Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Waterschappen: meer investeren, belasting omhoog

Waterschappen: meer investeren, belasting omhoog

DEN HAAG (ANP) - De 21 waterschappen in Nederland gaan de komende jaren fors investeren om de gevolgen van klimaatverandering het hoofd te bieden. Gemiddeld denken de schappen 2,25 miljard euro per jaar uit te geven in de periode 2023 - 2026. Dat is ruim 200 miljoen euro per jaar meer dan tot nu toe werd besteed, aldus de Unie van Waterschappen. Om dat te bekostigen, gaan de waterschapslasten per huishouding omhoog.

Dit jaar betaalt een gezin met een eigen woning gemiddeld 380 euro waterschapsbelasting. Dat is 27 euro meer dan vorig jaar. Een gezin dat in een duurdere koopwoning met een waarde van rond de 400.000 euro woont betaalt gemiddeld 413 euro aan waterschapslasten. Volgens de Unie moesten de lasten ook verhoogd worden omdat de waterschappen te maken hebben met sterk gestegen prijzen van materiaal en menskracht. In totaal ontvangen de schappen 3,5 miljard euro aan belastinggeld.

Volgens de Unie plaatsen de weersextremen de schappen voor steeds grotere "uitdagingen". "Vier kurkdroge zomers, winters met wateroverlast en overstromingen in de zomer vragen veel van het watersysteem", aldus de schappen. Zo moeten dijken omhoog en verstevigd worden, maar er moet ook ruimte komen om water op te slaan voor droge tijden. Waterafvoer moet veranderd worden wegens verzilting van de bodem in het westen van het land en bodemdaling in klei- en veengebieden.

Daarnaast willen de schappen in 2025 geheel energieneutraal werken, zodat er veel aanpassingen nodig zijn aan bijvoorbeeld rioolwaterzuiveringsinstallaties. De schappen moeten ook voldoen aan steeds strengere Europese milieunormen.

Meer uit Binnenland

Zeeland investeert miljoenen in wonen, wegen en leefbaarheid

MIDDELBURG (ANP) - De provincie Zeeland investeert de komende jaren vele miljoenen in onder meer wonen, wegen en leefbaarheid. Zo komt er in de periode 2025 tot en met 2027 jaarlijks 3 miljoen euro beschikbaar voor subsidies voor het verbeteren van de bestaande woningvoorraad en het versnellen van de woningbouw.

8 minuten geleden
Provincie Utrecht wil PAS-melders voorrang geven in stikstofbank

UTRECHT (ANP) - Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht willen bij het uitgeven van stikstofruimte voorrang geven aan de zogeheten PAS-melders, boeren en andere ondernemers die in de knel zijn gekomen door het stikstofbeleid van de overheid. De provincie stelt dat ze hiermee PAS-melders kan helpen bij de legalisatie van hun bedrijf.

56 minuten geleden
MIVD ziet toename van Russische cyberoperaties tegen Nederland

DEN HAAG (ANP) - Rusland heeft het afgelopen jaar meer cyberoperaties uitgevoerd tegen Nederland en zijn bondgenoten, schrijft de militaire inlichtingen- en veiligheidsdienst MIVD in haar jaarverslag. De toename heeft te maken met de oorlog in Oekraïne.

59 minuten geleden
Rechter staat gaswinning bij Schiermonnikoog voorlopig niet toe

DEN HAAG (ANP) - De gaswinning op de Noordzee ten noorden van Schiermonnikoog gaat voorlopig niet door. De rechtbank in Den Haag heeft de vergunning voor de aanleg van een boorplatform vernietigd wegens diverse tekortkomingen.

1 uur geleden
ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

UTRECHT (ANP) - Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie het donderdag gepresenteerde jaarverslag over 2023.

2 uur geleden
Tien jaar cel en tbs voor moord op AH-medewerkster Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag heeft donderdag de 57-jarige Jamel L. veroordeeld tot tien jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het doodsteken van de 36-jarige Antoneta Gjokja, een medewerkster van het filiaal van Albert Heijn aan de Turfmarkt in Den Haag. De rechtbank acht moord bewezen. L. heeft het slachtoffer "op meedogenloze wijze neergestoken", aldus de rechtbank. "Zij had geen enkele kans op overleven."

2 uur geleden
'Asielhotel' Albergen mag van rechter doorgaan

ZWOLLE (ANP) - De vergunning voor het komende asielzoekerscentrum in een voormalig hotel in Albergen blijft in stand. De bestuursrechter in Zwolle wees donderdag bezwaren van omwonenden van de hand.

2 uur geleden