
'Waterstofauto duurder en minder duurzaam dan stekkerauto'
DELFT (ANP) - Waterstofauto's zijn weliswaar beter voor het klimaat dan benzineauto's, maar scoren op dat vlak niet zo goed als elektrische auto's. Bovendien zijn waterstofauto's duurder. Ook over tien jaar zullen waterstofauto's het qua kosten en duurzaamheid niet winnen van stekkerauto's, meldt het onderzoeksbureau CE Delft.
Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Enpuls, een vertakking van het energiebedrijf Enexis die zich bezighoudt met de energietransitie. Enpuls noemt de waterstofauto een "onrealistisch alternatief" voor de stekkerauto.
Waterstof wordt op dit moment gemaakt op basis van aardgas. Dat is minder belastend voor het klimaat dan benzine, maar auto's die rijden op elektriciteit zijn wel schoner. De onderzoekers verwachten dat waterstof in 2030 duurzamer kan worden geproduceerd, maar dat daarbij nog steeds veel energie verloren gaat. Daardoor blijven elektrische auto's ook in de toekomst beter voor het klimaat.
Dure optie
De keuze voor een waterstofauto blijft voorlopig ook een dure optie. Zowel de aanschafprijs als de kosten van brandstof en onderhoud halen het niet bij auto's die rijden op elektriciteit en benzine. Dat wordt niet anders doordat bezitters van waterstofauto's worden vrijgesteld voor motorrijtuigenbelasting. Ook bestuurders van stekkerauto's krijgen zo'n vrijstelling. Onderzoekers verwachten dat de kosten van waterstofauto's in 2030 zullen dalen, maar nog steeds hoger zullen zijn dan die van auto's die op andere manieren worden aangedreven.
CE Delft heeft de benzineauto Volkswagen Golf, de elektrische auto Volkswagen e-Golf en de waterstofauto Toyota Mirai met elkaar vergeleken om een inschatting te maken van de huidige kosten en belasting voor het klimaat. Daarbij gingen de onderzoekers uit van een levensduur van 185.000 kilometer. De benzineauto is het minst belastend voor het klimaat in de productie, maar is in het gebruik vervuilender dan de elektrische auto. Na 70.000 kilometers op de teller is de elektrische auto daardoor schoner.
Meer uit Binnenland
UTRECHT (ANP) - Smartphones, laptops en tablets belanden massaal op afvalbergen en zelfs voor een deel in verbrandingsovens, terwijl ze nog goed te repareren zouden zijn. Volgens onderzoek van CE Delft, in opdracht van Natuur & Milieu, moet het met gericht overheidsbeleid mogelijk zijn om alleen al zo'n 800.000 mobiele telefoons extra te repareren of te 'refurbishen' voor een volgende ronde.
7 minuten geledenARNHEM (ANP) - De provincie Gelderland roept het Rijk op te kijken naar snellere procedures voor het uitbreiden van het overvolle stroomnet. Onlangs werd duidelijk dat de uitbreiding van het net in grote delen van het land, waaronder Gelderland, forse vertraging oploopt. Volgens gedeputeerde Ans Mol (BBB) zijn de ruimtelijke procedures voor de bouw van nieuwe hoogspanningsstations vaak lang en ingewikkeld.
9 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Douwe Bob heeft besloten om voorlopig uit Nederland te vertrekken om "de veiligheid van m'n gezin en mezelf te waarborgen". Dat schrijft de zanger in een bericht op Instagram. Hij voegt eraan toe dat hij dat doet op advies van de politie.
9 uur geledenDE BILT (ANP) - Behalve voor de hitte geldt er in Nederland op woensdag ook een weerwaarschuwing voor onweer. In de loop van woensdagmiddag is er vooral in de oostelijke helft van het land kans op "enkele stevige onweersbuien", meldt het KNMI.
10 uur geledenHELMOND (ANP) - In Helmond is in het bijzijn van PVV-leider Geert Wilders en FVD-voorman Thierry Baudet gedemonstreerd tegen de komst van een asielzoekerscentrum voor minderjarigen. Enkele honderden mensen hadden zich bij het stadhuis verzameld. Aan burgemeester Sjoerd Potters is een petitie overhandigd.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De politie heeft herkenbare beelden getoond van verdachten van openlijke geweldpleging in Scheveningen in mei, waar toen rellen uitbraken. Het gaat om vier verdachten die zich nog niet hebben gemeld bij de politie, ondanks oproepen daartoe. Eerder werden van hen geblurde beelden getoond.
11 uur geledenUTRECHT/VENLO (ANP) - Een apotheekbedrijf in Venlo mag per direct geen enkel medicijn meer afgeven. Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zijn er "acute risico's voor de patiƫntveiligheid". Zo'n bevel van de inspectie is heel uitzonderlijk.
11 uur geleden