Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wall Street op winst na belangrijk banenrapport VS

Wall Street op winst na belangrijk banenrapport VS

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winsten geopend. De aandacht van beleggers op Wall Street gaat hoofdzakelijk uit naar het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid dat voor opening werd gepubliceerd. De werkgelegenheid in de grootste economie van de wereld is in augustus sterker gegroeid dan verwacht. Het banencijfer speelt een belangrijke rol in het rentebeleid van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve.

Volgens de overheid kwamen er in augustus 315.000 banen bij in de VS. Economen hadden in doorsnee op een aanwas van 298.000 arbeidsplaatsen gerekend. Een sterke arbeidsmarkt geeft de Fed meer ruimte om door te gaan met het agressief verhogen van de rente tegen de hoge inflatie. Mogelijk gaat de Fed bij de vergadering later deze maand de rente opnieuw met driekwart procentpunt verhogen. Op de aandelenmarkten zijn er de afgelopen tijd grote zorgen geweest dat die renteverhogingen kunnen leiden tot een economische recessie.

De leidende Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang 0,3 procent hoger op 31.755 punten. De brede S&P 500 won 0,6 procent tot 3989 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,4 procent tot 11.840 punten.

Nvidia

Bij de bedrijven op Wall Street maakte de producent van sportkleding Lululemon Athletica een koerssprong van 11 procent dankzij goed ontvangen kwartaalcijfers en vooruitzichten. Branchegenoten Nike en Under Armour wisten mee te liften met plussen tot 1,2 procent. Starbucks verloor 1 procent. De vertrekkende topman Laxman Narasimhan van het Britse Reckitt Benckiser gaat leiding geven aan de keten van koffiezaken.

Chipconcern Nvidia daalde 1,3 procent na een adviesverlaging van effectenhuis Daiwa. Volgens de analisten is de waardering van Nvidia te hoog gezien de onzekerheid in de chipsector. Donderdag werd Nvidia al flink lager gezet na het nieuws dat het bedrijf van de Amerikaanse overheid niet langer bepaalde geavanceerde chips mag verkopen aan China. Chipconcern Broadcom opende de boeken en dat werd beloond met een winst van 3,1 procent.

De oliefondsen werden geholpen door de stijgende olieprijzen. Zo gingen ExxonMobil, Chevron, ConocoPhillips, Marathon Oil en Occidental Petroleum tot 2,4 procent vooruit. De prijs van een vat Amerikaanse olie werd 2,7 procent duurder op 88,90 dollar en Brentolie steeg 2,5 procent tot 94,64 dollar per vat. Donderdag gingen de olieprijzen nog fors omlaag vanwege zorgen over een zwakkere vraag door een recessie. De euro was 0,9998 dollar waard.

Meer uit Financieel

Oliebedrijven Exxon en Chevron stijgers op verdeeld Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag verdeeld gesloten bij aanhoudende onzekerheid over de rente. De koersverliezen van eerder op de dag werden wel voor een groot deel weggewerkt. De grote oliebedrijven op Wall Street stonden bij de winnaars, geholpen door de gestegen olieprijzen.

5 uur geleden
Grote terugroepactie auto's Kia en Hyundai in VS om brandgevaar

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Zuid-Koreaanse autofabrikanten Kia en Hyundai roepen in de Verenigde Staten in totaal 3,37 miljoen auto's terug naar de garage vanwege gevaar voor brand in de motor. Eigenaren worden gevraagd hun auto's buiten te parkeren uit de buurt van gebouwen en andere auto's totdat het probleem is opgelost.

7 uur geleden
Grote IT-storing legt Duitse fabrieken Volkswagen plat

WOLFSBURG (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De Duitse autofabrikant Volkswagen kampt woensdag met een grote IT-storing waardoor meerdere fabrieken van het bedrijf in Duitsland plat zijn komen te liggen. Volkswagen doet onderzoek naar de storing bij het IT-netwerk en zegt dat nog onduidelijk is wanneer de productie weer hervat kan worden.

7 uur geleden
Nederlands ECB-directielid Elderson: rente mogelijk verder omhoog

FRANKFURT (ANP/DPA) - Het Nederlandse directielid Frank Elderson bij de Europese Centrale Bank (ECB) denkt dat de rente nog verder verhoogd kan worden in de strijd tegen de inflatie. Dat zei Elderson in een interview met het financiƫle persbureau Market News International. De ECB verhoogde eerder deze maand de rente in de eurozone voor de tiende keer op rij naar het hoogste niveau ooit en de beleidsmakers van de centrale bank in Frankfurt hebben gehint dat er een einde is gekomen aan die verhogingen.

8 uur geleden
AF-KLM en IAG hebben interesse in Portugese maatschappij TAP

LISSABON (ANP/BLOOMBERG) - Air France-KLM en IAG, het moederconcern van onder meer British Airways en Iberia, hebben interesse in een overname van de Portugese nationale luchtvaartmaatschappij TAP. De Portugese regering wil TAP privatiseren en de topmannen van Air France-KLM en IAG hebben gezegd mogelijk biedingen te willen doen voor TAP.

8 uur geleden
Verzekeraars NN en ASR kelderen na uitspraak in woekerpoliszaak

AMSTERDAM (ANP) - De verzekeraars NN Group en ASR gingen woensdag keihard onderuit op de aandelenbeurs in Amsterdam na een nadelige uitspraak van het gerechtshof Den Haag rond zogeheten woekerpolissen. NN leverde bijna 19 procent in en ASR kelderde ruim 14 procent. Ook branchegenoot Aegon had het lastig met een min van 4,3 procent.

9 uur geleden
Honderden mensen weten niet of reis met Vacansoleil kan doorgaan

EINDHOVEN (ANP) - Honderden mensen die nog op vakantie zouden gaan met Vacansoleil weten niet of hun reis nog doorgaat. Dit meldt een woordvoerder van de aanbieder van campingvakanties, die uitstel van betaling heeft gekregen van de rechter. Vaak is uitstel van betaling de voorbode van een faillissement.

10 uur geleden