Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wanbetaling dreigt bij Russisch staalconcern Severstal

Wanbetaling dreigt bij Russisch staalconcern Severstal

MOSKOU (ANP/RTR) - Het Russische staalconcern Severstal blijft woensdag mogelijk in gebreke met een aflossing aan zijn schuldeisers. Het concern heeft tot en met woensdag de tijd om een lening van 12,6 miljoen dollar af te lossen. Zo niet dan zal het bedrijf te boek staan als wanbetaler en hebben beleggers het recht om juridische stappen te ondernemen om bedragen terug te vorderen.

Een bron dicht bij het staalbedrijf zei dat het geld vorige week was overgemaakt, maar nog moest worden verwerkt en doorgegeven door zijn betalingsagent Citibank. Nu de deadline van woensdag snel nadert, zei Severstal dat het voortdurend in gesprek was over de problemen, en dat het een aanvraag voor speciale "vergunningen" bekeek die nodig zouden kunnen zijn om de betaling te verrichten.

Voorheen werden betalingen zoals die van Severstal verwerkt door internationale clearinginstellingen zoals Clearstream of Euroclear. Zowel Euroclear, dat eigendom is van een groep wereldwijde beurzen en banken, als Clearstream, dat deel uitmaakt van Deutsche Börse, hebben verklaard dat zij als gevolg van de sancties van de EU zullen stoppen met de afwikkeling van transacties in Russische effecten. Daar kampen meer Russische bedrijven mee.

Severstal is zover bekend het eerste bedrijf dat openlijk worstelt met de financiële gevolgen van de sancties. Het concern is in handen van de steenrijke Rus Aleksej Mordasjov, die ook een derde van de aandelen van reisconcern TUI in handen heeft. Hij vergaarde zijn fortuin doordat hij begin jaren 90, als twintiger, de controle kreeg over het staalbedrijf dat in de Sovjettijd nog een staatsbedrijf was.

Eind vorige maand legde de EU strafmaatregelen op aan tal van rijke zakenlieden die ervan werden beschuldigd de Russische president Vladimir Poetin te steunen met de oorlog in Oekraïne. Mordasjov staat ook op die sanctielijst.

Meer uit Financieel

Herstel ASML blijft uit op Damrak na koersval

AMSTERDAM (ANP) - ASML leek donderdag te herstellen op de Amsterdamse beurs, maar het aandeel zag een kleine openingswinst weer snel verdampen en zakte 1,1 procent. De chipmachinefabrikant verloor een dag eerder zo'n 11 procent aan beurswaarde. Ook andere chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China.

42 minuten geleden
Volvo verkocht meer auto's, vooral elektrisch en in Europa

STOCKHOLM (ANP) - Volvo Cars heeft in het vorige kwartaal flink meer auto's verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Vooral in thuismarkt Europa wist de Zweedse fabrikant te profiteren, met een toename van 40 procent in het aantal verkochte wagens. Deze stijging is grotendeels toe te schrijven aan elektrische Volvo's.

1 uur geleden
Kapitaalinjectie maakt Rotterdams bedrijf grote speler chipmarkt

ROTTERDAM (ANP) - Het Rotterdamse bedrijf Nearfield Instruments heeft 135 miljoen euro opgehaald voor de ontwikkeling van geavanceerde meetsystemen voor de chipindustrie. Het bedrijf heeft het Zuid-Koreaanse techbedrijf Samsung al als klant binnengehaald.

1 uur geleden
Omzet Sligro onder druk door inflatie en slecht weer

VEGHEL (ANP) - Groothandelaar Sligro Food Group heeft in de eerste helft van dit jaar de omzet licht zien dalen en wijst daarbij op de impact van de hoge inflatie en het slechte weer op de consumentenbestedingen. Het bedrijf uit Veghel verwacht ook geen herstel van het consumentenvertrouwen en de bestedingen in de rest van dit jaar.

1 uur geleden
Winstsprong TSMC door sterke vraag naar AI-chips

HSINCHU (AFN/AFP/BLOOMBERG) - Het Taiwanese chipconcern TSMC heeft de winst in het afgelopen kwartaal met 36 procent omhoog zien gaan, boven de verwachtingen van marktkenners. Het concern profiteerde vooral van een sterke vraag naar halfgeleiders die worden gebruikt in toepassingen voor kunstmatige intelligentie (AI).

1 uur geleden
Aandacht voor chipbedrijven en rentebesluit ECB op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag vooral uit naar de chipsector en het rentebesluit in de eurozone. De chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China. Zo kelderde ASML zo'n 11 procent, waarmee de chipmachinefabrikant bijna 43 miljard euro aan beurswaarde verloor.

1 uur geleden
Meeste 10- tot 12-jarigen zijn helemaal gewend aan digitaal geld

AMSTERDAM (ANP) - De meeste kinderen van boven de tien jaar zijn al helemaal gewend aan digitaal geld. Meer dan de helft van de kinderen tussen 10 en 12 jaar weet bijna altijd hoeveel geld er op hun bankrekening staat, blijkt uit onderzoek in opdracht van ABN AMRO.

1 uur geleden