Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wapendeal VS met Verenigde Arabische Emiraten kan toch doorgaan

Wapendeal VS met Verenigde Arabische Emiraten kan toch doorgaan

WASHINGTON (ANP) - Een wapendeal tussen de Verenigde Staten en de Verenigde Arabische Emiraten die is gesloten door de regering-Trump, kan ondanks protest van meerdere Amerikaanse parlementariërs doorgaan. Een motie om een resolutie waarin geprotesteerd werd tegen de verkoop van drones in stemming te brengen, kreeg geen meerderheid in de Senaat.

Van de senatoren wilden er 46 dat er over de resolutie zou worden gestemd, 50 senatoren zagen dat echter niet zitten. De verkoop van de zogeheten Reaper drones aan de VAE kan zodoende doorgaan. De Senaat besliste hetzelfde over de verkoop van vijftig F-35 toestellen, oftewel Joint Strike Fighters.

Begin deze maand maakten ook tal van non-gouvernementele organisaties (ngo's) bezwaar tegen de wapendeal. "De geplande wapenverkoop aan de VAE, een partij in de conflicten in Jemen en Libië, zou nog meer leed onder burgers veroorzaken en deze humanitaire crisissen verergeren", schreven de ngo's aan het Congres en het ministerie van Buitenlandse Zaken.

President Trump dreigde woensdag al dat hij een eventuele parlementaire resolutie tegen de wapendeal met een veto zou torpederen. Trumps wapendeal met de VAE is goed voor 23 miljard dollar.

Meer uit Buitenland

Poetin aangekomen in Saudi-Arabië, spreekt met de kroonprins

RIYADH (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin is in Saudi-Arabië aangekomen. Hij spreekt daar met kroonprins Mohammed bin Salman onder meer over olie, de oorlog in Gaza en de oorlog in Oekraïne, zegt het Kremlin. Het is de tweede stop van Poetin tijdens een zeldzaam bezoek aan het Midden-Oosten, na een eerdere stop in de Verenigde Arabische Emiraten.

30 minuten geleden
Oud-voorzitter Kevin McCarthy verlaat het Amerikaanse Congres

WASHINGTON (ANP/RTR) - De voormalige Amerikaanse parlementsvoorzitter Kevin McCarthy verlaat het Huis van Afgevaardigden. De Republikein, die dit najaar als voorzitter werd afgezet, schrijft in de Wall Street Journal dat hij zich niet opnieuw verkiesbaar stelt.

51 minuten geleden
Europese Commissie wil extra geld voor beveiliging synagoges

BRUSSEL (ANP) - Er komt als het aan de Europese Commissie ligt extra Europees geld voor de beveiliging van synagoges, moskeeën en kerken. Het geld is onderdeel van een reeks van maatregelen die de Europese Commissie woensdag versneld heeft voorgesteld om de toenemende polarisatie tegen te gaan.

2 uur geleden
UNESCO voegt iftar toe aan lijst van immaterieel erfgoed

KASANE (ANP) - De iftar, de maaltijd die tijdens de ramadan na zonsondergang wordt gegeten, is opgenomen op de lijst van immaterieel erfgoed van UNESCO. Het Immaterieel Erfgoed Comité van de VN-organisatie heeft een gezamenlijke aanvraag hierover goedgekeurd van Iran, Turkije, Azerbeidzjan en Oezbekistan.

2 uur geleden
Al 10.000 ton aan wapentuig aan Israël geleverd sinds 11 oktober

JERUZALEM/TEL AVIV (ANP) - Na de aankomst van het tweehonderdste vrachtvliegtuig met wapens sinds 11 oktober heeft het Israëlische ministerie van Defensie bekendgemaakt dat er al meer dan 10.000 ton aan wapentuig is aangekomen. De oorlog met Hamas begon 7 oktober en vier dagen later arriveerde het eerste vliegtuig met nieuwe wapens voor het Israëlische leger. Het gaat volgens het ministerie om onder meer gevechtsvoertuigen, wapens, munitie, kogelwerende vesten, medische voorraden en andere zaken.

3 uur geleden
Laatste vermiste dood gevonden na vulkaanuitbarsting Indonesië

JAKARTA (ANP/AFP) - Indonesische reddingswerkers hebben het lichaam gevonden van de laatste persoon die nog vermist werd na een vulkaanuitbarsting op Sumatra. Het dodental stijgt daarmee naar 23.

6 uur geleden
Kremlin waarschuwt NAVO over inzet F-16's door Oekraïne

MOSKOU (ANP) - Het eventueel leveren van F-16-gevechtsvliegtuigen door westerse landen aan Oekraïne vergroot de kans op een directe confrontatie tussen Rusland en de NAVO, waarschuwt het Kremlin. Onder meer Nederland is van plan een aantal van deze gevechtsvliegtuigen naar Oekraïne te sturen.

6 uur geleden