Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wall Street opent lager ondanks flinke aanwas nieuwe banen

Wall Street opent lager ondanks flinke aanwas nieuwe banen

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met verliezen aan de nieuwe handelsdag begonnen. Beleggers verwerkten onder meer de nieuwe banencijfers van loonstrookverwerker ADP. Daaruit kwam naar voren dat bedrijven in de VS het weer aandurven meer mensen in dienst te nemen. De stijgende rentes op de obligatiemarkten zorgden verder voor druk op met name techaandelen. Daarnaast houdt de problematiek rond het schuldenplafond beleggers in hun greep.

De leidende Dow-Jonesindex noteerde in de vroege handel 0,3 procent lager op 34.197 punten. De brede S&P 500 verloor 0,4 procent op 4326 punten. Techgraadmeter Nasdaq verloor 0,5 procent tot 14,355 punten.

Volgens ADP kwamen er in september 568.000 banen in het bedrijfsleven bij. Dat waren er veel meer dan verwacht. De toename kwam vooral door de vrijetijdssector en de horeca waar er 226.000 banen bijkwamen. Het ADP-rapport loopt vooruit op het banenrapport dat de Amerikaanse overheid vrijdag publiceert. Door het meevallende banenrapport neemt de kans toe dat de Federal Reserve zijn steunprogramma's sneller afbouwt.

Schuldenplafond

De Amerikaanse president Joe Biden heeft een afspraak met verschillende kopstukken uit het bedrijfsleven over de mogelijke gevolgen als het schuldenplafond niet wordt verhoogd. Als het Congres de limiet voor federale leningen niet verhoogt, komt de overheid naar verwachting op 18 oktober zonder geld te zitten. Biden zal daarover met topbestuurders van JPMorgan, Intel, Bank of America, Nasdaq, Citi, Deloitte en Raytheon spreken.

Bij de bedrijven ging de aandacht verder uit naar de cijfers van drankenmaker Constellation Brands. Het bedrijf kwam met een beter dan verwachte omzet en verhoogde ook de verwachtingen, maar de winst viel tegen. Het aandeel werd een fractie hoger gezet.

Facebook

Palantir won bijna 6 procent. Het big-databedrijf sleepte een contract van het leger binnen ter waarde van 823 miljoen dollar. Verder gaat de aandacht uit naar de investeerdersdag van General Motors (plus 1,1 procent).

Ook was er weer veel aandacht voor Facebook (min 1,4 procent). Topman Mark Zuckerberg reageerde op de kritiek over de invloed van Facebook op met name de geestelijke gezondheid van kinderen en tieners. Hij stelde dat het niet waar is dat het bedrijf winst boven veiligheid van gebruikers stelt, zoals een voormalige medewerkster beweert.

De euro was 1,1547 dollar waard tegen 1,1607 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,3 procent minder op 77,94 dollar. Brentolie werd 1,2 procent goedkoper op 81,61 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Driekwart ondernemers kan hogere kosten niet doorberekenen

AMSTERDAM (ANP) - Driekwart van de ondernemers in Nederland zegt hogere kosten niet of slechts voor een deel te kunnen doorberekenen aan klanten. Dat komt vooral doordat ze vrezen klanten kwijt te raken aan de concurrentie. Ook zijn prijzen vaak vastgelegd in afspraken met klanten, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van onderzoek bij ondernemers.

4 uur geleden
OPEC+ verlaagt olieproductie om prijs te stutten

WENEN (ANP/DPA) - Het oliekartel OPEC+ wil volgend jaar ongeveer 40 miljoen vaten (van 159 liter per stuk) per dag produceren. Volgens het Russische persbureau Tass betekent dit een verlaging van het totale productievolume van de groep olieproducerende landen en bondgenoten als Rusland met 1,39 miljoen vaten per dag.

10 uur geleden
Focus beleggers op olie en Apple na langverwachte schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers zullen deze week hopen dat het optimisme op de wereldwijde beurzen van voor het weekend nog even doorzet. De afgelopen tijd heerste er veel onzekerheid vanwege het uitblijven van een deal voor het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond. Maar zaterdag zette de president Joe Biden de langverwachte handtekening onder de overeenkomst. Daarmee zijn de betalingsproblemen voor de federale overheid van de Verenigde Staten definitief afgewend.

13 uur geleden
Onenigheid met Afrikaanse leden OPEC+ over olieproductiedoelen

WENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Afrikaanse leden van oliekartel OPEC+ worden steeds meer onder druk gezet om de ruimte binnen hun doelstellingen voor olieproductie op te geven. Die ruimte zou dan toekomen aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die graag meer willen produceren. Met name Angola en Nigeria hebben moeite om hun doelstellingen te halen.

18 uur geleden
Egypte zet sleepboten in voor tanker met pech in Suezkanaal

CAÏRO (ANP/RTR) - Drie Egyptische sleepboten zijn erin geslaagd om een olietanker met motorpech in het Suezkanaal weg te slepen. Dat meldt de Suez Canal Authority (SCA) die toeziet op het scheepvaartverkeer in het kanaal. Die tanker stremde het verkeer in de kortste scheepvaartroute tussen Azië en Europa. Voorzitter van de SCA Osama Rabie meldt nu in een verklaring dat het verkeer in beide richtingen weer is hervat.

19 uur geleden
Topman Qatar Airways: eersteklas verdwijnt in nieuwe vliegtuigen

ISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - Vermogende reizigers die vliegen met Qatar Airways kunnen binnenkort niet langer een dutje doen in een van de luxueuze ligstoelen in de eersteklas. De luchtvaartmaatschappij gaat die namelijk schrappen in de volgende generatie langeafstandsvliegtuigen. Volgens topman Akbar Al Baker is het rendement op de stoelen de investeringen niet meer waard.

19 uur geleden
Belangrijke conferentie Apple staat in teken van VR-bril

CUPERTINO (ANP) - Voor Apple-fans is het lange wachten eindelijk voorbij: maandag lanceert de techreus naar alle waarschijnlijkheid na vele jaren weer een belangrijk nieuw product. Apple komt op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC volgens vele geruchten met een eigen virtualrealitybril (VR), een tool waar de Amerikaanse iPhonemaker zich tot nu toe niet aan heeft gewaagd. De bril zou het belangrijkste nieuwe Apple-product worden sinds de Apple Watch in 2014.

20 uur geleden