Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Waterbedrijven willen dat Duitsland PFAS-lozingen in Rijn aanpakt

Waterbedrijven willen dat Duitsland PFAS-lozingen in Rijn aanpakt

NIEUWEGEIN (ANP) - Duitsland moet PFAS-lozingen in de Rijn door de industrie dringend tegengaan, zo vinden Nederlandse drinkwaterbedrijven die voor hun productie afhankelijk zijn van water uit de rivier. Hun samenwerkingsverband RIWA-Rijn roept de Duitse milieuminister Steffi Lemke daarom in een brief op snel "grenzen te stellen aan de lozing van PFAS-verbindingen in de Rijn".

"Nederlandse burgers en bedrijven hebben de komende jaren een groeiende behoefte aan schoon drinkwater, maar het produceren daarvan wordt steeds kostbaarder door industriële lozingen in Duitsland", legt RIWA-Rijn uit. De drinkwaterbedrijven wijzen erop dat Duitsland, net als Nederland, tot de landen behoort die in Europees verband voor een totaalverbod op PFAS ijveren. Al voordat zo'n verbod er is, zou de Duitse regering volgens de bedrijven actie moeten ondernemen tegen lozingen in de rivier.

PFAS staat voor per- en polyfluoralkylstoffen. Hieronder vallen chemische stoffen die amper afbreekbaar zijn in het milieu en in verband worden gebracht met kanker, verhoogd cholesterol en voortplantingsdefecten.

"De Duitse overheid is van mening dat PFAS-verbindingen zo schadelijk zijn dat zij in heel Europa verboden moeten worden, dat is een standpunt dat we van harte toejuichen", stelt directeur Gerard Stroomberg van RIWA-Rijn. Op dit moment gebeurt in Duitsland echter nauwelijks iets om lozingen tegen te gaan, stelt het samenwerkingsverband. De Duitse overheid worstelt met het vaststellen van grenswaarden, omdat nog niet duidelijk is wat de 'best beschikbare techniek' is voor het zuiveren van PFAS uit industrieel afvalwater. "Een verkeerde gang van zaken" noemt RIWA-Rijn dat. Als harde grenzen worden vastgesteld, zal dat de industrie volgens de drinkwaterbedrijven "aanzetten om sneller betere zuiveringstechnieken of eventueel alternatieven voor PFAS-verbindingen te ontwikkelen".

Ook andere soorten van vervuiling, zoals medicijnresten, blijven een groot probleem voor de waterbedrijven. Het drinkwater dat de bedrijven maken, is uiteindelijk wel van goede kwaliteit, maar daarvoor zijn veel bewerkingen nodig. De waterbedrijven zouden liever met "eenvoudige natuurlijke zuiveringsmethoden schoon en gezond drinkwater maken".

Meer uit Gezond

Biotechnoloog Galapagos komt terug op voorgenomen splitsing

MECHELEN (ANP) - Biotechnoloog Galapagos komt terug op een in januari aangekondigde splitsing van het bedrijf. De aan de Amsterdamse beurs genoteerde onderneming meldt de splitsing te heroverwegen "naar aanleiding van ontwikkelingen in regelgeving en de markt". Om dit proces in goede banen te leiden stelt Galapagos een nieuwe topman aan in de persoon van Henry Gosebruch. Hij volgt Paul Stoffels op, die eerder al had aangekondigd met pensioen te gaan.

21 uur geleden
40 procent 12- tot 16-jarige vapers is verslaafd

DEN HAAG (ANP) - Bijna 40 procent van 12- tot en met 16-jarigen die vapen zegt daaraan verslaafd te zijn, aldus onderzoekers van Motivaction in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Ongeveer een derde van hen vapet dagelijks. Ook heeft 1 op de 10 van alle 12-jarigen al eens gevaped. Het kabinet start een campagne om ouders bewust te maken van de gevaren van vapen.

1 dag geleden
850 mensen laten gratis hun lever testen bij RAI Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De afgelopen dagen hebben ongeveer 850 mensen gratis hun lever laten testen bij de RAI Amsterdam. Daar vond tot en met zaterdag het artsencongres van de European Association for the Study of the Liver (EASL) plaats.

3 dagen geleden
Toezichthouder: prostaatmiddel kan leiden tot zelfmoordgedachten

UTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.

4 dagen geleden
Longartsen zien vaker levensbedreigende effecten van vapen

GRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).

5 dagen geleden
Veel patiënten verkeerd geïnformeerd, artsen starten campagne

DEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.

5 dagen geleden
Gezondheidsminister VS wil nieuwe richtlijnen behandeling mazelen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.

1 week geleden