Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Waterschappen: waterbeheer ondanks tegenstellingen niet in geding

Waterschappen: waterbeheer ondanks tegenstellingen niet in geding

DEN HAAG (ANP) - De Unie van Waterschappen (UvW) is niet bang dat het beheer van het water in Nederland na de verkiezingen in het geding komt, doordat de belangen van boeren en de landbouwsector botsen met die van de burgers, bedrijven of milieubeschermers. "Boeren hebben veel belang bij waterbeheer. De verantwoordelijkheid voor goed waterbeheer ligt bij alle partijen," zegt een woordvoerder van de UvW.

BoerBurgerBeweging (BBB) doet bij alle waterschappen in Nederland mee aan de verkiezingen en lijkt het goed te gaan doen. De partij belooft "op te komen voor het platteland". Op de kandidatenlijsten staan veel vertegenwoordigers met een boerenachtergrond. Boeren willen graag dat de grondwaterstand zo laag mogelijk wordt gehouden, zodat ze met zware machines hun land kunnen bewerken. Maar waterbeheerders zijn het erover eens dat het grondwaterpeil echt omhoog moet. Dat is beter voor natuur en milieu, met name in veenweidegebieden zoals het Groene Hart en Friesland, aangezien veen CO2 vasthoudt.

De verschillende belangen moeten volgens de UvW niet overdreven worden. "De situatie is vaak niet zo zwart-wit. Als je naar de waterkwaliteit kijkt is iedereen gebaat bij schoon en gezond water, ook de boeren. Zij zijn gebaat bij goed georganiseerd waterbeheer. Dat geldt ook voor natuurorganisaties", aldus de unie. "De kunst is een goede afweging maken tussen de verschillende belangen in een gebied. Daarvoor hebben we een waterschapsbestuur. Het is aan de kiezer welke partijen daar een meerderheid krijgen."

Te zwart-wit geschetst

Ook voor een botsing van belangen tussen waterschappen in de Randstad en de rest van Nederland is de UvW niet echt bevreesd. "Ook hier wordt de tegenstelling te zwart-wit geschetst. Het ligt niet altijd zo ver ver uit elkaar: iedereen heeft baat bij gezond en schoon water. Ook een gezonde bodem heeft bij iedere partij prioriteit. Iedereen is voor een veilige dijk en schoon water." Uit een verkiezingsonderzoek van de waterschappen komt naar voren dat kiezers in kustprovincies meer belang hechten aan stevige dijken, terwijl bewoners in de rest van Nederland afvoer van water bij extreem weer en ruimte voor de rivieren erg belangrijk vinden.

Uit de peiling in opdracht van de UvW blijkt dat ruim de helft van de kiezers (56 procent) van plan is te gaan stemmen voor de waterschapsverkiezingen. Dat zijn er iets meer dan vier jaar geleden, toen ruim 51 procent stemde. Vrouwen denken vaker te gaan stemmen dan mannen. Voor vrouwen is schoon water in sloten, plassen en natuurgebieden het belangrijkste thema. Mannen hebben meer met bouwen en onderhoud van dijken. Waterschap Scheldestromen in Zeeland is het bekendste schap onder de inwoners.

Meer uit Politiek

Vervoerregio's houden zorgen over toekomst ov ondanks steun Kamer

DEN HAAG (ANP) - Vervoerregio's en provincies zijn "verheugd" over de brede steun in de Tweede Kamer voor een motie om de bezuinigingen op het regionale openbaar vervoer voor 2026 deels terug te draaien. Ze zeggen tegelijkertijd dat er meer moet gebeuren om het ov gezond en betaalbaar te houden. Ook vragen ze zich af hoe het demissionaire kabinet de oproep van de Kamer in de begroting gaat verwerken.

1 uur geleden
CDA stemt tegen asielwetten om strafbaarstelling illegaliteit

DEN HAAG (ANP) - Het CDA stemt donderdag tegen allebei de asielwetten van het demissionaire kabinet. Dat laat partijleider Henri Bontenbal woensdag weten. Het gaat om zowel de asielnoodmaatregelenwet als het tweestatusstelsel. Vooral in de Eerste Kamer is de steun van het CDA belangrijk.

2 uur geleden
SP-Kamerlid Van Nispen verlaat na elf jaar Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid Michiel van Nispen van de SP verlaat na de verkiezingen de Tweede Kamer, bevestigt hij na een interview met het AD. Hij wil niet meer op de kieslijst voor de partij voor de volgende verkiezingen. Van Nispen zat elf jaar in de Tweede Kamer namens de Socialistische Partij.

3 uur geleden
Jansen wil met nationaal plan zorg voor vrouwen verbeteren

DEN HAAG (ANP) - Minister Daniƫlle Jansen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil de gezondheidszorg voor vrouwen verbeteren en heeft daarom de Nationale Strategie Vrouwengezondheid gepubliceerd. Hierdoor moet de kennis over gezondheidsproblemen van vrouwen worden vergroot en moet de zorg beter aansluiten bij wat vrouwen nodig hebben.

3 uur geleden
Keijzer wil langere tijdelijke huurcontracten bij hospita's

DEN HAAG (ANP) - Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening wil langere tijdelijke huurcontracten invoeren voor mensen die bij een hospita een kamer huren. Het moet gaan om tijdelijke huurcontracten tot vijf jaar met een proeftijd van negen maanden. Daarbij kan het contract in de eerste maand al worden opgezegd als de huurder niet bevalt.

5 uur geleden
Bruins bereid alternatief voor onderwijsbezuiniging te zoeken

DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Eppo Bruins is bereid om op zoek te gaan naar alternatieven voor onderwijsbezuinigingen, als de Tweede Kamer daarom vraagt. Dat heeft de NSC-minister gezegd in een debat over de onderwijsbegroting.

14 uur geleden
PVV stemt voor asielnoodmaatregelenwet met strafbare illegaliteit

DEN HAAG (ANP) - Nu de Tweede Kamer een aanpassing heeft aangenomen om illegaal verblijf van vreemdelingen strafbaar te stellen, stemt de PVV hoe dan ook voor de Asielnoodmaatregelenwet. Dat schrijft PVV-leider Geert Wilders op X. De wet schaft asielvergunningen voor onbepaalde tijd af en verkort de maximale duur van tijdelijke vergunningen van vijf naar drie jaar.

14 uur geleden