Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Washington Post: Biden roept snel noodtoestand om klimaat uit

Washington Post: Biden roept snel noodtoestand om klimaat uit

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden zou mogelijk nog deze week de noodtoestand om het klimaat willen uitroepen, meldt The Washington Post op basis van meerdere anonieme bronnen. Op maandag hadden twee Democratische senatoren Biden opgeroepen de noodtoestand uit te roepen.

Het nieuws komt daags nadat onderhandelingen met de Democratische senator Joe Manchin over investeringen in klimaat stuk liepen. Zonder Manchin hebben de Democraten niet genoeg stemmen in de Senaat om zulke investeringen erdoor te krijgen.

Het is niet bekend hoe Biden invulling zou geven aan het klimaatbeleid na het uitroepen van de noodtoestand. Volgens klimaatactivisten kan hij ver gaan zonder toestemming van het Amerikaanse congres. Zo zou Biden de export van ruwe olie kunnen stopzetten, zou hij limieten kunnen stellen aan het boren naar olie en gas in federale wateren, en zou hij overheidsagentschappen, waaronder noodagentschap FEMA, kunnen opdragen het gebruik van hernieuwbare energiebronnen te stimuleren.

Maar tegelijkertijd moet de president de balans vinden tussen de strijd tegen klimaatverandering en stijgende brandstofprijzen, schrijft de Post. Daarnaast worden alle klimaatacties die Biden zonder instemming van het congres neemt waarschijnlijk aangevochten voor de rechter. Als één zo'n rechtszaak het tot het Hooggerechtshof schopt en het hof Bidens acties afkeurt, zou dat invloed kunnen hebben op toekomstig klimaatbeleid.

Meer uit Buitenland

VN-chef roept op tot staakt-het-vuren bij kerncentrale Zaporizja

GENÈVE (ANP/RTR) - VN-chef António Guterres roept op tot het staken van alle militaire activiteiten in de omgeving van de kerncentrale Zaporizja. Daarmee reageert hij op recente beschietingen bij de door Rusland bezette centrale in het zuidoosten van Oekraïne.

2 uur geleden
Brussel: EU-visa weigeren aan alle Russen niet zomaar mogelijk

BRUSSEL (ANP) - EU-lidstaten zijn internationaal gebonden aan regels bij het toekennen van visa aan Russische burgers. De Europese Commissie waarschuwt dat er humanitaire redenen kunnen zijn waardoor Russen niet zomaar de toegang tot de EU mag worden geweigerd, inclusief voor bepaalde categorieën mensen, waaronder naaste familieleden, journalisten of Russische dissidenten.

2 uur geleden
Meer Britse wapens en Deens geld voor Oekraïne

KOPENHAGEN (ANP/RTR) - Het Verenigd Koninkrijk en Denemarken gaan Oekraïne meer geld en wapens geven om de strijd tegen Rusland vol te houden. De landen maakten dat donderdag bekend tijdens een donorconferentie voor Oekraïne in de Deense hoofdstad Kopenhagen.

4 uur geleden
Rusland wil niet dat Zwitserland Oekraïne vertegenwoordigt

MOSKOU (ANP/RTR/DPA) - Moskou wil niet dat Zwitserland de Oekraïense belangen in Rusland gaat vertegenwoordigen. Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken is Zwitserland geen neutraal land meer, en kan het daardoor ook niet de Russische belangen in Oekraïne behartigen. Moskou wijst erop dat de Zwitsers meedoen aan de "anti-Russische sancties", die volgden op de Russische invasie in Oekraïne.

4 uur geleden
Londen: Rusland kan mogelijk niet aan alle wapenexporten voldoen

LONDEN (ANP/DPA) - De export van Russisch wapentuig kan met problemen te maken krijgen door de oorlog in Oekraïne en de westerse sancties tegen Rusland. Volgens een rapport van de Britse geheime dienst is Rusland mogelijk niet in staat om aan alle exportorders voor pantservoertuigen te voldoen.

4 uur geleden
Letland verklaart Rusland tot staatssponsor van terrorisme

RIGA (ANP/AFP) - Letland heeft Rusland verklaard tot staatssponsor van terrorisme. Het Letse parlement noemde de Russische oorlog in Oekraïne een "gerichte genocide tegen het Oekraïense volk".

4 uur geleden
Twee grote bosbranden in Frankrijk bedwongen

PARIJS (ANP) - In Frankrijk, dat deze droge en hete zomer aanhoudend met bosbranden kampt, zijn enkele grote branden bedwongen. In het westelijke departement Maine-et-Loire kon de brandweer twee branden onder controle brengen die maandag waren uitgebroken. Waakzaamheid blijft geboden: door hitte, wind en zeer droge lucht kunnen de branden makkelijk oplaaien, benadrukken de autoriteiten.

5 uur geleden