Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wall Street stijgt op eerste handelsdag van maand mei

Wall Street stijgt op eerste handelsdag van maand mei

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn de eerste handelsdag van de maand mei met winsten begonnen. Veel aandacht ging uit naar Berkshire Hathaway, het beursgenoteerde investeringsvehikel van Warren Buffett. De hoogbejaarde superbelegger maakte bekend dat de 58-jarige Greg Abel zijn opvolger wordt als hem iets overkomt. Het aandeel Berkshire steeg in de vroege handel bijna 2 procent.

Abel heeft momenteel de leiding over de niet-verzekeringsactiviteiten van Berkshire Hathaway. Buffett benadrukte wel dat hij nog geen plannen heeft om met pensioen te gaan. Dat geldt ook voor zijn rechterhand, de 97-jarige Charlie Munger.

De toonaangevende Dow-Jonesindex ging maandag kort na de openingsbel 0,9 procent omhoog tot 34.188 punten. De brede S&P 500 kreeg er 0,4 procent bij op 4200 punten en techbeurs Nasdaq won 0,1 procent tot 13.981 punten.

Chipsector

Verder ging de aandacht uit naar de chipsector, zoals wel vaker de laatste tijd. Het wereldwijde tekort aan halfgeleiders gaat waarschijnlijk nog een paar jaar aanhouden, denkt Pat Gelsinger, de baas van chipfabrikant Intel. Het aandeel Intel noteerde 0,1 procent in de min.

Automaker Tesla (min 2,3 procent) stond bij de zakkers na berichten over verdere vertraging bij de bouw van zijn fabriek in de buurt van Berlijn. Ook lijkt Tesla zijn lobby in China te verstevigen na kritiek op de veiligheid van zijn auto's. Chinese branchegenoten als Li Auto, Nio en XPeng leverden op hun beurt in april fors meer auto's af dan een jaar eerder.

Epic Games

Luxemerk Estée Lauder verloor in de vroege handel dik 5 procent na cijfers. Moderna won bijna 3 procent. De farmaceut tekende een overeenkomst voor het leveren van 500 miljoen coronavaccins aan armere landen via een programma dat wordt gesteund door de Verenigde Naties.

Verder begint maandag het proces tussen Epic Games, de maker van schietspel Fortnite, en Apple. De gamesontwikkelaar beschuldigt Apple ervan misbruik te maken van zijn machtspositie door te eisen dat apps het betalingssysteem van Apple gebruiken en 30 procent van alle opbrengsten afdragen. Apple won in de eerste handelsminuten ruim 1 procent.

Olie

Er was ook nog overnamenieuws. Telecomconcern Verizon (plus 0,7 procent) verkoopt zijn mediatak voor 5 miljard dollar aan Apollo Global Management. Behslvr merken als AOL en Yahoo omvat de divisie onder andere ook de website TechCrunch.

De euro was 1,2052 dollar waard, tegen 1,2034 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,7 procent goedkoper op 64,00 dollar. Brentolie steeg 0,4 procent in prijs tot 67,05 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Bronnen: China overweegt belastingvoordelen voor fabrikanten

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese overheid overweegt belastingvoordelen voor bepaalde fabrikanten in China om de economie te stimuleren. Daarmee wil het land inzetten op de innovatie van technologie om zo de concurrentie met de Verenigde Staten aan te kunnen gaan. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg.

13 minuten geleden
AEX licht hoger na schuldendeal VS, Turkse beurs stijgt

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is maandag licht hoger begonnen aan de nieuwe handelsweek. Het principeakkoord tussen de Democraten en Republikeinen over het verhogen van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid zorgde voor opluchting bij beleggers. Zonder een verhoging van het plafond zouden de Verenigde Staten spoedig zonder geld komen te zitten en niet meer aan zijn schuldverplichtingen kunnen voldoen.

1 uur geleden
Opluchting op beurzen na voorlopige schuldendeal VS

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt maandag positief te beginnen aan de nieuwe handelsweek. Het principeakkoord tussen de Democraten en Republikeinen over het verhogen van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid zorgt voor opluchting bij beleggers. Zonder een verhoging van het plafond zouden de Verenigde Staten spoedig zonder geld komen te zitten. De deal moet nog wel worden goedgekeurd door het Amerikaanse Congres, waar het naar verwachting woensdag in stemming zal worden gebracht.

2 uur geleden
Nvidia kondigt reeks nieuwe AI-producten en -diensten aan

TAIPEI (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse chipproducent Nvidia heeft een reeks nieuwe producten en diensten bekendgemaakt rondom kunstmatige intelligentie (AI). Daaronder valt bijvoorbeeld een supercomputer waarmee techbedrijven als Microsoft en Meta Platforms opvolgers van de bekende chatbot ChatGPT kunnen ontwikkelen. Nvidia profiteert al sterk van de grote vraag naar techniek voor AI-toepassingen.

2 uur geleden
Beurzen Azië stijgen na principeakkoord schuldenplafond VS

TOKIO (ANP) - De Aziatische aandelenbeurzen gingen maandag overwegend vooruit. Beleggers reageerden opgelucht dat een crisis rond het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid lijkt te zijn afgewend. De Democratische president Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, hebben zondag een definitieve versie opgesteld van het akkoord over een verhoging van het schuldenplafond.

3 uur geleden
Turkse lira daalt na herverkiezing president Erdogan

ISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse lira is maandag in waarde gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De daling van de Turkse munt volgde op de herverkiezing van Recep Tayyip Erdogan die zondag de tweede ronde van de presidentsverkiezingen wist te winnen. Erdogan weet daarmee zijn tijd als langstzittende leider van het land met nog eens vijf jaar te verlengen.

3 uur geleden
Inflatie en Amerikaanse schuldenplafond in beeld bij beleggers

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers hebben de blik komende week gericht op inflatiecijfers uit verschillende Europese landen. Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt donderdag een eerste raming van de cijfers over mei bekend. Maar er zal ook nog voldoende aandacht uitgaan naar de Verenigde Staten. Het Witte Huis en de Republikeinen sloten daar weliswaar een principe-akkoord over het schuldenplafond, maar dat moet nog door zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat worden geloodst.

18 uur geleden