Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wall Street zet opmars voort richting rentebesluit Fed

Wall Street zet opmars voort richting rentebesluit Fed

NEW YORK (ANP) - De beurzen in New York zijn woensdag verder vooruitgegaan na de opmars een dag eerder. De hoop op een staakt-het-vuren in Oekraïne zorgde voor optimisme bij beleggers. Daarnaast wordt uitgekeken naar het rentebesluit van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank zal naar verwachting de rente met een kwart procentpunt verhogen om de hoge inflatie aan te pakken. Het zal de eerste renteverhoging sinds 2018 zijn.

Aan het oorlogsfront verklaarde de Oekraïense president Volodimir Zelenski dinsdag in een toespraak dat een vredesakkoord met Rusland "realistischer begon te klinken". De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei daarnaast hoop op een compromis te zien in de onderhandelingen met Oekraïne.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na opening 1,4 procent hoger op 34.005 punten. De brede S&P 500 dikte 1,5 procent aan tot 4324 punten en techgraadmeter Nasdaq steeg 1,7 procent tot 13.165 punten.

Chinese techbedrijven

De Chinese techbedrijven met noteringen op Wall Street gingen flink omhoog na het sterke herstel in de sector tijdens de Aziatische beurshandel. De Chinese techbedrijven stonden eerder deze week fors onder druk door zorgen over strengere regelgeving in zowel China als de Verenigde Staten, waar enkele grote Chinese bedrijven hun beursnotering dreigden te verliezen. De Chinese webwinkelconcerns Alibaba en JD.com stegen 15 en 20 procent. De Chinese taxidienst Didi Global veerde haast 42 procent op.

Apple won 1,3 procent. Het Taiwanese Foxconn boekte afgelopen kwartaal meer winst dan verwacht. De onderneming, die vooral bekend is als producent van de iPhone van Apple, profiteerde van de sterke vraag naar die smartphone in het feestdagenkwartaal. Ook heeft Foxconn de fabrieken in het Chinese Shenzhen weer deels opgestart. Die lagen stil vanwege de lockdown in de Chinese stad.

Starbucks

Koffieketen Starbucks profiteerde van een positief analistenrapport van JPMorgan en klom 6 procent. Starbucks meldde tevens dat topman Kevin Johnson volgende maand met pensioen gaat. Oprichter Howard Schultz keert terug om de taken van Johnson tijdelijk over te nemen.

Tesla won 2 procent. Volgens persbureau Bloomberg schort de fabrikant van elektrische auto's de productie in zijn fabriek in Shanghai voor twee dagen op, omdat de Chinese autoriteiten daar extra restricties instellen om een grote corona-uitbraak in te dammen.

De euro was 1,0998 dollar waard, tegen 1,0943 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,4 procent meer op 97,81 dollar. Brentolie werd 0,9 procent meer waard op 100,83 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Oliebedrijven Exxon en Chevron stijgers op verdeeld Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag verdeeld gesloten bij aanhoudende onzekerheid over de rente. De koersverliezen van eerder op de dag werden wel voor een groot deel weggewerkt. De grote oliebedrijven op Wall Street stonden bij de winnaars, geholpen door de gestegen olieprijzen.

3 uur geleden
Grote terugroepactie auto's Kia en Hyundai in VS om brandgevaar

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Zuid-Koreaanse autofabrikanten Kia en Hyundai roepen in de Verenigde Staten in totaal 3,37 miljoen auto's terug naar de garage vanwege gevaar voor brand in de motor. Eigenaren worden gevraagd hun auto's buiten te parkeren uit de buurt van gebouwen en andere auto's totdat het probleem is opgelost.

5 uur geleden
Grote IT-storing legt Duitse fabrieken Volkswagen plat

WOLFSBURG (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De Duitse autofabrikant Volkswagen kampt woensdag met een grote IT-storing waardoor meerdere fabrieken van het bedrijf in Duitsland plat zijn komen te liggen. Volkswagen doet onderzoek naar de storing bij het IT-netwerk en zegt dat nog onduidelijk is wanneer de productie weer hervat kan worden.

6 uur geleden
Nederlands ECB-directielid Elderson: rente mogelijk verder omhoog

FRANKFURT (ANP/DPA) - Het Nederlandse directielid Frank Elderson bij de Europese Centrale Bank (ECB) denkt dat de rente nog verder verhoogd kan worden in de strijd tegen de inflatie. Dat zei Elderson in een interview met het financiële persbureau Market News International. De ECB verhoogde eerder deze maand de rente in de eurozone voor de tiende keer op rij naar het hoogste niveau ooit en de beleidsmakers van de centrale bank in Frankfurt hebben gehint dat er een einde is gekomen aan die verhogingen.

6 uur geleden
AF-KLM en IAG hebben interesse in Portugese maatschappij TAP

LISSABON (ANP/BLOOMBERG) - Air France-KLM en IAG, het moederconcern van onder meer British Airways en Iberia, hebben interesse in een overname van de Portugese nationale luchtvaartmaatschappij TAP. De Portugese regering wil TAP privatiseren en de topmannen van Air France-KLM en IAG hebben gezegd mogelijk biedingen te willen doen voor TAP.

7 uur geleden
Verzekeraars NN en ASR kelderen na uitspraak in woekerpoliszaak

AMSTERDAM (ANP) - De verzekeraars NN Group en ASR gingen woensdag keihard onderuit op de aandelenbeurs in Amsterdam na een nadelige uitspraak van het gerechtshof Den Haag rond zogeheten woekerpolissen. NN leverde bijna 19 procent in en ASR kelderde ruim 14 procent. Ook branchegenoot Aegon had het lastig met een min van 4,3 procent.

8 uur geleden
Honderden mensen weten niet of reis met Vacansoleil kan doorgaan

EINDHOVEN (ANP) - Honderden mensen die nog op vakantie zouden gaan met Vacansoleil weten niet of hun reis nog doorgaat. Dit meldt een woordvoerder van de aanbieder van campingvakanties, die uitstel van betaling heeft gekregen van de rechter. Vaak is uitstel van betaling de voorbode van een faillissement.

8 uur geleden