Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Waterpoloërs willen het 'onmogelijke' mogelijk maken in Rotterdam

Waterpoloërs willen het 'onmogelijke' mogelijk maken in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Als outsider gaan de Nederlandse waterpoloërs vanaf zondag in Rotterdam op jacht naar een startbewijs voor de Olympische Spelen. Bondscoach Harry van der Meer en zijn mannen weten dat ze op het olympisch kwalificatietoernooi moeten stunten om komende zomer naar Tokio te gaan. "We moeten boven onszelf uitstijgen, maar we weten ook dat we dat kunnen", zegt Van der Meer. "Deze jongens waren in 2016 één strafworp verwijderd van deelname aan de Spelen van Rio. Als we de kans krijgen, moeten we die pakken."

In tegenstelling tot de Nederlandse vrouwen, die zich onlangs in Triëst plaatsten voor de Spelen, behoren de mannen niet tot de wereldtop. De waterpoloërs deden in 2000 voor het laatst mee aan het mondiale sportevenement, toen nog met Van der Meer in het water. "Soms haal ik die ervaring in individuele gesprekken nog wel eens aan. Maar iedereen weet heel goed wat de Spelen betekenen. Ik hoef ze niet extra te motiveren. De jongens hebben al kleding gepast, voor het geval we ons plaatsen. Nu is het aan ons."

Oranje start het OKT, waarop de laatste drie tickets voor de Spelen worden verdeeld, zondagmiddag in het lege Rotterdamse zwembad tegen Duitsland. De dagen erna spelen de waterpoloërs tegen Kroatië, Roemenië, Frankrijk en Rusland. De top 4 plaatst zich voor de kwartfinales. Op papier steken de Kroaten en Russen er in de poule bovenuit. "Het heeft geen zin om te rekenen. We bekijken het per wedstrijd. Tegen Duitsland, Roemenië en Frankrijk liggen mogelijkheden voor ons. We zien dan later in de week wel waar we uitkomen", aldus Van der Meer, wiens ploeg vorig jaar op het EK won van Roemenië en verloor van de Fransen en Russen.

Uitstel

Na dat teleurstellend verlopen EK, waar Oranje op de voorlaatste plaats eindigde, zorgde de coronacrisis ervoor dat het OKT én de Spelen met een jaar werden uitgesteld. "We hebben dus een jaar langer kunnen trainen, maar de situatie was natuurlijk niet ideaal. Ook bij ons hebben een paar jongens met corona te maken gehad. Het kostte ze veel tijd om weer op te krabbelen", zegt Van der Meer.

Oefenwedstrijden spelen zat er de afgelopen maanden niet in. In de aanloop naar het OKT wilde Van der Meer trainen met en tegen Canada, maar die ploeg zat vanwege een coronageval vast in Italië. "Op het laatste moment hebben we nog iets kunnen regelen met Brazilië. Het zag er goed uit, maar een echte wedstrijd spelen is toch anders. We zullen dus op het toernooi zelf pas ondervinden hoe we er voor staan."

Van thuisvoordeel is niet echt sprake voor Oranje, omdat er geen publiek naar binnen mag in Rotterdam. "We gaan dit toernooi als outsider in", erkent Van der Meer. "Aan de andere kant: de vorige keer zaten we één strafworp van de Spelen af. We weten dat het kan."

Meer uit Sport

Zwemster Steenbergen tweede op 200 vrij in Qualification Meet

ROTTERDAM (ANP) - Zwemster Marrit Steenbergen is bij de Rotterdam Qualification Meet als tweede geëindigd op de 200 meter vrije slag. De winnares van het brons op de 100 meter vrij bij de WK zwemmen afgelopen zomer in Fukuoka (Japan) tikte in de finale aan in 1.56,19. De Tsjechische Barbora Seemanova won in 1.55,59.

3 uur geleden
Bondscoach handbalsters: grote zege op Argentinië perfecte start

FREDERIKSHAVN (ANP) - Bondscoach Per Johansson van de Nederlandse handbalsters noemde de riante zege van 41-26 op Argentinië de perfecte start van het wereldkampioenschap. "In vele opzichten. Ik heb veel speelsters kunnen inzetten, veel speelsters zien scoren, veel spelposities gezien en veel doelpunten. We zaten in een goede flow. Het was een ideaal begin", zei de Zweed na afloop van het duel in het Deense Frederikshavn bij Viaplay.

4 uur geleden
Handbalsters openen WK met ruime zege op Argentinië: 41-26

FREDERIKSHAVN (ANP) - De Nederlandse handbalsters zijn het wereldkampioenschap in Denemarken, Zweden en Noorwegen begonnen met een ruime zege op Argentinië. Oranje won in het Deens Frederikshavn met 41-26. Bij rust leidde de ploeg van bondscoach Per Johansson al met 20-14.

5 uur geleden
Keepster Duijndam op tribune, Broch op de bank bij handbalsters

FREDERIKSHAVN (ANP) - Keepster Rinka Duijndam zit de eerste groepswedstrijd van de Nederlands handbalsters op het WK op de tribune. Bondscoach Per Johansson geeft in het duel donderdagavond met Argentinië de voorkeur aan Tess Lieder en Yara ten Holte.

6 uur geleden
KNSB: marathon op natuurijs op zijn vroegst zaterdagavond

UTRECHT (ANP) - Schaatsbond KNSB verwacht dat als de vorst aanhoudt een marathon op natuurijs op zijn vroegst zaterdagavond mogelijk is. Natuurijscoördinator Geert-Jan Muskens acht de kans echter groter op zondag. "Als er heel goede vorst is, ook overdag, dan zou de marathon zaterdagavond kunnen", zegt Muskens. Hij schat die kans op 25 procent. "De kans op een marathon op zondagochtend is 50 procent."

10 uur geleden
Organisatie Tour onthult meer etappeplaatsen voor 2025

LILLE (ANP) - De eerste drie etappes van de Ronde van Frankrijk in 2025 zijn bekend. In tegenstelling tot de vorige vijf Tours krijgen in dat jaar de sprinters weer eens de kans de eerste gele trui te pakken, zei Tourdirecteur Christian Prudhomme bij de presentatie.

11 uur geleden
Mondiale badmintonbond schort lidmaatschap Rusland op

LAUSANNE (ANP/RTR) - De internationale badmintonbond (BWF) heeft het lidmaatschap van de nationale badmintonfederatie van Rusland (NBFR) opgeschort. Daartoe is besloten nadat bleek dat de Russische bond de lidmaatschapsvoorwaarden had overtreden, zo meldt de BWF op de website.

11 uur geleden