Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Waterschappen: extremer weer is dagelijkse praktijk

Waterschappen: extremer weer is dagelijkse praktijk

DEN HAAG (ANP) - De Unie van Waterschappen ziet in de dagelijkse praktijk dat het weer steeds extremer wordt. In het IPCC-klimaatrapport van de VN zien de waterschappen dat bevestigd, ze pleiten daarom ook voor het versnellen van klimaatregelen.

"Dat klimaatverandering voor de waterschappen geen toekomstscenario is maar dagelijkse praktijk, heeft de watersnood in Limburg wel aangetoond", aldus Hetty Klavers, bestuurslid van de Unie van Waterschappen. "Na drie extreem droge zomers hebben we nu een zomer met extreme wateroverlast door hoosbuien en hoge rivierstanden achter de rug."

De waterschappen investeren jaarlijks al 1,8 miljard euro in sterkere dijken en het aanleggen van regenwaterbuffers, maar zeggen dat er meer maatregelen nodig zijn om ook bijvoorbeeld hogere golven, overmatige regen en het water uit grote rivieren in de toekomst voldoende ruimte te geven. De overheid moet volgens de waterschappen meer geld steken in toekomstbestendige keuzes bij het inrichten van een landschap om schade door extreem weer als droogte en overstromingen te beperken.

Om de effecten van de in het klimaatrapport genoemde onomkeerbare zeespiegelstijging in kaart te brengen werken de waterschappen samen met andere waterbeheerders aan een kennisprogramma. Klavers: "Bij het beleid voor waterveiligheid wordt altijd al ver vooruit gekeken. We nemen de nieuwste wetenschappelijke en technologische inzichten mee in het op orde houden van onze dijken en stellen waar nodig bij."

Meer uit Binnenland

MOB eist dat provincies vergunningen 40 'piekbelasters' intrekken

NIJMEGEN (ANP) - Provincies moeten de vergunningen intrekken van veertig veehouderijen waarvan duidelijk is dat ze veel stikstof uitstoten die in natuurgebieden terechtkomt, eist milieuorganisatie MOB. De organisatie heeft de provincies Gelderland, Noord-Brabant, Overijssel en Limburg daar dinsdag over aangeschreven, bevestigt raadsman Valentijn Wösten na berichtgeving door NRC. Dit is de eerste stap in een juridische procedure.

5 uur geleden
Verdachten doden hulpverlener Emmen ook verdacht van overval

ASSEN (ANP) - De drie jeugdige verdachten van de fatale steekpartij in jeugdzorginstelling Yorneo in Emmen in januari, worden ook verdacht van andere incidenten. Dit meldt het Openbaar Ministerie dinsdag. Zo worden twee van hen verdacht van een gewelddadige overval op de McDonald's in Emmen eerder die maand. Het drietal blijft langer vastzitten.

6 uur geleden
Jumbo roept stollen terug vanwege verkeerd etiket

VEGHEL (ANP) - Jumbo roept per direct een bepaald soort stol terug omdat op dat product een verkeerd etiket zit. Daarop staat niet vermeld dat in de stol de allergenen ei, melk en noten zitten. Dit kan een gevaar opleveren voor mensen die allergisch zijn voor ei, melk en/of noten.

6 uur geleden
Gemeente Amsterdam gaat TikTok weren op werktelefoons

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam wil apps als TikTok weren van werktelefoons van ambtenaren. Dat schrijft verantwoordelijk wethouder Touria Meliani in een brief aan de gemeenteraad.

6 uur geleden
Gemeente Amsterdam wil af van overlast toeristen: 'Stay Away'

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam wil af van de overlast van toeristen en begint daarom een campagne: Stay Away. De ontmoedigingscampagne maakt deel uit van het maatregelenpakket dat de gemeenteraad in december aannam.

6 uur geleden
Kinderen vinden cocaïne bij basisschool en proeven ervan

TEGELEN (ANP) - Vier kinderen van een basisschool in Tegelen, gemeente Venlo, hebben vorige week een zakje met restjes cocaïne gevonden en er vervolgens van geproefd. Volgens een woordvoerster van de politie vonden ze het zakje met de restjes coke in de struiken net buiten de school. Op school zag een surveillerende medewerker de kinderen ervan proeven, greep in en haalde de politie erbij. De kinderen werden naar het ziekenhuis gebracht en konden niet veel later in goede gezondheid weer naar huis, bevestigde de woordvoerster van de politie berichtgeving in De Limburger dinsdag.

7 uur geleden
OM eist 4 jaar cel voor opruiing tegen complotdenker Micha Kat

DEN HAAG (ANP) - Complotdenker Micha Kat (59) hoorde dinsdag in de rechtbank in Den Haag een celstraf van vier jaar tegen zich eisen voor opruiing en bedreiging. In totaal wordt hij verdacht van zes gevallen van opruiing.

9 uur geleden