Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

We hadden er gewoon uit kunnen komen, zegt Wilders

We hadden er gewoon uit kunnen komen, zegt Wilders

DEN HAAG (ANP) - De onderhandelende partijen hadden er de afgelopen gespreksronde "gewoon uit kunnen komen", aldus PVV-leider Geert Wilders. "Als Omtzigt niet was opgestapt waren we morgen aan de tweede fase begonnen", zei hij over NSC-leider Pieter Omtzigt, die tijdens het debat over het verslag van oud-informateur Ronald Plasterk hoofdschuddend reageerde.

Wilders zei zelf tot het uiterste te zijn gegaan om voor elkaar te krijgen dat zijn partij gaat praten over een mogelijke coalitie - in wat voor vorm dan ook - met VVD, NSC en BBB. De PVV-leider zei dat de partijen op zijn initiatief op het laatst in gesprek zijn gegaan zonder Plasterk, op het ministerie van Justitie. "Er is geen partij zo constructief geweest" als de PVV, vindt Wilders.

Hij beet Omtzigt ook toe dat de overheidsfinanciën voor de NSC-leider de staat van de overheidsfinanciën als gelegenheidsargument gebruikte om uit het formatieoverleg te stappen. Omtzigt "zocht afstand, kon die niet vinden op de vorm en is toen afstand gaan vinden op de inhoud", stelde Wilders.

Meer uit Politiek

Omtzigt: onder 'ideale omstandigheden' was naam premier bekend

DEN HAAG (ANP) - "In de ideale omstandigheden" was de naam van de nieuwe premier al bekend geweest, zegt NSC-leider Pieter Omtzigt. Deze donderdag overleggen de coalitieleiders over de toekomstige minister-president, samen met formateur Richard van Zwol. "Ik ga nu naar binnen, ik ben heel benieuwd wat we te horen krijgen", zegt Omtzigt.

2 uur geleden
Stroom terugleveren mag geen geld meer kosten

DEN HAAG (ANP) - Stroom terugleveren mag huishoudens geen geld meer kosten. Dat staat in een voorstel van NSC-Kamerlid Wytske Postma, dat volgens haar ook steun heeft van de andere coalitiepartijen PVV, VVD en BBB.

4 uur geleden
Voormalig politiek adviseur van Rutte wordt burgemeester Veendam

VEENDAM (ANP) - De gemeenteraad van Veendam heeft Annelies Pleyte voorgedragen als nieuwe burgemeester. De 53-jarige Pleyte was eerder jarenlang politiek adviseur van Mark Rutte. Ook heeft ze topfuncties bekleed bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Nationaal Coördinator Groningen.

13 uur geleden
Kamermeerderheid vindt hoorzitting met nieuwe premier niet nodig

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft geen behoefte aan een hoorzitting met de nieuwe minister-president, voordat die door de koning wordt beëdigd. Een oproep daartoe van GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans kreeg onvoldoende steun, mede doordat de coalitiepartijen tegen stemden.

14 uur geleden
Van Zwol kan met instemming van Kamer kabinet gaan samenstellen

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer stemt in met de aanstelling van Richard van Zwol als formateur. Hij moet de regeringsploeg gaan samenstellen die het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB verder gaat uitwerken. PVV-leider Geert Wilders had hem voor deze rol voorgedragen.

15 uur geleden
Bontenbal tegen Van der Plas: hoop voor boeren is van korte duur

DEN HAAG (ANP) - "De wanhoop in de ogen van redelijke mensen is deze week hoop geworden", zegt BBB-leider Caroline van der Plas in het debat over het hoofdlijnenakkoord. "Ik ben bang dat die hoop van korte duur is", werpt Henri Bontenbal (CDA) tegen. Hij valt haar aan op verschillende plannen die in het akkoord staan, die volgens hem boeren niet ten goede komen.

18 uur geleden
Omtzigt steunt btw-verhogingen, maar 'niet met heel veel plezier'

DEN HAAG (ANP) - NSC staat achter de voorgenomen btw-verhogingen op onder meer hotelovernachtingen, boeken en theatervoorstellingen, maar "niet met heel veel plezier", zegt partijleider Pieter Omtzigt. Rob Jetten (D66) ondervroeg hem over een fictief weekendje Twente, dat volgens Jettens berekeningen 30 euro duurder zou worden.

19 uur geleden