Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Warnock wint in Georgia 51ste senaatszetel voor Democraten

Warnock wint in Georgia 51ste senaatszetel voor Democraten

ATLANTA (ANP) - De Democratische senator Raphael Warnock van de zuidelijke Amerikaanse staat Georgia heeft zijn zetel behouden, melden diverse Amerikaanse media waaronder NBC News. Met 95 procent van de stemmen geteld stond Warnock op 51,3 procent, zijn Republikeinse uitdager Herschel Walker op 48,7 procent.

Door de winst van Warnock hebben de Democraten nu 51 van de honderd zetels in de Senaat, een van de twee kamers van het Amerikaanse parlement in Washington, tegen 49 zetels voor de Republikeinen. De uitslag wordt gezien als een verlies voor oud-president Donald Trump, die nadrukkelijk zijn steun had uitgesproken voor Walker.

De Democraten beschikten voorheen over de kleinst mogelijke meerderheid in de Senaat. Ze hadden daar 50 van de 100 zetels. Als de stemverhoudingen in de Senaat 50-50 zijn, mag de Democratische vicepresident Kamala Harris de doorslaggevende stem uitbrengen. De vicepresident treedt in de VS ook op als voorzitter van de Senaat.

Verandering

De stemming in Georgia was nodig omdat vorige maand in de eerste ronde van de verkiezingen geen van de kandidaten de benodigde meerderheid van de stemmen behaalde. De staat gold jarenlang als een bolwerk van de Republikeinen, maar inmiddels lijkt daar verandering in te komen. Joe Biden won er bij de presidentsverkiezingen in 2020 ook nipt van Trump.

Beide partijen gaven volgens de non-profitorganisatie OpenSecrets in totaal 401 miljoen dollar (383 miljoen euro) uit aan de race tussen Warnock en Walker. Daarmee was de race in Georgia, een staat met slechts 10,8 miljoen inwoners, dit jaar de kostbaarste in het land.

Veto

President Biden liet na de stemming weten dat hij zijn partijgenoot Warnock telefonisch heeft gefeliciteerd. "Kiezers in Georgia hebben vandaag onze democratie verdedigd", schreef Biden op Twitter. "Ze hebben het 'Ultra MAGAism' verworpen." Hij verwijst daarmee naar de politieke stroming van Trump.

Dat de Democraten een extra zetel winnen in de Senaat, is goed nieuws voor Biden. Omdat zijn partij daar voorheen geen enkele stem kon missen, had iedere Democratische senator feitelijk een veto over plannen van de regering. Dat maakte het lastiger om sommige voorstellen goedgekeurd te krijgen. Zo week de Democraat Joe Manchin soms af van de partijlijn, tot ergernis van het Witte Huis.

Meer uit Buitenland

Media: VS benoemen Kenia tot 'belangrijke niet-NAVO-bondgenoot'

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden zal naar verwachting Kenia kwalificeren als een 'belangrijke niet-NAVO-bondgenoot' tijdens een driedaags staatsbezoek van de Keniaanse president William Ruto deze week. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een bron die bekend is met de plannen.

1 uur geleden
AI-chef Meta: taalmodellen worden nooit zo slim als mensen

SAN FRANCISCO (ANP) - Volgens het hoofd kunstmatige intelligentie (AI) van Meta, Yann LeCun, kunnen op taal gebaseerde AI-modellen nooit zo slim worden als mensen. Ook stelt LeCun, in een interview met zakenkrant The Financial Times, dat de huidige AI-methoden gebrekkig zijn.

1 uur geleden
President Ecuador roept nieuwe noodtoestand uit

QUITO (ANP) - De Ecuadoraanse president Daniel Noboa heeft vanwege het dodelijke geweld in zijn land een nieuwe noodtoestand uitgeroepen in zeven van de 24 provincies. De maatregel zal zestig dagen van kracht zijn, blijkt uit een presidentieel decreet.

1 uur geleden
Macron aangekomen in Nieuw-Caledonië om conflict met separatisten

NOUMEA (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron is geland in de Pacifische archipel Nieuw-Caledonië. Hij begint er aan een dag vol gesprekken waarin hij zal proberen de rellen te beëindigen die zijn veroorzaakt door een omstreden electorale hervorming. Dat meldt het Elysée.

1 uur geleden
Oud-rivaal Nikki Haley gaat op Trump stemmen

WASHINGTON (ANP) - Oud-gouverneur Nikki Haley heeft aangekondigd dat ze bij de komende presidentsverkiezingen op haar partijgenoot Donald Trump gaat stemmen. Ze zegt hem te verkiezen boven huidig president Joe Biden, berichten Amerikaanse media.

4 uur geleden
Krant: Oman zet ex-gedetineerden Guantánamo Bay land uit

MASQAT (ANP) - Oman wil tientallen Jemenieten uitwijzen die voorheen vastzaten in het Amerikaanse gevangenenkamp Guantánamo Bay. Dat bericht de krant The Washington Post na gesprekken met betrokkenen.

5 uur geleden
VS zien geen grootschalig Israëlisch offensief in Rafah

WASHINGTON (ANP/DPA) - Volgens de Verenigde Staten hebben de Israëlische militaire operaties in de stad Rafah in het zuiden van de Gazastrook niet de omvang waarvoor de Amerikaanse regering heeft gewaarschuwd. De Israëlische operaties in het gebied waren tot nu toe gerichter en beperkt. Het ging niet om offensieven in het centrum van dichtbevolkte stedelijke gebieden, zei de veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Joe Biden, Jake Sullivan.

5 uur geleden