
Waterprijzen stijgen verder, verwacht RaboResearch
UTRECHT (ANP) - De waterprijzen in Nederland blijven de komende jaren stijgen, na een lange periode van daling. Afgelopen jaar werd water al duurder en die ontwikkeling zal de komende jaren doorzetten. Dat verwacht RaboResearch, de onderzoeksafdeling van de Rabobank. De prijsstijgingen komen door de groei van de vraag, het bestrijden van vervuiling en het nemen van maatregelen tegen de gevolgen van klimaatverandering.
Volgens klimaateconoom Anne Nobel van RaboResearch is water in Nederland lange tijd betaalbaar gehouden door overheidsregulering. Maar de tijden veranderen en de kosten voor waterproductie en -distributie nemen toe, aldus Nobel. "Dit leidde vorig jaar al tot een prijsstijging, waarbij huishoudens en industriële gebruikers gemiddeld 14-15 procent meer betaalden dan het voorgaande jaar. En voor 2024 zijn de waterprijzen met nog eens 9-15 procent verhoogd."
Door de groei van de bevolking en de economie is steeds meer water nodig. Ook neemt de vraag naar grondwater toe als de kwaliteit van rivierwater afneemt in perioden van droogte, die door klimaatverandering steeds vaker optreden. Verder worden drinkwaterbronnen in toenemende mate vervuild door medicijnresten, gewasbeschermingsmiddelen en andere vervuilende stoffen zoals PFAS. De totale investeringen van Nederlandse waterbedrijven zullen tot 2029 waarschijnlijk met 50 procent toenemen om al deze problemen het hoofd te bieden, verwacht Nobel.
Meer uit Binnenland
TEHERAN (ANP) - Nederlanders die weg willen uit Iran kunnen dat het best over land doen via Turkije of Armenië. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in een bericht aan Nederlanders in het land. Wel zijn daar veiligheidsrisico's aan verbonden, benadrukt het departement. "De Nederlandse ambassade heeft geen zicht op de veiligheidssituatie in de verschillende delen van Iran of aan de grenzen."
1 uur geledenHAARLEM (ANP) - De gemeente Uitgeest kan verder met het plan voor 312 opvangplekken voor asielzoekers op een stukje land dat onder beschermd landschap valt. Een ruime meerderheid van Provinciale Staten van Noord-Holland stemde maandag in met het ontwerpbesluit van het college van Gedeputeerde Staten daar maximaal tien jaar wooneenheden te mogen plaatsen.
2 uur geledenBRUSSEL/DEN HAAG (ANP) - Voor de Oekraïense president Volodymyr Zelensky is bij de komende NAVO-top in Den Haag geen plaats bij officiële vergaderingen. Hij is wel welkom voor het diner op het paleis waarvoor de koning de NAVO-leiders heeft uitgenodigd, blijkt uit het officiële programma voor de top.
4 uur geledenALMERE (ANP) - Wie de pabo-opleiding in Almere heeft afgerond, krijgt een fulltimebaan als leraar en een huis. Dat beloven de gemeente Almere, hogeschool Windesheim, de Almeerse schoolbesturen, woningcorporaties en een makelaar aan studenten. Afgestudeerden kunnen er vanaf september 2025 aanspraak op maken.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Klanten van Odido hebben maandagmiddag problemen met internetten, tv kijken en bellen via een vaste telefoon. Het probleem speelt volgens de telecomaanbieder op verschillende plekken in Nederland.
6 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Ook de TU Eindhoven (TU/e) gaat voorlopig geen nieuwe samenwerkingen aan met instellingen in Israël vanwege "de humanitaire catastrofe" in Gaza. De universiteit bevriest ook de samenwerking met de Israëlische universiteit Technion, die "onmiskenbaar sterke banden" heeft met de defensiesector.
6 uur geledenKRALENDIJK (ANP) - Op Bonaire zijn verhoogde veiligheidsmaatregelen ingevoerd vanwege een forse toename van het aantal geweldsdelicten op het eiland. Zo kan er de komende maanden in verschillende delen van het eiland preventief worden gefouilleerd op straat. Gezaghebber John Soliano sprak onlangs zijn zorgen hierover uit en riep de gemeenschap op agressiviteit te bannen uit de samenleving.
7 uur geleden