Wankel IT-concern Atos kiest voor reddingsplan consultancyfirma
PARIJS (ANP) - Het noodlijdende IT-concern Atos heeft een reddingsvoorstel van een groep onder leiding van consultancyfirma Onepoint geaccepteerd. Bij dat plan wordt 2,9 miljard euro aan schulden omgezet in aandelenkapitaal en krijgt het bedrijf 1,5 miljard euro aan nieuw krediet.
Onepoint was met een belang van 11 procent al de grootste aandeelhouder van het Franse Atos, dat ook in Nederland IT-diensten verleent aan bedrijven en overheidsorganisaties. Als het plan doorgaat krijgt het bedrijf 21 procent van Atos in handen, dankzij een kapitaalinjectie van 175 miljoen euro. Een groep schuldeisers brengt nog eens 75 miljoen euro aan kapitaal in en krijgt 9 procent van de aandelen in handen. Bestaande aandeelhouders zien hun belang verwateren tot minder dan 0,1 procent.
Ook de Tsjechische zakenman Daniel Křetínský deed een bod om Atos te redden. Maar het IT-concern schrijft dat het voorstel van Onepoint het gunstigst zou zijn voor zijn werknemers en klanten, waaronder ook het Franse leger. Ook kreeg dit plan de meeste steun van schuldeisers van Atos.
Definitief akkoord
Het plan moet de balans versterken en Atos voldoende financiële middelen voor de korte termijn opleveren. De partijen hopen in juli een definitief akkoord te sluiten.
Onepoint en de groep schuldeisers trekken bij het reddingsplan van Atos samen op met investeringsmaatschappij Butler en de digitale dienstverlener Econocom.
Atos geldt als een van de belangrijkste Franse technologiebedrijven en verzorgt onder andere het beheer van gevoelige gegevens voor de Olympische Spelen in Parijs. Maar de zorgen over de financiële situatie werden de laatste maanden steeds groter. Vorig jaar ging een miljardenverlies de boeken in door afschrijvingen en een reorganisatie. Ook naderden de deadlines voor het aflossen van een flink aantal schulden, waardoor Atos deze zomer een akkoord moet hebben met schuldeisers om een bankroet te voorkomen.
Meer uit Financieel
NUNSPEET (ANP) - De doorstart van de failliete e-bikeverkoper Stella Fietsen heeft ruim 9,8 miljoen euro opgeleverd. Dat staat in het eerste verslag van de curator over de afwikkeling van het faillissement van het bedrijf, dat ooit gold als een van de grootste fabrikanten van elektrische fietsen van Nederland.
34 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) ligt zwaar onder vuur vanwege de nieuwe indeling van bedrijven en instellingen die de komende jaren voorrang moeten krijgen op het stroomnet. Sommige partijen twijfelen zelfs openlijk of de ACM wel de bevoegdheid had om dit te doen.
43 minuten geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag hoger geopend. De aandacht van beleggers op Wall Street ging onder meer uit naar nieuwe cijfers over de inflatie in de Verenigde Staten. Het is het laatste inflatiecijfer voor het rentebesluit van de Federal Reserve volgende week. Beleggers hopen dat de Amerikaanse centrale bank de rente dan verder gaat verlagen om de economie te ondersteunen.
1 uur geledenWENEN (ANP/BLOOMBERG) - Oliekartel OPEC heeft de verwachting voor de groei van de wereldwijde olievraag voor de vijfde keer op rij verlaagd. Vorige week stelde de OPEC+, waar ook bondgenoten als Rusland en Kazachstan deel van uitmaken, plannen voor een productieverhoging opnieuw uit om de prijzen te stutten.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Verzekeraars zijn woensdag niet bij de woontop die minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting) heeft belegd voor afspraken om sneller huizen te kunnen bouwen. De sector werd pas laat betrokken bij gesprekken over zo'n akkoord en heeft daarom te weinig tijd gehad om zich te verdiepen in de mogelijke afspraken, meldt het Verbond van Verzekeraars.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) is bereid de lijst met bedrijven en instellingen die voorrang dienen te krijgen op het stroomnet aan te passen. Zo krijgen drinkwaterbedrijven een hogere plek toebedeeld dan eerder de bedoeling was. Dit werd woensdag duidelijk tijdens een zitting in Den Haag van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Nederland speelt de laatste jaren een kleinere rol bij internationale belastingontwijking, komt naar voren uit een analyse van De Nederlandsche Bank (DNB). De stroom geld die ons land binnenkomt en direct weer verlaat op weg naar belastingparadijzen is sinds 2020 een stuk kleiner dan in de voorgaande jaren, signaleert de centrale bank.
4 uur geleden