Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Waterstand in grote rivieren stijgt begin januari weer

Waterstand in grote rivieren stijgt begin januari weer

LELYSTAD (ANP) - De waterstand in de grote rivieren gaat begin januari opnieuw stijgen. Hoe hoog het water dan komt te staan kan Rijkswaterstaat vrijdag nog niet zeggen, want dat hangt af van de hoeveelheid regen die in het stroomgebied van de Rijn gaat vallen. Ook de waterstand in de Maas gaat weer omhoog door regen in de Belgische Ardennen.

Volgens Rijkswaterstaat worden de achtereenvolgende hoge waterstanden met name veroorzaakt door het erg natte najaar. Het stroomgebied van de Rijn is kletsnat en verzadigd met water. Daardoor zakt regenwater niet in de grond en moet al het water door de rivier worden afgevoerd. Dat zorgt steeds voor snelle stijgingen van de waterstanden, aldus de waterbeheerder. De waterstand van de grote rivieren was was rond 22 november en 17 december al verhoogd. De tot nu toe hoogste waterstand van 14,52 meter boven NAP bij Lobith werd donderdag bereikt.

De komende dagen zakt het water in Rijn, Waal en IJssel langzaam, om vanaf 3 januari weer te gaan stijgen. Rond 8 januari zou het water dan nog iets hoger kunnen komen te staan dan donderdag het geval was, maar Rijkswaterstaat noemt dat nog erg onzeker.

De waterstand in de Maas is sinds eerste kerstdag gedaald. Rond 3 januari zou de afvoer van de regenrivier een stand kunnen bereiken die enkele keren per jaar voorkomt. Maar als het hard blijft regenen in de Ardennen kan het water ook nog wat hoger komen te staan. De weermodellen voor die dagen lopen nu nog ver uiteen, aldus Rijkswaterstaat.

Meer uit Binnenland

Vijftigtal gemeentes en fietsbond: doe iets aan opgevoerde fatbike

DEN HAAG (ANP) - Zo'n vijftig gemeenten en meerdere organisaties roepen via een petitie de Tweede Kamer op om iets te doen aan opgevoerde fatbikes. Onder meer wethouders van Amersfoort, Amsterdam en Haarlem, artsen en een vertegenwoordiger van de Fietsersbond gaan dinsdag naar Den Haag om daarover een petitie aan te bieden aan de Tweede Kamercommissie Infrastructuur en Waterstaat. Zij vinden dat opgevoerde fatbikes op steeds meer plekken leiden tot grote onveiligheid in het verkeer.

21 minuten geleden
Veteranenombudsman: afhandeling compensatie duurt nog te lang

DEN HAAG (ANP) - Veteranen die door hun uitzending psychisch of lichamelijk letsel hebben opgelopen, moeten nog altijd te lang wachten op een schadevergoeding. Dat stelt de Veteranenombudsman Reinier van Zutphen op basis van klachten die bij hem zijn binnengekomen. De procedures duren volgens hem veel te lang. Hij begint daarom opnieuw een onderzoek naar de gang van zaken.

46 minuten geleden
Koning opent Kandinsky-tentoonstelling in H'ART Museum Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Koning Willem-Alexander opent dinsdag de Kandinsky-tentoonstelling in het H'ART Museum in Amsterdam. De expositie is een samenwerking met het Centre Pompidou in Parijs. In Amsterdam zijn ruim zestig schilderijen uit de collectie van het Franse museum te zien.

2 uur geleden
Verdachte schietpartij Zwijndrecht hoort of hij levenslang krijgt

DORDRECHT (ANP) - De rechtbank in Dordrecht doet dinsdag uitspraak in de zaak over de dodelijke schietpartij bij een winkelcentrum in Zwijndrecht, waarin levenslang is geƫist tegen de 51-jarige Minh Nghia V. alias Lucky. De schietpartij was op 21 januari 2023 op de parkeerplaats van het winkelcentrum Walburg. Het gebeurde op klaarlichte dag in het bijzijn van veel getuigen.

3 uur geleden
Geen treinen van Den Bosch naar Tilburg en Boxtel rest van week

DEN BOSCH (ANP) - Wie met de trein tussen Den Bosch en Tilburg of Boxtel wil reizen, moet tot het einde van deze week met de bus. Door werkzaamheden op het spoor rijden van dinsdag tot en met zondag geen treinen op deze trajecten, liet de NS eerder weten. De reistijd kan gemiddeld dertig minuten langer zijn.

3 uur geleden
Uitermark (BZK): ga kabinetsleden aan basislijn rechtsstaat houden

DEN HAAG (ANP) - Beoogd minister van Binnenlandse Zaken Judith Uitermark (NSC) is blij dat zij juist op het departement terechtkomt waar "goed bestuur het meeste vorm krijgt". Als bewindspersoon die ook over de democratische rechtsstaat gaat, noemt ze het belangrijk dat de kabinetsleden zich houden aan het coalitieakkoord, "maar ook aan de afspraken die gemaakt zijn over de rechtsstaat". De vier coalitiepartijen hebben hierover een basislijn vastgelegd.

6 uur geleden
Dode door steekpartij op Amsterdamse Lindengracht

AMSTERDAM (ANP) - Op de Lindengracht in de Amsterdamse Jordaan is maandagavond een man overleden door een steekpartij, meldt de politie. Het slachtoffer werd gereanimeerd, maar dit mocht niet meer baten. Er is een 32-jarige verdachte aangehouden in een huis aan de Goudsbloemstraat.

8 uur geleden