Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Waterpolosters vinden zelfvertrouwen terug op EK

Waterpolosters vinden zelfvertrouwen terug op EK

BOEDAPEST (ANP) - De Nederlandse waterpolosters krijgen op het EK in Boedapest de bevestiging dat ze nog altijd tot de wereldtop behoren. De ploeg van bondscoach Arno Havenga bleef ongeslagen in de groepsfase, met als hoogtepunt de overtuigende zege op Spanje (10-6). In de jacht op titelprolongatie én een ticket naar de Olympische Spelen is Slowakije dinsdag de tegenstander in de kwartfinales.

"In het proces richting Tokio laten we hier weer zien wie we zijn", zegt Maud Megens, die in de Hongaarse hoofdstad 'ouderwets' op dreef is. "Het zelfvertrouwen is terug. Na het WK van vorig jaar dachten we even: zijn we het nu kwijt? Maar we krijgen hier de bevestiging dat dat zeker niet zo is."

De 23-jarige Rotterdamse maakte al zeventien doelpunten op het EK. Ze oogt scherper en fitter dan op het WK, waar heel de ploeg een vermoeide indruk maakte. Oranje stond toen in de kwartfinales tegen Spanje na iets meer dan 6 minuten al met 6-0 achter en kwam die klap niet meer te boven. Uit een kritische analyse van het toernooi kwam naar voren dat de speelsters vermoeid waren en dat de voorbereiding te wensen overliet.

Niveau stijgt weer

Nu de waterpolosters in het olympische jaar vrijwel dagelijks samen trainen in Zeist, voelt Megens het niveau weer stijgen. "Als je zo lang en vaak samen traint, haal je het beste bij elkaar naar boven. Niet alleen op tactisch gebied, maar ook fysiek en mentaal hebben we al veel stappen kunnen zetten. We zijn beter op elkaar ingespeeld, we weten precies elkaars kracht en voorkeuren in het water. We zijn ook fitter dan op het WK."

Megens heeft af en toe het gevoel dat ze vleugels heeft in het water. "Verdedigend staat het zo goed, dat ik als aanvalster vrijuit kan spelen." De klinkende zege op Spanje, als verliezend finalist van het WK al geplaatst voor de Spelen, voelde als een revanche. In de kwartfinales wacht nu het jonge Slowakije, de nummer 4 uit de andere poule. Op papier een eenvoudig klusje. "Maar als we te makkelijk aan deze wedstrijd beginnen, wordt het niks en houden we er ook geen goed gevoel aan over."

De Rotterdamse heeft haar studie en bijbehorende waterpolocarrière op de universiteit van Los Angeles een jaar stilgelegd, omdat ze met Oranje wil pieken op de Spelen. Als 12-jarige zag Megens thuis op televisie hoe de Nederlandse ploeg olympisch goud pakte in Peking. "In mijn dromen komen de Spelen soms al voorbij. Maar ik fantaseer er nog niet over. Dat komt pas als ik zeker weet dat we gaan. Mocht het op dit EK niet lukken, dan hebben we het OKT nog. En we kunnen nóg beter dan wat we nu laten zien, dat vertrouwen is helemaal terug."

Meer uit Sport

Franse minister belooft schone Seine voor zwemwedstrijden Spelen

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse minister van Sport, Amélie Oudéa-Castéra, belooft dat er schoon water door de Seine in Parijs stroomt voor de olympische wedstrijden openwaterzwemmen en het zwemmen bij de triatlon.

58 minuten geleden
Wielrenner Van Poppel grijpt naast zege na declassering in Turkije

ANTALYA (ANP) - Wielrenner Danny van Poppel heeft naast de zege gegrepen in de derde etappe in de Ronde van Turkije. De 30-jarige Nederlander van Bora-hansgrohe was na 147,4 kilometer tussen Fethiye en Marmaris de beste in de sprint, maar werd teruggezet omdat hij de Italiaan Giovanni Lonardi had gehinderd. De Italiaan Enrico Zanoncello werd tweede, voor de Duitser Max Kanter.

1 uur geleden
Wielerploeg dsm-firmenich PostNL met sprintster Kool naar Vuelta

DEVENTER (ANP) - Wielerploeg dsm-firmenich PostNL gaat met sprintster Charlotte Kool op jacht naar ritsucces in de Vuelta Femenina. Met de Franse renster Juliette Labous richt de ploeg zich op het klassement in de Spaanse rittenkoers.

2 uur geleden
Tennisster Rus knokt zich in Madrid naar tweede ronde

MADRID (ANP) - Tennisster Arantxa Rus heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van het WTA-toernooi van Madrid. De 33-jarige Zuid-Hollandse was in twee sets de sterk voor Brenda Fruhvirtova uit Tsjechië: 7-5 6-3.

4 uur geleden
Atlete Brinkman wil zondag in Hamburg marathonlimiet Spelen lopen

NIJMEGEN (ANP) - Atlete Nienke Brinkman wil zondag in de marathon van Hamburg alsnog aan de limiet voor de Olympische Spelen van Parijs voldoen. Als een laatste test woensdag goed gaat, gaat de winnares van Europees brons op de marathon van 2022 van start in de Duitse stad met als doel om onder de limiet van 2.26.50 te lopen.

6 uur geleden
Thailand praat met Formule 1 over straatrace in Bangkok

BANGKOK (ANP/AFP) - Thailand wil een Formule 1-race organiseren in de straten van Bangkok. Premier Srettha Thavisin heeft daarover gesproken met Formule 1-baas Stefano Domenicali.

9 uur geleden
Basketballers Knicks winnen na sterk slot ook tweede duel

NEW YORK (ANP) - De basketballers van de New York Knicks hebben ook de tweede wedstrijd tegen Philadelphia 76ers in de play-offs van de Eastern Conference van de NBA gewonnen. Dat was vooral te danken aan een sterk slot. In de laatste 27,4 seconden maakten de Knicks 8 punten, waardoor ze met een zege van 104-101 van het veld stapten.

9 uur geleden