Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Warmste juni ooit in Verenigd Koninkrijk

Warmste juni ooit in Verenigd Koninkrijk

LONDEN (ANP) - Niet alleen in Nederland, maar ook in het Verenigd Koninkrijk was afgelopen maand de warmste juni ooit gemeten. Het was gemiddeld 15,8 graden, meldt het Britse weerinstituut Met Office. Dat is 0,9 graden hoger dan het vorige record van 14,9 graden, dat is gemeten in 1940 en 1976.

"Het is officieel de warmste juni voor het Verenigd Koninkrijk, niet alleen voor de gemiddelde temperatuur maar ook voor de minimum- en maximumtemperaturen", schrijft Mark McCarthy van de Britse weerdienst in een verklaring. "Wat opvalt is dat de hitte een groot deel van de maand aanhield, met temperaturen rond de 25 graden en soms zelfs iets boven de 30 graden", voegde hij eraan toe.

In een bericht wijst de Britse weerdienst ook naar klimaatverandering. Uit een studie van wetenschappers van het Met Office is gebleken dat de kans dat in juni 14,9 graden zou worden overtroffen, minstens is verdubbeld sinds de periode rond 1940. "Los van de natuurlijke schommelingen heeft de opwarming van de atmosfeer van de aarde als gevolg van door de mens veroorzaakte klimaatverandering de kans op recordhoge temperaturen vergroot."

Zonnig

De vier landen van het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland) noteerden ook individueel de warmste juni ooit. De hoogst gemeten temperatuur in juni in het Verenigd Koninkrijk was 32,2 graden. Het was niet alleen een warme maand, ook was het erg zonnig. Volgens het Met Office was het de zonnigste juni sinds 1957 en de op drie na zonnigste sinds het begin van de metingen.

Eerder werd al bekend dat juni 2023 de warmste junimaand ooit gemeten was in Nederland. Volgens Weeronline was het met een gemiddelde temperatuur van 19,4 graden tegen 16,2 normaal recordwarm. Het vorige record uit juni 2021 stond op 18,3 graden. Ook verliep juni recordzonnig, gemiddeld scheen de zon 327 uur tegen 214 normaal.

Meer uit Buitenland

BBC: Griekse kustwacht gooide mensen overboord

ATHENE (ANP) - De Griekse kustwacht is direct verantwoordelijk voor de dood van meer dan veertig migranten, concludeert de Britse omroep BBC op basis van getuigen. De kustwacht zou onder meer negen mensen opzettelijk overboord in het water hebben gegooid.

44 minuten geleden
EU-natuurherstelwet komt er tóch, EU-landen stemmen in

LUXEMBURG (ANP) - De veelbesproken natuurherstelwet komt er toch. De wet leek op de plank te blijven liggen door gebrek aan steun van de EU-landen, maar die hebben maandag alsnog ingestemd.

46 minuten geleden
Israëlische premier Netanyahu ontbindt oorlogskabinet

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft het oorlogskabinet ontbonden, meldt een Israëlische functionaris. Het kabinet werd opgericht nadat Hamas Israël op 7 oktober had aangevallen. Een van de leden, Benny Gantz, stapte eerder deze maand uit het kabinet.

1 uur geleden
EU-voorzitter verwerpt kritiek op 'onwettig' fiat natuurherstelwet

LUXEMBURG (ANP) - De draai van Oostenrijk die de Europese natuurherstelwet toch over de eindstreep lijkt te helpen, is niet onwettig. EU-voorzitter België is niet bang dat de Europese rechter de goedkeuring van de veelbesproken wet straks annuleert, zegt de Brusselse minister Alain Maron.

2 uur geleden
Doden door botsing tussen treinen in India

NEW DELHI (ANP/RTR/AFP) - In India zijn zeker vijftien mensen omgekomen doordat een passagierstrein en een goederentrein in botsing waren gekomen. Er zijn bijna dertig personen gewonden.

2 uur geleden
Russische zaak tegen Amerikaan Gershkovich achter gesloten deuren

JEKATERINENBURG (ANP/RTR) - Het Russische proces tegen de Amerikaanse journalist Evan Gershkovich zal achter gesloten deuren plaatsvinden, meldt staatspersbureau TASS. De zaak begint op 26 juni.

4 uur geleden
EU-leiders beginnen optimistisch aan verdeling 'topbanen' EU

BRUSSEL (ANP) - De leiders van de EU-landen zijn weleens met meer hoofdbrekens aan de vijfjaarlijkse verdeling van de belangrijkste EU-posten begonnen. De meestal hoogst ingewikkelde puzzel, waar demissionair premier Mark Rutte en zijn collega's zich maandag in Brussel over buigen, kreeg de afgelopen dagen al voorzichtig vorm. Zwaargewichten Duitsland en Frankrijk denken alle stukjes gauw te kunnen leggen.

7 uur geleden