Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Warnock wint in Georgia 51ste senaatszetel voor Democraten

Warnock wint in Georgia 51ste senaatszetel voor Democraten

ATLANTA (ANP) - De Democratische senator Raphael Warnock van de zuidelijke Amerikaanse staat Georgia heeft zijn zetel behouden, melden diverse Amerikaanse media waaronder NBC News. Met 95 procent van de stemmen geteld stond Warnock op 51,3 procent, zijn Republikeinse uitdager Herschel Walker op 48,7 procent.

Door de winst van Warnock hebben de Democraten nu 51 van de honderd zetels in de Senaat, een van de twee kamers van het Amerikaanse parlement in Washington, tegen 49 zetels voor de Republikeinen. De uitslag wordt gezien als een verlies voor oud-president Donald Trump, die nadrukkelijk zijn steun had uitgesproken voor Walker.

De Democraten beschikten voorheen over de kleinst mogelijke meerderheid in de Senaat. Ze hadden daar 50 van de 100 zetels. Als de stemverhoudingen in de Senaat 50-50 zijn, mag de Democratische vicepresident Kamala Harris de doorslaggevende stem uitbrengen. De vicepresident treedt in de VS ook op als voorzitter van de Senaat.

Verandering

De stemming in Georgia was nodig omdat vorige maand in de eerste ronde van de verkiezingen geen van de kandidaten de benodigde meerderheid van de stemmen behaalde. De staat gold jarenlang als een bolwerk van de Republikeinen, maar inmiddels lijkt daar verandering in te komen. Joe Biden won er bij de presidentsverkiezingen in 2020 ook nipt van Trump.

Beide partijen gaven volgens de non-profitorganisatie OpenSecrets in totaal 401 miljoen dollar (383 miljoen euro) uit aan de race tussen Warnock en Walker. Daarmee was de race in Georgia, een staat met slechts 10,8 miljoen inwoners, dit jaar de kostbaarste in het land.

Veto

President Biden liet na de stemming weten dat hij zijn partijgenoot Warnock telefonisch heeft gefeliciteerd. "Kiezers in Georgia hebben vandaag onze democratie verdedigd", schreef Biden op Twitter. "Ze hebben het 'Ultra MAGAism' verworpen." Hij verwijst daarmee naar de politieke stroming van Trump.

Dat de Democraten een extra zetel winnen in de Senaat, is goed nieuws voor Biden. Omdat zijn partij daar voorheen geen enkele stem kon missen, had iedere Democratische senator feitelijk een veto over plannen van de regering. Dat maakte het lastiger om sommige voorstellen goedgekeurd te krijgen. Zo week de Democraat Joe Manchin soms af van de partijlijn, tot ergernis van het Witte Huis.

Meer uit Buitenland

Sunaks Brexitdeal stuit op verzet van unionisten en brexiteers

LONDEN (ANP) - Het Britse Lagerhuis buigt zich over de Brexitafspraken die premier Rishi Sunak heeft afgesproken met de Europese Commissie. Waarschijnlijk kan Sunak op een meerderheid rekenen voor het nieuwe handelsprotocol, maar een aanzienlijk verzet van Noord-Ieren en binnen zijn eigen partij zou een fikse tegenvaller zijn voor de premier.

4 uur geleden
Mogelijk besluit over vervolging Trump door 'grand jury' Manhattan

NEW YORK (ANP) - De beslissing of ex-president Donald Trump wordt aangeklaagd en of er een arrestatiebevel tegen hem komt, wordt volgens Amerikaanse media waarschijnlijk woensdag in Manhattan, New York, genomen. Het zou de eerste keer zijn dat een ex-president strafrechtelijk wordt vervolgd.

5 uur geleden
Opnieuw ongeregeldheden bij Franse pensioenprotesten

PARIJS (ANP/RTR/AFP/BELGA) - In Frankrijk zijn bij spontane protesten tegen de pensioenhervorming opnieuw ongeregeldheden uitgebroken, onder meer in Parijs, Nantes, Montpellier en Lille. Dat melden Franse media. De politie zette bijvoorbeeld in de hoofdstad traangas in om betogers uiteen te drijven.

11 uur geleden
Saudi-Arabië: ramadan begint donderdag

RIYAD (ANP/AFP) - Saudi-Arabië heeft gezegd dat de ramadan komende donderdag begint. Veel moslims wereldwijd volgen de start- en einddatum van Saudi-Arabië, waar de heilige plaatsen Mekka en Medina liggen.

12 uur geleden
Oeganda doet homo's en transgenders helemaal in de ban

KAMPALA (ANP/RTR) - Het Oost-Afrikaanse Oeganda doet onder anderen homo's, lesbiennes en transgenders helemaal in de ban. Zelfs het je identificeren als zodanig wordt strafbaar.

13 uur geleden
Dodelijk marburgvirus duikt op in Tanzania

DODOMA (ANP/AFP) - Het dodelijke marburgvirus heeft in het Oost-Afrikaanse Tanzania zeker vijf slachtoffers geëist. Volgens de autoriteiten is de verspreiding van de ziekte inmiddels onder controle gebracht. Er zou geen reden zijn tot paniek.

14 uur geleden
Poetin: Chinees vredesplan voor Oekraïne kan mogelijk basis zijn

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Het Chinese vredesplan voor Oekraïne kan mogelijk als basis dienen om het conflict op te lossen als Kyiv en westerse bondgenoten daar klaar voor zijn. De Russische president Vladimir Poetin heeft dat verklaard na overleg met zijn Chinese collega Xi Jinping in Moskou, aldus Russische persbureaus. Het Westen vecht volgens Poetin in Oekraïne door "tot de laatste Oekraïner".

15 uur geleden