Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Waterstand in Markermeer was historisch hoog

Waterstand in Markermeer was historisch hoog

HEERHUGOWAARD (ANP) - Het Markermeer heeft in de afgelopen dagen tussen Hoorn en Amsterdam een historisch hoog waterpeil bereikt, aldus hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Het meerpeil heeft op 45 centimeter boven NAP gestaan en op sommige plekken zelfs nog hoger. Dat is nog nooit eerder gebeurd volgens het schap. Het peil daalt sinds maandagavond. Dinsdagmorgen was de stand volgens Rijkswaterstaat nog hoog, maar al gezakt naar 31 centimeter boven NAP.

Het water in het meer kon zo stijgen door langdurige regen, achtereenvolgende hoge waterstanden op de grote rivieren en weinig spuimogelijkheden doordat de wind steeds uit een ongunstige richting waaide. Het peil in het IJsselmeer bleef steeds hoger dan dat van het Markermeer, waardoor er geen Markermeerwater naar het IJsselmeer geloosd kon worden. Het peil van het IJsselmeer is nu lager en er kan goed water gespuid worden op de Waddenzee. Rijkswaterstaat verwacht daarom dat het waterpeil van het Markermeer en ook van de Veluwerandmeren dinsdag verder zal zakken.

De dijk rond Marken heeft de hoogwaterpiek van maandagavond laat goed doorstaan, volgens de gemeente Waterland. De dijk staat op de nominatie om verstevigd te worden en daarvoor was al een proefvak aangelegd. Dat liep in het weekeinde onder water en is nu extra beveiligd met big bags. Dinsdag lopen waterbeheerders een inspectieronde langs de hele dijk om de veiligheid in ogenschouw te nemen. In Monnickendam zijn de kades die onder water waren gelopen spekglad geworden door de vorst. Waterland raadt bezoekers met klem aan om achter geplaatste afzettingen te blijven.

Rijkswaterstaat verwacht dat het dinsdag boven het Markermeer nog vrij hard zal waaien. Wateroverlast in buitendijkse gebieden door hoge golven blijft daarom mogelijk, ondanks het dalende meerpeil. Woensdag zal de situatie iets verbeteren, aldus de waterbeheerder.

Meer uit Binnenland

Opnieuw serval weggelopen in Helmondse wijk Houtdonk

HELMOND (ANP) - In de Helmondse wijk Houtdonk is in de nacht van vrijdag op zaterdag opnieuw een serval weggelopen. De politie waarschuwde inwoners van de Brabantse plaats via Burgernet om hun honden en katten binnen of aangelijnd te houden. In november ontsnapte in dezelfde wijk ook al een serval. Die keerde na enkele dagen uit zichzelf terug. "Het lijkt erop dat het hetzelfde dier is", zegt een woordvoerder van de politie.

25 minuten geleden
Schiphol ziet veel passagiers vroeger komen na computerstoring

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol ziet zaterdagochtend veel passagiers vroeger naar de luchthaven komen, na de grote wereldwijde computerstoring op vrijdag. Dat is volgens Schiphol begrijpelijk, maar niet noodzakelijk en kan tot extra drukte leiden wanneer die reizigers samenkomen met passagiers die op het geadviseerde tijdstip arriveren.

55 minuten geleden
Man (24) aangehouden voor brandstichting op camping Zwarte Cross

LICHTENVOORDE (ANP) - De politie heeft een 24-jarige man aangehouden op verdenking van brandstichting op de camping van festival Zwarte Cross in Lichtenvoorde. Daar brandden vrijdagavond drie caravans uit. "Door adequaat handelen van campingbezoekers, medewerkers van het festival en hulpdiensten werd erger voorkomen", aldus de politie zaterdag.

57 minuten geleden
Warmste periode van het jaar is dit jaar licht wisselvallig

HOUTEN (ANP) - De periode van 20 juli tot en met 21 augustus, ook wel bekend als de hondsdagen, verloopt dit jaar anders dan gebruikelijk en is licht wisselvallig. Wat normaal gesproken de warmste periode van het jaar is, brengt volgens Weeronline nu waarden tussen 21 graden in het noordwesten en maximaal 25 graden in het zuidoosten van het land.

1 uur geleden
Hoofdredacteur NOS Sport: verandering is lastig en duurt lang

HILVERSUM (ANP) - De nieuwe hoofdredacteur van NOS Sport dacht de cultuuromslag op de werkvloer "in een paar maanden geregeld te kunnen hebben". Een jaar na zijn aanstelling noemt Gert-Jaap Hoekman dat in gesprek met het AD "naïef". Nu hoopt Hoekman zijn doel in januari volgend jaar bereikt te hebben.

2 uur geleden
Een derde van Nederlanders wil wolf niet in Nederland

DEN HAAG (ANP) - Een op de drie Nederlanders vindt dat de wolf niet in Nederland thuishoort. Vooral inwoners van Drenthe en Flevoland zijn tegen de aanwezigheid van de wolf. Dit concluderen Kieskompas en het ANP op basis van een enquête die bijna 15.000 Nederlanders hebben ingevuld.

3 uur geleden
Hinder door anderhalve maand werk aan A10 bij Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Van zaterdag 20 juli tot maandag 9 september voert Rijkswaterstaat groot onderhoud uit op de A10 Noord bij Amsterdam. Dat levert hinder op voor de weggebruikers, want de extra reistijd kan op drukke momenten oplopen van een half uur tot een uur.

4 uur geleden