Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wall Street op winst na woorden Trump over Iran

Wall Street op winst na woorden Trump over Iran

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met winst gesloten. Het sentiment op Wall Street werd gesteund door president Donald Trump, die verklaarde geen militaire actie te ondernemen tegen Iran na de Iraanse raketaanval op Amerikaanse doelen in Irak. Volgens Trump kwamen geen Amerikanen om bij de Iraanse aanval en lijkt Teheran nu even een stap terug te doen om verdere escalatie te voorkomen. Daarnaast kwam een beter dan verwacht banenrapport van loonstrookverwerker ADP.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,6 procent hoger op 28.745,09 punten. De brede S&P 500 klom 0,5 procent tot 3253,05 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,7 procent tot 9129,10 punten.

De aanval door Iran was een vergelding op de Amerikaanse raketaanval vorige week, waarbij de hoge Iraanse generaal Qassem Soleimani werd gedood. De olieprijzen gingen flink omlaag door de woorden van Trump. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 3,8 procent tot 60,32 dollar en Brentolie zakte 3 procent tot 66,20 dollar. De olieprijzen liepen sinds vrijdag juist nog sterk op na de dood van Soleimani, mede door angst voor vergeldingsaanslagen op Saudische olievelden en olietankers in de Perzische Golf.

Werkgelegenheid

Olieproducenten als Chevron en ExxonMobil verloren tot 1,5 procent, terwijl oliedienstverleners als Schlumberger, Halliburton en Transocean tot 7 procent lager werden gezet. Defensiebedrijven Lockheed Martin en Northrop Grumman leverden tot 1,3 procent in.

Volgens ADP groeide de werkgelegenheid in het Amerikaanse bedrijfsleven in december met 202.000 banen, terwijl economen op 160.000 arbeidsplaatsen hadden gerekend. Ook werd de banengroei in november behoorlijk opwaarts bijgesteld. De cijfers lopen vooruit op het banenrapport van de overheid dat vrijdag verschijnt.

Koersen

Vliegtuigmaker Boeing tekende een min van 1,8 procent op. Een Boeing 737-800 van Ukraine International Airlines stortte in Iran neer, waarbij alle 176 inzittenden omkwamen. Corona-maker Constellation Brands verhoogde de winstprognose voor het gehele boekjaar en werd beloond met een plus van 3,6 procent. Drogisterijketen Walgreens Boots Alliance boekte een tegenvallende kwartaalwinst en verloor 6 procent. Huizenbouwer Lennar kreeg er 0,8 procent bij na cijfers. GrubHub sprong bijna 13 procent omhoog na berichten dat de maaltijdbezorger zichzelf te koop wil zetten.

De euro noteerde 1,1110 dollar tegen 1,1117 dollar in Europa.

Meer uit Financieel

Beleggers schrikken van productiefout Boeing, Coinbase keldert

NEW YORK (ANP) - Boeing hoorde dinsdag bij de verliezers op Wall Street. Beleggers zetten het aandeel lager nadat bekend was geworden dat de Amerikaanse vliegtuigbouwer de levering van ongeveer negentig 787 Dreamliner-vliegtuigen uitstelt, omdat er bij de productie fouten zijn ontdekt. Daarnaast ging de beurskoers van cryptobeurs Coinbase hard omlaag. De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft Coinbase aangeklaagd omdat het bedrijf de regels voor beurshandel zou hebben overtreden, door diensten voor effectenhandel aan te bieden zonder de daarvoor benodigde registratie.

3 uur geleden
Boeing stelt levering Dreamliners uit om productiefout

ARLINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Boeing moet de levering van ongeveer negentig 787 Dreamliner-vliegtuigen uitstellen omdat er bij de productie fouten zijn ontdekt. Dat heeft de Amerikaanse vliegtuigbouwer laten weten. Voor Boeing gaat het om een tegenvaller aangezien het concern juist hard werkt om te voldoen aan de stijgende vraag naar zijn langeafstandsvliegtuigen.

3 uur geleden
Internetleverancier Rodin failliet, curator zoekt koper netwerk

GRONINGEN (ANP) - Internetleverancier Rodin Broadband Groningen is door de rechter failliet verklaard. De onderneming, die zich bezighield met de uitrol van snel internet op het Groningse platteland, verkeerde al enige tijd in financiële moeilijkheden. Curator Jan Hein Mastenbroek benadrukt in een verklaring dat hij er alles aan zal doen om het internetnetwerk voor klanten beschikbaar te houden.

4 uur geleden
Studie: uitgaven aan reclame in media vorig jaar verder omhoog

AMSTERDAM (ANP) - De uitgaven aan reclames in Nederlandse media zijn vorig jaar opnieuw flink gestegen, heeft onderzoeksbureau Nielsen uitgerekend. Vooral het einde van alle coronamaatregelen hielp mee. Daardoor durfden bedrijven meer geld te steken in advertenties. Ook was sprake van een aanhoudende groei van het budget voor digitale reclames.

5 uur geleden
ASML, ASMI en Besi bij grotere verliezers op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijven ASML, ASMI en Besi hoorden dinsdag bij de grotere verliezers op de Amsterdamse beurs. Volgens persbureau Bloomberg blijft de Taiwanese chipfabrikant TSMC, een grote klant van de chipmachines van ASML, namelijk voorzichtig met zijn investeringen dit jaar. Beleggers deden het verder rustig aan na de recente opmars die volgde op de opluchting over de verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid. Alle aandacht gaat nu uit naar de rentebesluiten van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Federal Reserve, die volgende week op het programma staan.

7 uur geleden
IEA: energietoegang voor hele wereldbevolking lukt niet per 2030

PARIJS (ANP) - De wereld gaat er niet in slagen om iedere wereldburger tegen 2030 toegang te geven tot betaalbare, betrouwbare, duurzame en moderne energie. Dat oordeel velt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) dat keek naar de voortgang van dat ontwikkelingsdoel van de Verenigde Naties. Het tempo waarmee meer mensen toegang tot energie krijgen is de laatste jaren afgenomen.

7 uur geleden
Wereldbank verhoogt groeiverwachting wereldeconomie voor dit jaar

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Wereldbank verhoogt zijn verwachting voor de groei van de wereldeconomie in 2023, vooral dankzij een beter dan verwachte groei in grote economieën zoals de Verenigde Staten, de eurozone en China. Voor volgend jaar werd de prognose echter verlaagd.

8 uur geleden