Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wall Street reageert gemengd op stevige banengroei VS

Wall Street reageert gemengd op stevige banengroei VS

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag met een gemengd beeld geopend. Een belangrijk maandelijks banenrapport wees op stevig herstel van de arbeidsmarkt. Amerikaanse bedrijven nemen steeds meer personeel in dienst en de werkloosheid in de grootste economie van de wereld loopt daardoor snel terug.

Vorige maand kwamen er exclusief de landbouw 943.000 arbeidsplaatsen bij in de Verenigde Staten, veel meer dan economen in doorsnee hadden verwacht. De werkloosheid daalde naar 5,4 procent, tegenover 5,9 procent in juni.

Terwijl de banengroei goed nieuws is voor de reële economie, kan het op de aandelenbeurzen voor gemengde gevoelens zorgen. De daling van de werkloosheid betekent namelijk ook dat de Federal Reserve zijn stimuleringsbeleid mogelijk eerder zal afbouwen, nu het doel van maximale werkgelegenheid dichterbij komt. Daardoor kunnen de rentes stijgen, wat aandelen minder aantrekkelijk maakt.

United Airlines

De Dow-Jonesindex stond kort na de openingsbel 0,5 procent hoger op 35.227 punten. De brede S&P 500 won 0,2 procent tot 4439 punten en techgraadmeter Nasdaq verloor 0,2 procent tot 14,863 punten.

Luchtvaartmaatschappij United Airlines wil dat alle Amerikaanse medewerkers van het bedrijf worden gevaccineerd tegen het coronavirus. De 67.000 werknemers moeten voor 25 oktober zijn ingeënt, anders dreigt voor hen ontslag. De stap van United zal andere Amerikaanse maatschappijen onder druk zetten om te volgen. Het aandeel noteerde in de eerste handelsminuten 0,4 procent lager.

Alibaba

Alibaba kwam met een waarschuwing dat de Chinese overheid belastingvoordelen voor internetbedrijven gaat beperken en verloor 1 procent. De ingreep zal miljarden dollars extra kosten voor de grote Chinese webwinkel. Taxi-app Didi won 3 procent. Het Chinese bedrijf overweegt naar verluidt controle op te geven over waardevolle gegevens die het heeft verzameld, om de Chinese autoriteiten tevreden te stellen.

Het Amerikaanse Duolingo verloor ruim 4 procent. De app om talen te leren is verwijderd uit Chinese app-stores. Duolingo werkt eraan om het probleem te herstellen.

Beyond Meat

Beyond Meat kwam donderdag nabeurs met cijfers en verloor bijna 2 procent aan beurswaarde. Op de Amerikaanse thuismarkt daalde de omzet van de producent van vleesvervangers in supermarkten. Het bedrijf groeide op de zakelijke markt, zoals in bedrijfskantines, nu veel kantoren weer open kunnen.

De euro was 1,1773 dollar waard, tegen 1,1841 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent duurder op 69,29 dollar. Brentolie steeg 0,5 procent in prijs tot 71,67 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Drie mogelijke gasvelden ontdekt onder Arubaanse zeebodem

ORANJESTAD (ANP) - Het Amerikaanse bedrijf Armstrong Oil and Gas heeft ten noordoosten van Aruba drie mogelijke gasvelden gevonden. De Arubaanse minister van Energie, Glenbert Croes, bevestigde vrijdag dat hij daarover is ingelicht. Een van de mogelijke gasvelden heeft de potentie heel groot te zijn, zei Croes.

1 uur geleden
Bosch schrapt 3500 banen bij divisie voor huishoudelijke apparaten

MÜNCHEN (AFN/DPA) - Het Duitse technologieconcern Bosch is van plan de komende drie jaar 3500 banen te schrappen bij zijn divisie voor huishoudelijke apparaten. Met die ingreep wil het bedrijf de kosten omlaag krijgen en de organisatie vereenvoudigen, laat een woordvoerster weten.

1 uur geleden
Chipbedrijven eindigen onderaan op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index van de Amsterdamse aandelenbeurs is vrijdag lager gesloten, met chipbedrijven bij de sterkste dalers. Toeleverancier voor de chipindustrie Besi eindigde onderaan bij de hoofdfondsen. Ook ASML en ASMI daalden na een week waarin enthousiasme over kunstmatige intelligentie en de chipsector eerder juist voor flinke koerswinsten zorgden.

2 uur geleden
Duitsland mag vergroening ArcelorMittal met 1,3 miljard steunen

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Commissie vindt het goed dat Duitsland 1,3 miljard euro steekt in een plan van staalconcern ArcelorMittal om een deel van de staalproductie in dat land te verduurzamen. In Nederland wil Tata Steel ook graag financiële hulp van de overheid voor de vergroening van zijn hoogovencomplex bij IJmuiden, maar onderhandelingen hierover lopen nog.

2 uur geleden
Nederlander op Britse sanctielijst om handel in Russische olie

LONDEN (ANP) - De Britse overheid heeft sancties opgelegd aan de Nederlandse oliehandelaar Niels Troost, omdat hij zou hebben geholpen bij het omzeilen van boycotmaatregelen tegen Russische olie. Zijn bedrijf Paramount Energy & Commodities maakte "onbelemmerde handel in Russische olie mogelijk buiten het bereik van sancties van het Verenigd Koninkrijk en de G7", maakte het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken bekend.

3 uur geleden
Frietmaker Aviko kan door stakingen niet aan vraag voldoen

STEENDEREN (ANP) - Aardappelverwerker Aviko kan dit weekend niet aan alle vraag naar verse friet voldoen, omdat medewerkers het werk in meerdere fabrieken hebben neergelegd. "De klanten die het betreft, hebben we hierover geïnformeerd", meldt het bedrijf. Het gaat om horeca-afnemers, licht Aviko toe.

4 uur geleden
Moederbedrijf Booking.com onderuit op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Booking Holdings, het moederbedrijf van Booking.com, ging vrijdag onderuit op aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden op resultaten van het internetbedrijf voor hotelboekingen. Ook werd bekend dat de Spaanse concurrentiewaakhond CNMC aan Booking een boete wil geven van circa 490 miljoen euro voor misbruik van zijn dominantie in de markt. Booking.com wil zich tegen de straf verzetten.

4 uur geleden