Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wapenstilstand Israël en Palestijnen lijkt stand te houden

Wapenstilstand Israël en Palestijnen lijkt stand te houden

JERUZALEM (ANP/RTR/AFP) - De wapenstilstand tussen Israël en de Palestijnse groeperingen Hamas en Islamitische Jihad lijkt vrijdagochtend stand te houden. Journalisten melden dat nieuwe Israëlische luchtaanvallen in de Gazastrook uitblijven. In Israël zwijgen de luchtalarmen na anderhalve week van aanhoudende raketbeschietingen.

Burgers aan beide kanten van de grens reageerden opgelucht op het staken van de vijandelijkheden. In Palestijnse gebieden gingen mensen feestend de straat op en ook in Israël reageerden mensen blij. "Ik hoop dat dit standhoudt, want alles wat we hier willen is verdergaan met onze levens zonder alarmen of vuur", zei een man in Tel Aviv tegen persbureau AFP.

De wapenstilstand kwam tot stand na bemiddeling door Egypte. Dat land stuurt volgens ingewijden delegaties naar Tel Aviv en Palestijnse gebieden om toezicht te houden op de naleving van de afspraken.

Een hoge Hamas-functionaris waarschuwde alvast dat zijn groep nog steeds "de hand op de trekker" heeft. Ezzat al-Reshiq zei in Doha tegen persbureau Reuters dat Hamas eist dat de al-Aqsamoskee in Jeruzalem wordt beschermd. Ook moet de huisuitzetting van Palestijnen in Oost-Jeruzalem worden voorkomen. Dat noemde hij een "rode lijn".

Meer uit Buitenland

Ruim 8 ton cocaïne onderschept bij Franse Antillen

FORT-DE-FRANCE (ANP/AFP) - Bij de Franse Antillen is in totaal 8,3 ton cocaïne in beslag genomen. Zeventien mensen zijn aangehouden tijdens verschillende operaties die tussen 22 en 29 februari op zee werden uitgevoerd, heeft het Openbaar Ministerie in Martinique zaterdag bekendgemaakt. De verdachten zijn een Rus, twee Britten, een Zuid-Afrikaan, Colombianen, Venezolanen en Spanjaarden.

27 minuten geleden
Republikeinse partijconventie Michigan schaart zich achter Trump

GRAND RAPIDS (ANP/RTR) - De stemgerechtigden bij de partijconventie van de Republikeinen in de Amerikaanse staat Michigan, die voor een belangrijk deel hun presidentskandidaat aanwijzen, hebben zich zaterdag met ruime meerderheid achter Donald Trump geschaard. Eerder deze week kreeg Trump bij de voorverkiezing in alle districten in Michigan ook al de voorkeur boven Nikki Haley, die amper nog een serieuze concurrent voor hem is.

1 uur geleden
Israël bereid legeracties te beperken voor humanitaire hulp

GAZA/TEL AVIV (ANP/DPA) - Het Israëlische leger is bereid de komende dagen de militaire activiteiten in bepaalde gebieden van de Gazastrook tijdelijk te staken voor humanitaire doeleinden, zoals de leveranties van voedsel, water en medicijnen. Dat gebeurt in afwachting van een eventuele wapenstilstand voor langere tijd, waarover wordt onderhandeld.

3 uur geleden
Vulkanische activiteit in zuidwesten IJsland neemt weer toe

REYKJAVIK (ANP) - De seismische activiteit op het schiereiland Reykjanes, in het zuidwesten van IJsland, is dusdanig toegenomen dat de autoriteiten zaterdag opnieuw besloten hebben tot evacuaties. De seismologen vrezen aardbevingen en een nieuwe vulkaanuitbarsting in de buurt van het al vrijwel verlaten vissersdorp Grindavik. Dat werd onlangs al zwaar getroffen door een eruptie.

5 uur geleden
Mars voor gijzelaars bereikt Jeruzalem na dagenlange tocht

JERUZALEM (ANP/RTR) - Een mars van duizenden Israëliërs heeft na vier dagen Jeruzalem bereikt. Deelnemers eisen de vrijlating van gijzelaars die in de Gazastrook worden vastgehouden.

6 uur geleden
Zeker zeven doden door Russische drone-aanval op Odesa

KYIV (ANP/AFP) - Door een droneaanval op een appartementencomplex in de Oekraïense havenstad Odesa zijn zeker zeven mensen om het leven gekomen. Volgens minister van Binnenlands Zaken, Igor Klymenko, waren onder de slachtoffers een kind van twee jaar en een moeder met haar drie maanden oude baby.

6 uur geleden
Nieuwe peiling toont verdeeldheid over kandidatuur Biden

WASHINGTON (ANP) - Kort voor een van de belangrijkste dagen van de Amerikaanse voorverkiezingen, schetst een nieuwe landelijke peiling een somber beeld voor zittend president Joe Biden. Hij kan in het kiezersonderzoek van The New York Times en Siena College rekenen op de steun van 43 procent van de respondenten, tegenover 48 procent voor de Republikein Donald Trump.

6 uur geleden