Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wall Street opent hoger na banenrapport, Pfizer bij winnaars

Wall Street opent hoger na banenrapport, Pfizer bij winnaars

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winsten begonnen aan de laatste handelsdag van de week. Beleggers reageerden op een beter dan verwacht banenrapport van de Amerikaanse overheid. Verder stond Pfizer in de belangstelling. Het aandeel won dik 8 procent na het nieuws dat de coronapil van de farmaceut voor 89 procent effectief is tegen de kans op ziekenhuisopname of overlijden.

Pfizer wil de Amerikaanse overheid zo snel mogelijk om goedkeuring voor de pil vragen. De Covid-pil werd uitgetest op ongeveer achthonderd mensen die het virus hadden opgelopen en tot een risicogroep behoorden.

De leidende Dow-Jonesindex noteerde kort na de openingsbel 0,6 procent hoger op 36.335 punten. De brede S&P 500 steeg voor de zevende dag op rij. Dit keer met 0,6 procent tot 4706 punten en techgraadmeter Nasdaq won 0,5 procent tot 16.015 punten.

Banenrapport

Uit het banenrapport kwam naar voren dat er vorige maand meer dan een half miljoen banen bijkwamen in de VS. Het banencijfer viel ook hoger uit dan waar kenners rekening mee hielden. Het cijfer van een maand eerder werd opwaarts bijgesteld. De werkloosheid daalde naar 4,6 procent van de beroepsbevolking. Het banenrapport is belangrijk voor het beleid van de Federal Reserve. De centrale bank kondigde eerder deze week nog aan dat deze maand wordt begonnen met de afbouw van coronasteunmaatregelen omdat de economie een sterk herstel laat zien van de coronacrisis.

Producent van fitnessapparatuur Peloton zag ruim een derde van zijn beurswaarde verdampen. Het bedrijf sneed stevig in zijn financiële verwachtingen omdat in veel landen de coronabeperkingen verdwijnen of al zijn opgeheven. Daardoor denkt de onderneming, waar dure hometrainers en loopbanden worden gemaakt, dat mensen minder snel geneigd zijn om thuis te sporten. En juist van die verkopen aan de mensen thuis moest Peloton het de afgelopen tijd hebben.

Expedia

De cijfers van reiswebsite Expedia en verhuurplatform Airbnb werden goed ontvangen. De aandelen stegen respectievelijk 11 procent en 7,6 procent. Ook Uber Technologies (plus 3,8 procent) stond bij de winnaars. De onderneming achter onder meer de bekende taxi-app profiteerde van de aantrekkende vraag naar mobiliteitsdiensten en maaltijdbezorgingen.

De euro was 1,1532 dollar waard, tegen 1,1542 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,3 procent meer op 79,86 dollar. Brentolie werd 1,1 procent duurder op 81,39 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Topvrouw Marjan van Loon neemt afscheid bij Shell Nederland

DEN HAAG (ANP) - Topvrouw Marjan van Loon neemt na zeven jaar afscheid als hoogste baas bij Shell Nederland. Haar functie wordt per 1 april overgenomen door Frans Everts, die al 33 jaar werkt voor Shell in uiteenlopende rollen over de hele wereld.

2 uur geleden
Weer duizenden koopwoningen open voor publiek

UTRECHT (ANP) - Makelaarsorganisatie NVM houdt zaterdag weer een Open Huizen Dag. De verwachtingen zijn extra hooggespannen, nu de woningmarkt aan het afkoelen is. Zo'n 13.600 huizenverkopers zetten hun deuren open voor potentiële kopers, ongeveer 2600 meer vergeleken met de laatste ronde in oktober.

5 uur geleden
Statiegeld van 15 cent op blikjes gaat zaterdag officieel in

DEN HAAG (ANP) - Vanaf zaterdag zit er 15 eurocent statiegeld op het gros van de blikjes bier, fris en andere dranken. Die blikjes zijn voorzien van een speciaal statiegeldlogo en kunnen worden ingeleverd bij onder meer grote supermarkten en tankstations langs snelwegen waar consumenten dat statiegeld dan terug kunnen krijgen. Om het statiegeld op blik onder de publieke aandacht te brengen komt er een voorlichtingscampagne.

5 uur geleden
Virgin Orbit grote verliezer op verder positief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Virgin Orbit was vrijdag de grote verliezer op de aandelenbeurzen in New York. Het aandeel kelderde 41,2 procent. Het ruimtevaartbedrijf van de bekende Britse zakenman en miljardair Richard Branson heeft gemeld zijn activiteiten te staken. Virgin Orbit raakte in de financiële problemen na een mislukte lancering van een ruimteraket begin dit jaar. Geldschieters bleven echter uit. Het overgrote deel van het personeel wordt nu ontslagen, al waren bijna alle werknemers al met onbetaald verlof gestuurd.

10 uur geleden
Techniekbranche: meeste cv-bedrijven in wachtrij voor certificering

WOERDEN (ANP) - Installatiebedrijven die werken aan cv-ketels, geisers en gashaarden moeten volgens de nieuwe Gasketelwet vanaf zaterdag over een certificaat beschikken. Ongeveer 500 bedrijven hebben inmiddels een certificering, maar zo’n 2000 bedrijven nog niet. Dat meldt brancheorganisatie Techniek Nederland, die aangeeft dat "de capaciteit van de certificerende instellingen beperkt is". Een acuut probleem is dat niet, mits de bedrijven voldoen aan bepaalde voorwaarden.

10 uur geleden
IMF-lening van 15,6 miljard dollar Oekraïne formeel goedgekeurd

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een vierjarig financieringspakket van 15,6 miljard dollar (omgerekend zo'n 14,4 miljard euro) voor Oekraïne goedgekeurd. Daarmee ligt het besluit formeel vast, nadat het IMF en Oekraïne anderhalve week geleden een voorlopige overeenkomst hadden gesloten.

12 uur geleden
Royal FloraHolland draait verlies door hoge energiekosten

AALSMEER (ANP) - Royal FloraHolland heeft vorig jaar afgesloten met rode cijfers. De bloemenveiling eindigde een jaar eerder nog met een winst, maar in 2022 drukten de hoge energiekosten flink op het resultaat. Ook een afboeking van het failliet verklaarde Floriworld, een soort themapark voor de sierbloementeelt, droeg bij aan het verlies.

13 uur geleden