Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wall Street sluit week fors hoger af na teken dat inflatie afremt

Wall Street sluit week fors hoger af na teken dat inflatie afremt

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met een flinke plus gesloten. Daarmee won Wall Street voor de derde dag op rij. Beleggers reageerden onder meer op een bericht dat een favoriete inflatiemeter van de Federal Reserve in april minder snel toenam dan de maand ervoor. Het kan een teken zijn dat de prijsstijgingen wat gaan afremmen.

De inflatievrees, die almaar verder oplaaide, hield beleggers in de ban en leidde tot een verkoopgolf op de wereldwijde aandelenmarkten. Deze week was sprake van een ommekeer. De Amerikaanse beurzen wisten vrijdag voor het eerst in lange tijd drie dagen op rij te stijgen. De Dow-Jonesindex, die al acht weken op rij was gedaald, heeft daarmee de langste verliesreeks in bijna honderd jaar doorbroken. De S&P 500 en de Nasdaq sloten de vorige zeven weken af met een verlies.

De Dow-Jonesindex sloot 1,8 procent hoger op 33.212,96 punten en de brede S&P 500 steeg 2,5 procent tot 4158,24 punten. De Nasdaq won 3,3 procent op 12.131,13 punten.

Gap

Dell Technologies behoorde tot de sterkste stijgers in New York. De computerfabrikant boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan analisten hadden verwacht. Beleggers beloonden het aandeel met een koerswinst van bijna 13 procent.

Kledingverkoper Gap won 4,3 procent nadat het bedrijf een groot verlies aan het begin van de dag wegwerkte. Het kledingmerk verlaagde zijn winstverwachting voor het hele jaar. Gap kampt met gestegen transportkosten en moet hogere kortingen bieden om zijn voorraden aan de man te brengen.

Olie

Apple steeg 4 procent. Persbureau Bloomberg meldde dat de veelal laagbetaalde arbeiders van Quanta Computer, een belangrijke leverancier van iPhoneproducent Apple, in opstand zijn gekomen tegen de strenge coronamaatregelen in China. De arbeiders zitten al bijna twee maanden gevangen in een vergrendelde fabriek in Shanghai vanwege het strikte coronabeleid in de Chinese miljoenenstad en eisen meer vrijheid.

De euro was 1,0729 dollar waard, tegen 1,0702 dollar bij het slot van de beurshandel in Europa. Een vat Amerikaanse olie steeg 0,9 procent in prijs tot 115,11 dollar. Brentolie kostte 1,8 procent meer op 119,45 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Franse minister: EU moet massaal gaan investeren in AI

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Europese landen moeten volgens de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire massaal investeren in kunstmatige intelligentie (AI). Ze dreigen anders te afhankelijk te worden van Amerikaanse techbedrijven.

21 minuten geleden
Novo Nordisk sleept Amerikaanse navolgers voor de rechter

BAGSVAERD (ANP/RTR) - De Deense medicijnfabrikant Novo Nordisk sleept twee Amerikaanse farmaceutische bedrijven voor de rechter. De bedrijven maken producten die hetzelfde bestanddeel bevat als het razend populaire afslankmedicijn Wegovy van Novo Nordisk.

56 minuten geleden
Topman energieconcern Uniper: Europa heeft meer lng nodig

BERLIJN (ANP) - Europa heeft veel meer import nodig van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) omdat de markt nog steeds erg krap is na het wegvallen van leveringen van Russisch gas door de oorlog in Oekraïne. Dat heeft topman Michael Lewis van het grote Duitse energieconcern Uniper gezegd in een interview met persbureau Bloomberg.

57 minuten geleden
Tesla levert eerste Cybertrucks af aan klanten

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla levert na twee jaar van vertragingen en productieproblemen donderdag zijn eerste Cybertrucks af. Volgend jaar moet het futuristisch uitziende voertuig in massaproductie gaan, maar of dat gaat lukken is de vraag.

2 uur geleden
Gokbedrijf achter BetCity beboet om overtreden antiwitwasregels

DEN HAAG (ANP) - Gokbedrijf Betent, in Nederland bekend van de onlinekansspelen van BetCity, heeft een boete van 3 miljoen euro gekregen vanwege het overtreden van de antiwitwasregels. Volgens de Kansspelautoriteit (Ksa) moeten gokbedrijven hun klanten goed controleren om witwassen en de financiering van terrorisme tegen te gaan, maar hierin is Betent tekortgeschoten. Het gaat om de eerste openbaar gemaakte boete van de Ksa om een dergelijk vergrijp.

2 uur geleden
Marktonderzoeker: pc-markt herstelt zich weer

SINGAPORE (ANP) - De verkoop van pc's lijkt zich na bijna twee jaar weer te herstellen. Marktonderzoeker Canalys verwacht dat de markt in het laatste kwartaal van dit jaar met 5 procent zal groeien.

2 uur geleden
UBS: erfgenamen verslaan 'selfmade' miljardairs voor het eerst

ZÜRICH (ANP/BLOOMBERG) - Erfgenamen die sinds afgelopen jaar tot de rijksten ter wereld behoren, hebben meer rijkdom vergaard dan nieuwe 'selfmade' miljardairs, staat in een onderzoek van de Zwitserse bank UBS. Dit is voor het eerst sinds de vermogensbeheerder negen jaar geleden begon met het bijhouden van de verdeling van fortuinen van miljardairs.

3 uur geleden