Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Warnock wint in Georgia 51ste senaatszetel voor Democraten

Warnock wint in Georgia 51ste senaatszetel voor Democraten

ATLANTA (ANP) - De Democratische senator Raphael Warnock van de zuidelijke Amerikaanse staat Georgia heeft zijn zetel behouden, melden diverse Amerikaanse media waaronder NBC News. Met 95 procent van de stemmen geteld stond Warnock op 51,3 procent, zijn Republikeinse uitdager Herschel Walker op 48,7 procent.

Door de winst van Warnock hebben de Democraten nu 51 van de honderd zetels in de Senaat, een van de twee kamers van het Amerikaanse parlement in Washington, tegen 49 zetels voor de Republikeinen. De uitslag wordt gezien als een verlies voor oud-president Donald Trump, die nadrukkelijk zijn steun had uitgesproken voor Walker.

De Democraten beschikten voorheen over de kleinst mogelijke meerderheid in de Senaat. Ze hadden daar 50 van de 100 zetels. Als de stemverhoudingen in de Senaat 50-50 zijn, mag de Democratische vicepresident Kamala Harris de doorslaggevende stem uitbrengen. De vicepresident treedt in de VS ook op als voorzitter van de Senaat.

Verandering

De stemming in Georgia was nodig omdat vorige maand in de eerste ronde van de verkiezingen geen van de kandidaten de benodigde meerderheid van de stemmen behaalde. De staat gold jarenlang als een bolwerk van de Republikeinen, maar inmiddels lijkt daar verandering in te komen. Joe Biden won er bij de presidentsverkiezingen in 2020 ook nipt van Trump.

Beide partijen gaven volgens de non-profitorganisatie OpenSecrets in totaal 401 miljoen dollar (383 miljoen euro) uit aan de race tussen Warnock en Walker. Daarmee was de race in Georgia, een staat met slechts 10,8 miljoen inwoners, dit jaar de kostbaarste in het land.

Veto

President Biden liet na de stemming weten dat hij zijn partijgenoot Warnock telefonisch heeft gefeliciteerd. "Kiezers in Georgia hebben vandaag onze democratie verdedigd", schreef Biden op Twitter. "Ze hebben het 'Ultra MAGAism' verworpen." Hij verwijst daarmee naar de politieke stroming van Trump.

Dat de Democraten een extra zetel winnen in de Senaat, is goed nieuws voor Biden. Omdat zijn partij daar voorheen geen enkele stem kon missen, had iedere Democratische senator feitelijk een veto over plannen van de regering. Dat maakte het lastiger om sommige voorstellen goedgekeurd te krijgen. Zo week de Democraat Joe Manchin soms af van de partijlijn, tot ergernis van het Witte Huis.

Meer uit Buitenland

Blinken: moeten verantwoordelijk omspringen met onenigheid China

SJANGHAI (ANP/AFP/RTR) - De Verenigde Staten en China moeten op een verantwoordelijke manier omspringen met hun meningsverschillen. Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken donderdag aan de start van een meerdaags bezoek in China.

2 uur geleden
18 oud-adviseurs Trump aangeklaagd voor geknoei verkiezingen

PHOENIX (ANP/RTR/AFP) - In Arizona zijn achttien oud-adviseurs van Donald Trump aangeklaagd voor het proberen ongedaan maken van de verkiezingsnederlaag van de toenmalige president in 2020. Dat maakte het openbaar ministerie van de staat bekend op woensdag.

2 uur geleden
Hooggerechtshof VS buigt zich over onschendbaarheid Trump

WASHINGTON (ANP/AFP) - Het Amerikaanse hooggerechtshof buigt zich over de vraag of Donald Trump strafrechtelijk vervolgd kan worden voor zijn handelen als president. Hoewel het nog de vraag is of Trump kans maakt om de zaak te winnen, lijkt hij wel tijd gekocht te hebben in de zaak rond beschuldigingen dat hij probeerde te knoeien met de uitslag van de presidentsverkiezingen in 2020.

2 uur geleden
Dagjesmensen in Venetië moeten toegangskaartje tonen

VENETIË (ANP/AFP) - Toeristen die een dagje Venetië willen bezoeken, moeten donderdag voor het eerst een toegangskaartje hebben. Het gaat om een proef op de drukste momenten in het jaar. De stad hoopt dat de maatregel helpt om de negatieve gevolgen van de enorme aantallen toeristen die naar Venetië gaan te beperken.

3 uur geleden
Pro-Palestijnse betogingen aan universiteiten in VS breiden uit

AUSTIN (ANP/AFP) - Het aanzwellende protest aan Amerikaanse universiteiten tegen de oorlog van Israël in de Gazastrook is woensdag uitgebreid naar meer onderwijsinstellingen. De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Mike Johnson wil dat de Nationale Garde ingrijpt, zei hij woensdag tijdens een bezoek aan de Columbia University in New York.

4 uur geleden
VS stuurden Oekraïne heimelijk langeafstandsraketten

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten hebben de afgelopen weken heimelijk langeafstandsraketten naar Oekraïne gestuurd om tegen de Russen te gebruiken. Washington had voorheen bezwaar daartegen. Het gaat om de langeafstandsraketten van het type ATACMS die deze maand twee keer door Oekraïne zijn ingezet.

9 uur geleden
Irak executeert dertien mensen voor terrorisme, Amnesty bezorgd

BAGDAD (ANP) - In Irak zijn deze week meer dan tien mensen opgehangen die veroordeeld zijn voor terrorisme. Daarop kan in Irak de doodstraf staan, al moet wel de president uitvoeringsbesluiten ondertekenen. Amnesty International hekelt het gebrek aan transparantie over de executies en roept het land op er onmiddellijk mee te stoppen.

10 uur geleden