Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wall Street sluit flink lager na renteverhoging Federal Reserve

Wall Street sluit flink lager na renteverhoging Federal Reserve

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn woensdag flink lager gesloten nadat de Federal Reserve de rente opnieuw had opgevoerd om de hoge inflatie te bestrijden. Vanwege de recente onrust in de bankensector had Wall Street voorzichtige hoop op een pauze van de Fed bij het verder opkrikken van de rente. Maar dat gebeurde niet. Sterker nog, Fed-baas Jerome Powell stelde in een persconferentie na afloop van het rentebesluit dat er mogelijk later nog meer renteverhogingen komen.

De Dow-Jonesindex eindigde 1,6 procent lager op 32.030,11 punten. De brede S&P 500 daalde 1,7 procent tot 3936,97 punten en techbeurs Nasdaq verloor 1,6 procent tot 11.669,96 punten. "De markt werd aangemoedigd toen ze hoorde dat de Fed had overwogen om de renteverhogingen tijdelijk stop te zetten en was vervolgens teleurgesteld toen Powell verduidelijkte dat ze de rente kunnen blijven verhogen als dat nodig is", aldus een analist van de Independent Advisor Alliance.

Powells woorden lijken een duidelijk teken dat de Fed ervan overtuigd is dat zijn poging om de inflatie te beteugelen niet een mogelijke bankencrisis in de hand zal werken. Op de vergadering van de Fed zou een eventuele pauze bij het opvoeren van de rente wel zijn besproken, maar uiteindelijk zag de centrale bank daar toch geen aanleiding toe. Volgens een verklaring van de Fed is het bankensysteem in het land nog altijd "gezond en veerkrachtig".

Beperkt reddingsplan

First Republic Bank kelderde wel 15,5 procent. De regionale bank won een dag eerder nog 30 procent door de hoop op een reddingsplan voor de bank uit Californië. Maar inmiddels is bij analisten duidelijk dat als de bank wordt gered aandeelhouders daar waarschijnlijk maar beperkt de vruchten van plukken.

GameStop maakte juist een koerssprong van dik 35 procent nadat bekend werd dat de Amerikaanse gamewinkelketen voor het eerst in twee jaar weer een kwartaalwinst wist te boeken. Ook de omzet van de retailer viel wat hoger uit dan verwacht.

Ruimtevaart

Virgin Orbit werd liefst 33 procent meer waard. Volgens persbureau Reuters wil durfinvesteerder Matthew Brown 200 miljoen dollar steken in het noodlijdende bedrijf. Het ruimtevaartbedrijf van de bekende Britse zakenman en miljardair Richard Branson stuurde vorige week nog bijna alle werknemers met verlof om uit de financiële problemen te komen.

Nike zakte op zijn beurt bijna 5 procent. De sportkledingfabrikant boekte afgelopen kwartaal minder winst. Het bedrijf probeert overtollige voorraden weg te werken en prijst veel artikelen daarom af.

Meer uit Financieel

Apple verkoopt fors meer iPhones in China na prijsverlagingen

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - Apple heeft vorige maand fors meer iPhones verkocht in China na prijsverlagingen, volgens eigen berekeningen van persbureau Bloomberg. Het gaat volgens Bloomberg om een stijging van 52 procent in april vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.

41 minuten geleden
Meer investeringen in energiebesparing en duurzame energie

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse bedrijven hebben afgelopen jaar meer geld gestoken in maatregelen om energie te besparen en in technieken voor duurzame energie. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volgens de RVO werd daarbij veel gebruikgemaakt van een subsidieregeling voor bedrijven. Die zogeheten EIA-subsidie werd door bijna 23.000 ondernemers aangevraagd.

1 uur geleden
Nederlander die replica's van LEGO verkoopt moet stoppen van rechter

DEN HAAG (ANP) - Een Nederlandse man die treinreplica's van LEGO-stenen maakt en doorverkoopt moet daarmee stoppen van de rechter. LEGO, de grootste speelgoedfabrikant ter wereld in omzet, sleepte de man eerder deze maand in een kort geding voor de rechter, omdat hij inbreuk zou maken op het merkrecht van LEGO.

1 uur geleden
EU en Australië sluiten overeenkomst over belangrijke mineralen

BRUSSEL/CANBERRA (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Unie en Australië hebben een overeenkomst gesloten om de samenwerking en investeringen in belangrijke mineralen te stimuleren. Deze kritieke grondstoffen zoals koper, lithium, nikkel en platina zijn essentieel voor de energietransitie, omdat ze nodig zijn voor bijvoorbeeld batterijen voor elektrische auto's.

2 uur geleden
Nieuw topvrouw Petrobras wil zoeken naar olie opvoeren

BRASILIA (ANP/AFP) - De nieuwe topvrouw van het Braziliaanse staatsolieconcern Petrobras, Magda Chambriard, wil dat het bedrijf snel meer werk maakt van de zoektocht naar nieuwe oliebronnen. In haar eerste persconferentie verklaarde ze dat daarbij "nieuwe grenzen" moeten worden opgezocht. Dat is volgens haar van groot belang voor Petrobras.

2 uur geleden
'Massale' verkoop huurwoningen dreigt door nieuwe wet, stelt branche

LEIDEN (ANP) - Verhuurders voelen zich gedwongen om hun vastgoed te verkopen als de Wet Betaalbare huren van demissionair minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge wordt aangenomen door de Eerste Kamer. Dat stelt Stichting Fair Huur na onderzoek onder de ruim 150 leden die samen 6 miljard euro aan vastgoed bezitten in Nederland. Door de wet zou het verhuren van betaalbare woonruimte niet meer rendabel zijn.

2 uur geleden
Zuid-Korea vindt hoge concentratie weekmakers in Shein-spullen

SEOUL (ANP/AFP) - Kinderproducten van de oorspronkelijk Chinese webwinkel Shein bevatten veel te hoge concentraties van bepaalde chemische stoffen, meldt de Zuid-Koreaanse overheid. Kinderschoenen, leren tassen en een riem bevatten soms honderden keren de maximaal toegestane hoeveelheid ftalaten, weekmakers die producten zacht en buigzaam maken. Die stoffen kunnen hormoonverstoringen veroorzaken.

2 uur geleden