
Wall Street omhoog na dag van optimisme in Oekraïne-crisis
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag flink hoger geëindigd. Beleggers leken opgelucht na berichten dat Russische troepen bij de grens met Oekraïne na oefeningen zijn teruggekeerd naar de legerbases. Daarmee lijkt de directe dreiging van een Russische invasie even te zijn geweken en werd de hoop op een diplomatieke oplossing voor het conflict aangewakkerd.
Op macro-economisch vlak werd voor opening van de beurs bekendgemaakt dat de producentenprijzen in de Verenigde Staten in januari met 1 procent op maandbasis zijn gestegen. Dat was meer dan verwacht. Op jaarbasis namen de prijzen die producenten voor hun producten rekenen met 9,7 procent toe.
De Dow-Jonesindex eindigde 1,2 procent hoger op 34.988,84 punten. De brede S&P 500 ging 1,6 procent omhoog tot 4471,07 punten. De Nasdaq won 2,5 procent tot 14.139,76 punten.
Intel
De Amerikaanse chipmaker Intel neemt zijn Israëlische branchegenoot Tower Semiconductor over voor 5,4 miljard dollar (3,8 miljard euro). De overname wordt naar verwachting binnen een jaar afgerond. Intel steeg 1,8 procent en Tower 42 procent.
General Motors (GM) won 2,6 procent na berichten dat het autoconcern in april de productie gaat hervatten van de Chevrolet Bolt. GM heeft samen met LG, de fabrikant van zijn batterijen, een oplossing gevonden voor het probleem waardoor de batterij van de elektrische auto zomaar in brand kon vliegen. In augustus stopte GM met de productie van de Bolt en het bedrijf riep alle auto's van het type terug naar de garage.
Tesla
Tesla won 5,3 procent. Elon Musk, topman van Tesla, zou vorig jaar november in totaal meer dan 5 miljoen aandelen van 's werelds meest waardevolle autofabrikant hebben gedoneerd aan een goed doel. De donatie was 5,7 miljard dollar of omgerekend ruim 5 miljard euro waard. Volgens kenners zou de schenking van de Tesla-aandelen een enorm belastingvoordeel opleveren voor Musk.
Marriott dikte 5,8 procent aan. De hotelketen boekte beter dan verwachte resultaten in het vierde kwartaal.
De euro was 1,1356 dollar waard, tegen 1,1357 dollar bij het slot in Europa.. De olieprijzen vielen terug na de recente opmars tot de hoogste niveaus sinds 2014. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 3,7 procent tot 91,94 dollar. Brentolie kostte 3,4 procent minder op 93,18 dollar per vat.
Meer uit Financieel
UTRECHT (ANP) - De landelijke staking van meubelmakers en interieurbouwers is definitief van de baan, meldt FNV. Na maanden cao-onderhandelingen hebben de vakbondsleden van FNV ingestemd met een verbeterd eindbod van de werkgevers.
52 minuten geledenNEW YORK (ANP) - Tesla ging dinsdag 7,3 procent omlaag op de aandelenbeurzen in New York. De ruzie tussen Tesla-topman Elon Musk en president Donald Trump lijkt opnieuw op te laaien. Musk en Trump maakten vorige maand al openlijk ruzie, waarbij de techmiljardair afgaf op Trumps nieuwe begrotingswet die het overheidstekort flink doet oplopen.
1 uur geledenMUMBAI/AMSTERDAM (ANP) - Verfconcern AkzoNobel blijft altijd een deel van zijn verf of coatings in Nederland produceren, maar kijkt tegelijkertijd kritisch naar de kosten en flexibiliteit in het thuisland. Dat zegt topman Greg Poux-Guillaume. Dit en vorig jaar kondigde het bedrijf de sluiting van fabrieken in Wapenveld en Groot-Ammers aan.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Nederland is verder gezakt op de ranglijst van aantrekkelijkste landen voor buitenlandse investeringen in Europa, meldt accountants- en adviesorganisatie EY op basis van een jaarlijks onderzoek. "Waar ons land tot 2017 steevast tot de top 5 behoorde, is Nederland nu gezakt naar de tiende plaats, achter landen als België, Spanje en Polen."
1 uur geledenZWOLLE (ANP) - Meer uitzendkrachten leggen het werk neer bij distributiecentra van Albert Heijn. De stakingen breiden zich uit naar een distributiecentrum in Zwolle en bij AH Online in Oosterhout, meldt vakbond FNV. Daarmee wordt nu op vier plekken gestaakt.
1 uur geledenLEIDSCHENDAM (ANP) - Supermarkten roepen de politiek op om iets te doen tegen de dure boodschappen. Uit onderzoek van de Consumentenbond kwam dinsdag naar voren dat consumenten over de grens vaak voordeliger uit zijn dan in Nederland. De supermarkten merken op dat prijsverschillen mede worden veroorzaakt door hogere belastingen en andere regels in Nederland.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelt dat consumenten extra bescherming nodig hebben door de opkomst van afbetaalapps waarbij je achteraf kunt betalen, ook wel bekend als 'buy now, pay later'. Deze worden steeds populairder, maar leiden ook tot veel betalingsproblemen.
3 uur geleden