Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wall Street sluit week fors hoger af na teken dat inflatie afremt

Wall Street sluit week fors hoger af na teken dat inflatie afremt

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met een flinke plus gesloten. Daarmee won Wall Street voor de derde dag op rij. Beleggers reageerden onder meer op een bericht dat een favoriete inflatiemeter van de Federal Reserve in april minder snel toenam dan de maand ervoor. Het kan een teken zijn dat de prijsstijgingen wat gaan afremmen.

De inflatievrees, die almaar verder oplaaide, hield beleggers in de ban en leidde tot een verkoopgolf op de wereldwijde aandelenmarkten. Deze week was sprake van een ommekeer. De Amerikaanse beurzen wisten vrijdag voor het eerst in lange tijd drie dagen op rij te stijgen. De Dow-Jonesindex, die al acht weken op rij was gedaald, heeft daarmee de langste verliesreeks in bijna honderd jaar doorbroken. De S&P 500 en de Nasdaq sloten de vorige zeven weken af met een verlies.

De Dow-Jonesindex sloot 1,8 procent hoger op 33.212,96 punten en de brede S&P 500 steeg 2,5 procent tot 4158,24 punten. De Nasdaq won 3,3 procent op 12.131,13 punten.

Gap

Dell Technologies behoorde tot de sterkste stijgers in New York. De computerfabrikant boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan analisten hadden verwacht. Beleggers beloonden het aandeel met een koerswinst van bijna 13 procent.

Kledingverkoper Gap won 4,3 procent nadat het bedrijf een groot verlies aan het begin van de dag wegwerkte. Het kledingmerk verlaagde zijn winstverwachting voor het hele jaar. Gap kampt met gestegen transportkosten en moet hogere kortingen bieden om zijn voorraden aan de man te brengen.

Olie

Apple steeg 4 procent. Persbureau Bloomberg meldde dat de veelal laagbetaalde arbeiders van Quanta Computer, een belangrijke leverancier van iPhoneproducent Apple, in opstand zijn gekomen tegen de strenge coronamaatregelen in China. De arbeiders zitten al bijna twee maanden gevangen in een vergrendelde fabriek in Shanghai vanwege het strikte coronabeleid in de Chinese miljoenenstad en eisen meer vrijheid.

De euro was 1,0729 dollar waard, tegen 1,0702 dollar bij het slot van de beurshandel in Europa. Een vat Amerikaanse olie steeg 0,9 procent in prijs tot 115,11 dollar. Brentolie kostte 1,8 procent meer op 119,45 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Duitsland kijkt naar redding energiebedrijf Uniper

DÜSSELDORF (ANP) - Duitsland is bereid energiebedrijf Uniper te redden, maar wil de mogelijkheden daarvoor vastleggen in een nieuwe wet over energiezekerheid. Dat meldt persbureau Reuters op basis van ingewijden. Als onderdeel van de redding zou de Duitse staat een belang in Uniper kunnen nemen. De coronasteun aan luchtvaartmaatschappij Lufthansa wordt daarbij als voorbeeld genomen.

16 minuten geleden
ECB zet meer in op groene obligaties

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank maakte maandag bekend zijn portefeuille bedrijfsobligaties te gaan vergroenen. De toezichthouder zet in op "betere klimaatprestaties" en kiest daarom voor het koolstofvrij maken van zijn investeringen.

26 minuten geleden
Shell aan kop op voorzichtig Damrak, vastgoed onder druk

AMSTERDAM (ANP) - Olie- en gasconcern Shell voerde maandag de stijgers aan in de AEX-index, die een voorzichtige winst liet zien. De vastgoedsector stond daarentegen onder druk na een negatief analistenrapport van Barclays. Beleggers bleven verder terughoudend door de zorgen over een mogelijke recessie. De Europese markten konden daarbij geen richting ontlenen aan Wall Street, dat zijn deuren gesloten houdt vanwege de viering van Onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Staten.

1 uur geleden
Huren vrije sector stegen met haast 12 procent in jaar

UTRECHT (ANP) - Nieuwe huurders in de vrije sector betaalden in het tweede kwartaal 11,8 procent meer per vierkante meter dan een jaar eerder, melden makelaarsvereniging NVM en Vastgoed Management NL (VGM NL). Vooral nieuwbouwwoningen waren flink duurder. Daarvoor betaalde een nieuwe huurder ruim 18 procent meer per vierkante meter.

2 uur geleden
IRI: forse dip supermarktomzet in 2024 door verbod tabaksverkopen

ZALTBOMMEL (ANP) - De omzet van supermarkten zal in 2024 een nooit eerder vertoonde dip laten zien doordat in dat jaar tabak niet langer verkocht mag worden in de supers. In totaal betreft het een jaaromzet van ongeveer 2,5 miljard euro die uit de supermarktomzet zal verdwijnen, voorspelt marktonderzoeker IRI in zijn omzetprognose voor de sector voor de komende jaren.

2 uur geleden
Eerste Duitse handelstekort sinds 1991 na daling export

BERLIJN (ANP/BLOOMBERG) - Duitsland heeft in mei voor het eerst sinds 1991 een handelstekort in een maand laten zien, na een onverwachte daling van de export. De uitvoer van de grootste economie van de eurozone en de belangrijkste Europese handelspartner van Nederland kampte met problemen in de toeleveringsketen door de oorlog in Oekraïne en de coronamaatregelen in China.

2 uur geleden
Turkse inflatie nadert 80 procent, hoogste niveau in 24 jaar

ANKARA (ANP) - De inflatie in Turkije is in juni verder gestegen, tot 78,6 procent. Dat is het hoogste niveau sinds januari 1998. Vorige maand kwam de geldontwaarding nog uit op 73,5 procent en begin vorig jaar op 15 procent.

3 uur geleden