit Financieel

Overwegend verliezen op Wall Street terwijl shutdown dreigt

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag met overwegend kleine verliezen het weekend ingegaan. Onder meer de dreiging van een zogenoemde shutdown drukte op het sentiment. Een voorstel van de Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden om zo'n scenario nog af te wenden heeft het vrijdag niet gered. Als er niet snel een oplossing komt, komen Amerikaanse overheidsdiensten zondag al zonder geld te zitten.

2 uur geleden
Topman de Bijenkorf: consument houdt steeds meer hand op de knip

AMSTERDAM (ANP) - De consument houdt steeds meer de hand op de knip. Daarop wijst topman Giovanni Colauto van de Bijenkorf in een toelichting op de jaarcijfers van de warenhuisketen. Volgens hem zijn de omstandigheden in de winkelbranche momenteel daarom "erg uitdagend".

2 uur geleden
Klaas Knot waarschuwt voor risico's schulden bij schaduwbanken

BASEL (ANP) - Klaas Knot maakt zich als voorzitter van de Financial Stability Board (FSB) zorgen over de grote schuldenlast van zogenoemde schaduwbanken, oftewel financiële spelers die buiten het traditionele bankensysteem opereren. In gesprek met de Britse zakenkrant Financial Times waarschuwt hij dat die schulden, en het gebrek aan goede informatie hierover, een risico vormen voor de mondiale financiële stabiliteit.

3 uur geleden
Nog meer werknemers Amerikaanse autofabrieken leggen werk neer

DETROIT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Nog meer werknemers van autofabrieken in de Verenigde Staten gaan staken, meldt vakbond United Auto Workers (UAW). Werknemers van General Motors (GM), Ford en Chrysler-moederbedrijf Stellantis legden twee weken geleden het werk neer omdat ze onder meer een hoger loon willen.

6 uur geleden
Beleggers schrikken niet van uitspraak over fusie PostNL en Sandd

AMSTERDAM (ANP) - PostNL hoorde vrijdag bij de winnaars op de Amsterdamse beurs. Beleggers leken zich niet van de wijs te laten brengen door een nieuwe gerechtelijke uitspraak over de fusie van PostNL met Sandd. Wat de gevolgen van de uitspraak zijn is ook nog onduidelijk, aangezien PostNL en Sandd inmiddels al jaren gefuseerd zijn en het lastig lijkt om dat nog ongedaan te maken.

6 uur geleden
Topman Philips: mogelijk nog 7 jaar bezig met slaapapneu-affaire

AMSTERDAM (ANP) - Philips is mogelijk nog zeven jaar bezig met de affaire rond defecte slaapapneu-apparaten, heeft topman Roy Jakobs gezegd in een interview bij financieel persbureau Bloomberg. Er lopen nog tal van rechtszaken van gebruikers van de apparaten tegen het Nederlandse medisch-technologisch concern over gezondheidsschade. Ook is Philips momenteel met de Amerikaanse toezichthouder FDA in gesprek over de kwestie.

6 uur geleden
Nike uitblinker op Wall Street na goed ontvangen cijfers

NEW YORK (ANP) - Sportartikelenmerk Nike was vrijdag een uitblinker op de aandelenbeurzen in New York dankzij beter dan verwachte kwartaalcijfers. Zo viel de winstgevendheid in het afgelopen kwartaal hoger uit dan verwacht en de voorraden daalden. Dat wordt gezien als een teken dat Nike vooruitgang boekt met het vervangen van oudere producten door nieuwere, meer winstgevende sportartikelen zoals schoenen en kleding.

8 uur geleden