Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wall Street toont verder herstel na eerdere septemberdip

Wall Street toont verder herstel na eerdere septemberdip

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met winsten aan de handelsdag begonnen. De vrees voor een crisis op de Chinese vastgoedmarkt nam enigszins af. Daarnaast heeft de Federal Reserve de huidige monetaire stimulans nog iets langer in stand gehouden, wat het sentiment ook goeddeed. Volgens Fed-voorzitter Jerome Powell is het herstel van de Amerikaanse economie sterk genoeg om in november te beginnen met de afbouw van de coronasteun.

Aandelen die worden gelinkt aan het wereldwijde economische herstel uit de crisis presteerden goed. Zo steeg mijnbouwer Freeport-McMoRan 0,7 procent en won casino- en hotelbedrijf Las Vegas Sands, dat veel in China actief is, 1,4 procent. Machinebouwer Caterpillar (plus 1,1 procent) stond ook bij de winnaars, evenals energiefondsen.

De leidende Dow-Jonesindex noteerde in de vroege handel 1 procent hoger op 34.601 punten. De brede S&P 500 steeg 0,7 procent tot 4428 punten en technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,5 procent vooruit tot 14.972 punten.

Autosector

De Hang Seng-index van Hongkong klom eerder op de dag meer dan 1 procent, waarmee hij iets herstelde van de verliezen eerder deze week. De financieel geplaagde Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande Group won bijna een vijfde aan beurswaarde. Op woensdag nam het bedrijf de angst een beetje weg voor een wanbetaling door de betaling op een lokale obligatie te regelen.

Verder staat de autosector in de schijnwerpers. Producent van elektrische auto's Tesla wil dat Amerikaanse autofabrikanten snel hogere boetes gaan betalen als hun voertuigen te veel brandstof verbruiken. Andere autofabrikanten hebben al gezegd dat een verhoging van de boetes hun jaarlijks minstens 1 miljard dollar zou kosten. Tesla steeg 0,2 procent. Concurrenten als Ford en General Motors (GM) wonnen tot 1,9 procent aan waarde.

BlackBerry

Bij de bedrijven in New York ging de aandacht verder uit naar BlackBerry dat bijna 10 procent won. Het bedrijf dat gespecialiseerd is in draadloze technologie kwam met beter dan verwachte kwartaalcijfers. Ook softwarebedrijf Salesforce (plus 3,3 procent) stond bij de winnaars nadat het zijn verwachtingen voor het hele jaar had opgeschroefd.

Verder gaat de aandacht uit naar sportartikelenproducent Nike (plus 1,4 procent) die nabeurs met cijfers komt.

De euro was 1,1729 dollar waard, tegen 1,1737 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent meer op 72,31 dollar. Brentolie werd iets duurder op 76,19 dollar per vat.

Meer uit Financieel

WSJ: topmannen OpenAI, Microsoft en Nvidia in AI-adviesraad VS

WASHINGTON (ANP) - Sam Altman, de topman van OpenAI, en de bazen van Nvidia, Microsoft en Alphabet behoren tot de topbestuurders die zullen toetreden tot een nieuwe AI-adviesraad van de Amerikaanse regering. Dat meldt zakenkrant The Wall Street Journal. De adviesgroep zal zich richten op het veilige gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) binnen belangrijke onderdelen van de Amerikaanse infrastructuur, de zorg en de economie.

53 minuten geleden
Aantal zakelijke leaseauto's stijgt door krappe arbeidsmarkt

BUNNIK (ANP) - Het aantal leasevoertuigen op de Nederlandse wegen is in de eerste drie maanden van dit jaar toegenomen. Volgens de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) kwamen er vooral meer zakelijke leaseauto's bij, wat de vereniging toeschrijft aan de krapte op de arbeidsmarkt.

55 minuten geleden
Transporttarieven TenneT volgend jaar waarschijnlijk iets omlaag

ARNHEM (ANP) - Netbeheerder TenneT verwacht dat de transportkosten voor het hoogspanningsnet volgend jaar iets lager zullen uitvallen. Volgens de netbeheerder ziet het ernaar uit dat zowel huishoudens als bedrijven hiervan profiteren, al zal het voor huishoudens wel om slechts enkele euro's per jaar gaan.

1 uur geleden
Gemengde reacties uit vastgoedsector op huurwet De Jonge

DEN HAAG (ANP) - Partijen uit de vastgoedsector hebben wisselend gereageerd op de Wet betaalbare huur van minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting), waar een meerderheid in de Tweede Kamer zich achter schaart. Bij particuliere verhuurders klinkt harde kritiek. Institutionele vastgoedbeleggers en projectontwikkelaars prijzen juist de duidelijkheid die ze nu hebben.

2 uur geleden
Digitaal betalen tijdens Koningsdag steeds populairder

AMSTERDAM (ANP) - Digitaal betalen wordt steeds populairder op Koningsdag. Vorig jaar werden op deze dag 30 procent meer Tikkie-transacties verricht dan in 2022. ABN AMRO zag vorig jaar onder meer veel particulieren die zich via Tikkie lieten betalen voor het gebruik van hun toilet. Ook bij de Rabobank worden meer betaalverzoeken verstuurd tijdens Koningsdag.

2 uur geleden
Vergelijkingssite: zonnepanelen pas na tien jaar terugverdiend

UTRECHT (ANP) - De terugverdientijd van zonnepanelen is voor een gemiddeld huishouden opgelopen naar meer dan tien jaar. Dat zegt energievergelijker Keuze.nl op basis van eigen onderzoek. Dat zou flink langer zijn dan wat installateurs klanten doen geloven.

3 uur geleden
Moederbedrijf Douglas stijgt fors bij beursgang op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - CVC Capital Partners is vrijdag hard gestegen bij de beursgang in Amsterdam. De eigenaar van cosmetica- en parfumerieketen Douglas en het bekende Zwitserse horlogemerk Breitling noteerde kort na aanvang van de handel op 17,55 euro. Dat is een kwart meer dan de introductieprijs van 14 euro per aandeel.

4 uur geleden