Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Waterschappen breiden sproeiverboden uit

Waterschappen breiden sproeiverboden uit

LELYSTAD (ANP) - Waterschappen moeten steeds meer maatregelen nemen tegen de aanhoudende droogte. Het aantal sproeiverboden is daarom uitgebreid. In bijna heel Midden-Brabant geldt nu een verbod op het pompen van water uit beken en sloten. Dat is volgens waterschap De Dommel nooit eerder zo vroeg in het jaar aan de orde geweest.

De waterstand in de grote rivieren is op dit moment zo laag dat de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) extra alert is op een dreigend watertekort. Maar aangezien de stand van de Rijn bij Lobith eind van de week naar verwachting weer gaat stijgen, denkt de LCW dat er in de Rijntakken voldoende water beschikbaar blijft om aan de vraag te voldoen. Waterschap Rivierenland voert extra water aan vanuit het Amsterdam-Rijnkanaal naar de Beneden-Linge, omdat vooral de fruittelers in het gebied in het voorjaar veel water nodig hebben. Het schap kan met het water uit het kanaal het waterpeil in de sloten in het werkgebied extra verhogen.

In het gebied van De Dommel geldt sinds dinsdag ook een vaarverbod op het zuidelijkste deel van de rivier vanaf de Belgische grens. In de Boven-Dommel is de waterstand volgens het schap zo laag dat er onvoldoende stroming in het water is. De natuur heeft daaronder te lijden. In Brabant, maar ook in andere delen van het land zoals op de Veluwe en in de Valleigebied, vallen al kleine beken en watergangen droog. Dat komt niet alleen door gebrek aan regen maar ook doordat de zon en hoge temperaturen veel water laten verdampen.

Neerslagtekort

Waterschap Brabantse Delta heeft het aantal plaatsen waar niet meer gesproeid mag worden dinsdag uitgebreid. In Zeeland heeft waterschap Scheldestromen een sproeiverbod ingesteld voor de hoger gelegen gebieden met een zandige ondergrond. In de kustgebieden loopt de aanvoer van water vanuit de duinen terug, aldus het schap. In Limburg plaatst het waterschap op tientallen plekken dammetjes van zandzakken om water in sloten en kleine waterlopen langer vast te houden.

Het neerslagtekort ligt nu in heel Nederland op het niveau van 1976, dat geldt als het jaar met een recorddroogte.

Meer uit Binnenland

COA: onzeker of er voor iedereen slaapplek is in Ter Apel

TER APEL (ANP) - Het is onzeker of er donderdagavond voor iedereen een slaapplek is bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Dat meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Ook voor de komende dagen blijft het onzeker of het blijft lukken om iedere asielzoeker opvang te bieden, aldus het COA.

1 uur geleden
Politieonderzoek nog in volle gang na schietpartijen Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Het politieonderzoek is donderdagavond nog in volle gang bij het Heiman Dullaertplein in de Rotterdamse wijk Delfshaven, waar een 32-jarige man eerder op de dag een 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter neerschoot. De vrouw stierf ter plekke, het meisje overleed later in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

1 uur geleden
Woning Rotterdam waar brand uitbrak is van verdachte schietpartij

ROTTERDAM (ANP) - Het pand aan het Rotterdamse Heiman Dullaertplein waar donderdagmiddag brand uitbrak, is de woning van de 32-jarige man die is opgepakt voor de dodelijke schietincidenten in die stad. De politie zegt ervan uit te gaan dat de man het vuur zelf heeft aangestoken.

1 uur geleden
Dit jaar 2500 migranten omgekomen of vermist op Middellandse Zee

GENÈVE (ANP/AFP) - Dit jaar zijn meer dan 2500 migranten omgekomen of vermist geraakt op de Middellandse Zee, meldt de vluchtelingencommissaris van de Verenigde Naties. Dat is een flinke stijging ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, toen het om 1680 personen ging.

1 uur geleden
Slachtoffer schietpartij was ook huisarts op Katendrecht

ROTTERDAM (ANP) - De 43-jarige man, een docent, die donderdag in het Erasmus MC werd doodgeschoten, werkte ook als huisarts op een gezondheidscentrum in de Rotterdamse wijk Katendrecht. Bestuurder René Baljon van Stichting Zonboog waar het gezondheidscentrum onder valt, bevestigt dat na berichtgeving in het AD.

1 uur geleden
Erasmus MC: geen onderwijs vrijdag

ROTTERDAM (ANP) - Al het onderwijs op de locatie Erasmus MC gaat vrijdag niet door. Geplande examens op campus Woudestein gaan wel door. Dat melden het Erasmus MC en de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). De EUR stelt dat geplande examens op campus Woudestein wel doorgaan, maar dat er begrip is voor studenten "die daar nu door dit incident niet toe in staat zijn".

2 uur geleden
Slachtoffer schietpartij werkte op gezondheidscentrum Katendrecht

ROTTERDAM (ANP) - De 43-jarige man, een docent, die donderdag in het Erasmus MC werd doodgeschoten, werkte ook op een gezondheidscentrum op Katendrecht in Rotterdam-Zuid. Op de website van het gezondheidscentrum staat een mededeling over de situatie.

2 uur geleden