Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Waterschap maait leefgebied zeldzame vlinder plat

Waterschap maait leefgebied zeldzame vlinder plat

POSTERHOLT (ANP) - Het Waterschap Limburg heeft maandag het enige Nederlandse leefgebied van een uiterst zeldzame vlindersoort plat gemaaid. Dit met uitsterven bedreigde donker pimpernelblauwtje kwam in ons land uitsluitend voor in een berm langs een provinciale weg in het Limburgse Posterholt. Maar het waterschap heeft die berm maandag gemaaid. Het waterschap erkende donderdagavond een fout te hebben gemaakt nadat de Vlinderstichting op zoek was gegaan naar de verantwoordelijke voor het maaien van de berm.

Aanvankelijk dacht de stichting dat de gemeente Roerdalen dat had laten doen, maar donderdagavond liet het waterschap via twitter weten de opdrachtgever te zijn. "We erkennen een fout gemaakt te hebben en gemaaid te hebben op een plek met beschermde flora en fauna", twittert het waterschap. "Samen met de aannemer doen we onderzoek naar oorzaak en impact. We vinden Limburgse flora en fauna namelijk zeer belangrijk."

Volgens de Vlinderstichting verdween het donker pimpernelblauwtje sinds 1970 uit Nederland. Weliswaar werd de soort in 1990 geherintroduceerd in de Moerputten in Noord-Brabant, maar ook daar is het diertje inmiddels weer verdwenen. In 2001 vestigde het donker pimpernelblauwtje zich waarschijnlijk vanuit het naburige Duitsland in de omgeving van Posterholt.

De vlinder is mede zo zeldzaam omdat het diertje afhankelijk is van de pimpernelplant en mierennesten nodig heeft om te overleven.

Meer uit Binnenland

Dode door steekpartij op Amsterdamse Lindengracht

AMSTERDAM (ANP) - Op de Lindengracht in de Amsterdamse Jordaan is maandagavond een man overleden door een steekpartij, meldt de politie. Het slachtoffer werd gereanimeerd, maar dit mocht niet meer baten. Er is een 32-jarige verdachte aangehouden in een huis aan de Goudsbloemstraat.

2 uur geleden
Iets meer uitreizigers naar jihadgebied zijn volgens AIVD overleden

DEN HAAG (ANP) - Het aantal Nederlanders dat de afgelopen jaren in Syrië of Irak is overleden tijdens hun deelname aan de jihadistische strijd, is gestegen naar 115. In de vorige rapportage eind 2023 ging de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) nog uit van 105 doden. Daarnaast meldt demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz in een Kamerbrief dat er 330 kinderen met een Nederlandse link in de strijdgebieden zijn of waren, via hun ouders. Dat zijn er 20 meer dan in de vorige rapportage. Het aantal overleden kinderen blijft staan op 30.

3 uur geleden
Politie lost waarschuwingsschot bij aanhouding man in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft maandagavond een waarschuwingsschot gelost op de Laan van Hoornwijck in Den Haag om een man aan te kunnen houden. Agenten achtervolgden de man al enige tijd omdat hij in een 'verdachte' auto reed. Toen de politie de man klem probeerde te rijden, ramde de verdachte de politieauto. Toen het daarna niet meteen lukte om de man aan te houden, werd het waarschuwingsschot gelost.

3 uur geleden
Man (46) aangehouden in zaak dode vrouw Goirle

GOIRLE (ANP) - Een 46-jarige man uit Baarle-Hertog (België) is maandagavond aangehouden omdat hij mogelijk een rol heeft gespeeld bij de dood van een vrouw uit Goirle, meldt de politie. De verdachte zit vast en mag geen contact hebben met de buitenwereld, behalve met zijn advocaat.

4 uur geleden
Westerwolde geeft COA vier weken voor oplossing opvang Ter Apel

SELLINGEN (ANP) - De gemeente Westerwolde geeft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) tot half juli de tijd om dagelijks minder dan 2000 mensen op het terrein van het aanmeldcentrum in Ter Apel te laten overnachten. Het COA zou daar vertrouwen in hebben, reden voor de gemeente waarbinnen het aanmeldcentrum ligt tot dan "vinger aan de pols te houden", bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van RTV Noord. Mocht dat niet lukken, "ondernemen we alsnog gerechtelijke stappen".

5 uur geleden
Basisschool Oss dicht om bedreiging leerlingen groep 8

OSS (ANP) - Basisschool IKC Regenboog in het Brabantse Oss sluit dinsdag de deuren omdat leerlingen van groep 8 volgens de politie online zijn bedreigd. Er zijn meerdere aangiften gedaan, stelt de politie. De scholengemeenschap spreekt zelf van een "onrustige situatie". Een gemeentewoordvoerder wil niets over de situatie zeggen.

6 uur geleden
Vrouw (46) overleden na steekpartij op vrijdag in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een 46-jarige vrouw is overleden na een steekpartij in Amsterdam Nieuw-West in de nacht van donderdag op vrijdag, bevestigt een politiewoordvoerster na berichtgeving van lokale media maandag. De politie kreeg vrijdag rond 01.20 uur meerdere meldingen van een steekpartij bij een flat aan de Ookmeerweg. Daarna werden twee gewonden gevonden, twee anderen werden aangehouden.

7 uur geleden