Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Waterschap houdt Limburgse dijken in de gaten nu Maas stijgt

Waterschap houdt Limburgse dijken in de gaten nu Maas stijgt

ROERMOND (ANP) - Waterschap Limburg neemt maatregelen tegen het hoogwater van de Maas. Zo lopen in totaal zestig dijkwachten in een groot deel van het Limburgse stroomgebied inspecties, worden er pompen uitgereden en is in Arcen een doorgang in een dijk ten behoeve van het verkeer met schotten gedicht, maakte het schap vrijdag bekend.

Langs de Roer lopen weilanden onder water, onder meer Sint Odilienberg en omgeving, laat de gemeente Roerdalen weten. Rijkswaterstaat verwacht met name zondag een sterke stijging van de Maas, tot een afvoer van 1700 kuub per seconde bij Maastricht.

Vanaf 1500 kuub geldt een eerste alarmfase voor Rijkswaterstaat. De organisatie wordt echt opgetuigd zodra de afvoer meer dan 2000 kuub per seconde wordt. Maar die afvoer wordt niet bereikt, na het weekend gaat de Maas weer zakken, verwacht Rijkswaterstaat.

Aanhoudende regen

De oorzaak van de stijging van het waterpeil in de Maas zijn de aanhoudende regens in het stroomgebied en de smeltende sneeuw in de Ardennen. Met name zaterdag wordt, net als vrijdag, veel regen verwacht. Zondag wordt het een stuk droger, maar maandag en dinsdag nemen de kansen op neerslag weer toe, aldus Rijkswaterstaat. In verband met het hoogwater publiceert Rijkswaterstaat dagelijks een afvoerverwachting van de Maas.

Natuurbeheerders Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten sluiten verschillende natuurgebieden langs de Maas af voor bezoekers. Dat gebeurt uit voorzorg om vee en wild in de uiterwaarden meer ruimte te bieden. Het hoge water bekijken is voor veel mensen een geliefd uitje. Zeker in coronatijden kan dat leiden tot drukte en dus stressvolle situaties voor de dieren, zeggen de natuurbeheerders.

Meer uit Binnenland

Klaver vraagt Rutte: waarom niet aftreden om gaswinningsrapport?

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-leider Jesse Klaver wil van minister-president Mark Rutte weten waarom hij het vernietigende enquêterapport over de gaswinning in Groningen geen reden vindt om af te treden, terwijl hij dat in 2021 wel deed naar aanleiding van een al net zo hard rapport over het schandaal rond de kinderopvangtoeslag. In beide gevallen was immers de conclusie dat er sprake was van "systeemfalen", zo hield Klaver de premier voor in het debat over de conclusies van de parlementaire enquête.

15 minuten geleden
Kantoorpand Amsterdam wordt opvangplek voor 650 vluchtelingen

AMSTERDAM (ANP) - Een kantoorgebouw in Amsterdam-West wordt een opvangplek voor maximaal 650 vluchtelingen. Dat meldt de gemeente dinsdag. Het gaat om het Einsteingebouw aan de Kabelweg in Sloterdijk.

25 minuten geleden
Rutte: aanslag op dam in Oekraïne is oorlogsmisdaad

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte gaat er "absoluut" van uit dat de Russen achter het opblazen van een stuwdam in het zuiden van Oekraïne zitten. "Dit is een schending van het humanitair oorlogsrecht, die zich rechtstreeks richt tegen de burgerlijke, civiele infrastructuur." Daarmee is het "echt een oorlogsmisdaad", zei Rutte voor aanvang van het Kamerdebat over de gaswinning in Groningen.

34 minuten geleden
Brand in grote varkensstal in Groningse Beerta

BEERTA (ANP) - In een grote varkensstal in het Groningse dorp Beerta woedt dinsdagmiddag een zeer grote brand. De brandweer is bezig de varkens uit de stal te halen. Een veearts is ter plekke om gewonde varkens te behandelen. Om hoeveel varkens het precies gaat, en hoeveel er gewond zijn, is niet duidelijk.

47 minuten geleden
Senaat neemt afscheid van 39 leden na bijna 1000 wetsvoorstellen

DEN HAAG (ANP) - Met korte toespraken voor de betrokkenen door voorzitter Jan Anthonie Bruijn heeft de Eerste Kamer dinsdag afscheid genomen van 39 senatoren. Onder hen bekendere politici als Annemarie Jorritsma (VVD), Ben Knapen (CDA), Ruud Koole (PvdA), Petra Stienen (D66) en Theo Hiddema, die in maart vorig jaar overstapte van Forum voor Democratie naar de fractie-Frentrop vanwege het pro-Russische standpunt van FVD over de oorlog in Oekraïne.

51 minuten geleden
Tegenstanders nieuwe kerncentrales houden protestactie op fiets

BORSELE (ANP) - Tegenstanders van het plan om twee nieuwe kerncentrales in het Zeeuwse Borsele te bouwen, houden op zaterdag 1 juli een fietstocht in de gemeente Borsele en omgeving. De fietstocht begint om 13.00 uur en wordt aan het eind van de middag afgesloten met een korte protestactie op de dijk bij de huidige kerncentrale.

55 minuten geleden
Buitenlandse Zaken kampt met problemen bij visumaanvragen

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken kampt met technische problemen in het visumsysteem. Daardoor duurt de behandeling van een aanvraag voor een visum voor kort verblijf voor Nederland langer dan normaal, aldus een woordvoerder.

59 minuten geleden