Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wall Street stijgt nu economische zorgen wegebben

Wall Street stijgt nu economische zorgen wegebben

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn positief aan de nieuwe beursweek begonnen. Beleggers hebben hun zorgen over een mogelijke vertraging van het economisch herstel wat aan de kant geschoven. Net als vrijdag maken ze bovendien gebruik van de recente koersdalingen om aandelen tegen gunstige prijzen te kopen. Daarbij laten de olieprijzen weer een stijging zien, waardoor oliegerelateerde fondsen aan beurswaarde winnen.

De Dow-Jonesindex ging maandag in de eerste minuten van de handel 0,6 procent omhoog tot 35.313 punten. De breed samengestelde S&P 500 steeg ook 0,6 procent, tot 4469 punten. Techbeurs Nasdaq werd op zijn beurt 0,9 procent hoger gezet op 14.848 punten.

Farmaceut Pfizer was een van de bedrijven die in de belangstelling stond op Wall Street. Het bedrijf maakte bekend Trillium Therapeutics te willen overnemen. Daarbij zet Pfizer de waarde van het bedrijf dat kankerbehandelingen ontwikkelt op ongeveer 2,3 miljard dollar, ruim drie keer zoveel als de beurswaarde. Trillium steeg ruim 189 procent, Pfizer ging meer dan 3 procent omhoog. De Amerikaanse medicijntoezichthouder FDA heeft daarnaast het coronavaccin van Pfizer en BioNTech volledige goedkeuring gegeven. Het middel wordt al sinds december gebruikt, maar dat gebeurde met een noodvergunning.

JD.com

Ook het Chinese webwinkelbedrijf JD.com (plus 1,5 procent) kon op aandacht rekenen nadat die onderneming met cijfers was gekomen. Vanwege de extra aandacht van Chinese toezichthouders voor techbedrijven hadden veel analisten hun verwachtingen verlaagd en vielen de resultaten van JD.com mee. Zo steeg de omzet met ruim een kwart. De winst kelderde wel.

Taxibedrijven als Uber en Lyft lieten kleine plussen zien, terwijl maaltijdbezorger Doordash ruim 1 procent daalde. Een rechter in Californië heeft een wet ,die de bedrijven vorig jaar door kiezers goedgekeurd kregen, ongrondwettelijk verklaard. Die wet voorkwam dat de bedrijven al hun personeel in dienst moesten nemen.

Olieprijzen

De olieprijzen gaan na zeven dagen van dalingen weer omhoog. Amerikaanse olie werd ruim 4 procent meer waard op 64,82 dollar en ook Brentolie werd eveneens dik 4 procent duurder. Die verruilde voor 67,85 dollar per vat van eigenaar. Oliebedrijven als Chevron, ExxonMobil en ConocoPhillips profiteerden met koersstijgingen tot meer dan 3 procent.

De euro was 1,1738 dollar waard. Vrijdag was dat nog 1,1680 dollar

Meer uit Financieel

ABP vergoedt schade duizenden mensen die pensioengeld misliepen

HEERLEN (ANP) - Pensioenfonds ABP komt met extra compensatie voor ruim 8000 mensen die jarenlang geen arbeidsongeschiktheidspensioen kregen maar daar wel recht op hadden. Dit heeft bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen van het grootste pensioenfonds van Nederland vrijdag laten weten in het tv-programma Meldpunt van Omroep MAX. Hiermee zijn waarschijnlijk miljoenen euro's gemoeid.

47 minuten geleden
Bankenonrust nog niet voorbij op beurs, Deutsche Bank hard omlaag

AMSTERDAM (ANP) - Deutsche Bank was vrijdag de grote verliezer op de Europese beurzen. Ook andere banken, bijvoorbeeld ING, werden flink lager gezet door beleggers. Daarmee lijkt de recente onrust op de financiële markten over de bankensector nog niet voorbij. "Dit is weer een signaal van de kwetsbaarheid van banken", zegt Harald Benink, hoogleraar bankwezen en financiering aan de universiteit van Tilburg. "Er hoeft maar iets te gebeuren en alle bankaandelen gaan weer hard omlaag."

2 uur geleden
Voorzitter Pensioenfederatie: pak schijnzelfstandigheid aan

DEN HAAG (ANP) - De Belastingdienst en andere overheidsinstanties moeten meer doen tegen schijnzelfstandigheid. Dat zegt voorzitter Ger Jaarsma van de Pensioenfederatie, de overkoepelende organisatie van pensioenfondsen.

3 uur geleden
Overname Eurocept door Mediq ten onrechte verboden

ROTTERDAM (ANP) - De concurrentiewaakhond heeft in 2021 ten onrechte een streep gezet door de overname van medisch leverancier Eurocept Homecare door branchegenoot Mediq. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vond dat de overname slecht was voor de mededinging, maar dat is niet goed onderbouwd, heeft de rechtbank in Rotterdam vrijdag bepaald.

4 uur geleden
Duitse transportminister rekent op snelle oplossing autoruzie EU

MAINZ (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse minister van Transport Volker Wissing verwacht snel tot een overeenkomst te komen met de Europese Commissie over een verbod op vervuilende auto's. De Duitse regering keerde zich in Brussel enkele weken geleden onverwachts tegen een eerder afgesproken verbod op auto's met verbrandingsmotoren, dat in 2035 in zou moeten gaan. Dat was aanleiding voor koortsachtig onderhandelen met Duitsland om het toch in te laten stemmen.

5 uur geleden
VDL groeit fors, ondanks personeelstekort en inflatie

EINDHOVEN (ANP) - De omzet van industrieconcern VDL uit Eindhoven is in het afgelopen jaar flink gestegen, ondanks tekorten aan medewerkers en materialen en stijgende kosten voor onder meer lonen en energie. Het bedrijf verwacht voor volgend jaar een verdere groei.

5 uur geleden
Banken onder druk op Wall Street na koersval Deutsche Bank

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse banken stonden vrijdag onder druk op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers bleven bezorgd over de stabiliteit van de financiële sector na de eerdere problemen bij Amerikaanse banken en de redding van de noodlijdende Zwitserse bank Credit Suisse. Hoewel de rust in de bankensector de afgelopen dagen leek te zijn teruggekeerd, laaide de onrust weer op door een koersval van Deutsche Bank en stevige verliezen in de hele Europese bankensector.

5 uur geleden