Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wall Street naar nieuwe records na besluit afbouw coronasteun Fed

Wall Street naar nieuwe records na besluit afbouw coronasteun Fed

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag op nieuwe recordstanden gesloten. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar het besluit van de Federal Reserve om deze maand te beginnen met de afbouw van de coronasteunmaatregelen voor de economie. Verder waren er cijfers over de Amerikaanse banenmarkt van loonstrookverwerker ADP en kwartaalresultaten van onder meer gamesbedrijf Activision Blizzard en taxi-app Lyft.

De Fed koopt nu nog maandelijks voor 120 miljard dollar aan obligaties op om de economie te stimuleren. Door het sterke herstel van de coronacrisis gaat de Fed dit programma met 15 miljard dollar per maand afbouwen. Dit was al verwacht op de financiƫle markten. Daarnaast herhaalde de Fed dat de hoge inflatie in de Verenigde Staten waarschijnlijk van tijdelijke aard is vanwege het herstel van de pandemie en de wereldwijde toeleveringsproblemen. Ook zei Fed-voorzitter Jerome Powell dat er geen haast is om de rente verhogen.

De Dow-Jonesindex sloot met een plus van 0,3 procent op 36.157,58 punten. De brede S&P 500 steeg 0,7 procent tot 4660,57 punten en de technologiebeurs Nasdaq won 1 procent tot 15.811,58 punten.

571.000 nieuwe banen

Volgens ADP kwamen er in oktober 571.000 banen bij in het bedrijfsleven in de VS, wat meer is dan verwacht. In september viel de aanwas van banen nog tegen. Vooral in de dienstensector vonden veel Amerikanen werk door de versoepelde coronamaatregelen.

Activision Blizzard, bekend van onder meer Call of Duty, draaide in het derde kwartaal beter dan verwacht met een iets hogere omzet en winst dan een jaar eerder. De verwachtingen van het bedrijf voor heel het jaar en de uitgestelde release van twee spellen vielen bij beleggers echter slecht en het aandeel kelderde 14 procent.

Lyft

Lyft werd ruim 8 procent hoger gezet. De taxi-app zag de omzet uit ritjes met haast driekwart toenemen. Winkelketen Bed Bath & Beyond maakte een koerssprong van ruim 15 procent na het bekendmaken van een samenwerking met Kroger. Die supermarktketen steeg 5,5 procent.

Andere bedrijven met cijfers waren onder meer telecomconcern T-Mobile US (plus 5,3 procent) en zorgverzekeraar en apothekersconcern CVS Health (plus 5,6 procent).

De euro was 1,1603 dollar waard, tegen 1,1581 dollar bij het slot van de handel in Europa. Een vat Amerikaanse olie zakte 4,8 procent in prijs tot 79,89 dollar. Brentolie werd 4,2 procent goedkoper op 81,19 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Beurswaarde Vivoryon verdampt na resultaten alzheimermedicijn

AMSTERDAM (ANP) - Biotechnoloog Vivoryon is maandag bijna al zijn waarde op de Amsterdamse beurs verloren na het bekendmaken van teleurstellende uitkomsten van een onderzoek naar een alzheimermedicijn. Een aandeel van het Duitse bedrijf kostte bij het sluiten van de beurs op het Damrak nog maar 80 cent, een daling van meer dan 90 procent. Dat is ook gelijk de laagste beurskoers ooit voor het bedrijf.

49 minuten geleden
Spotify juicht boete Apple toe, noemt het 'belangrijk moment'

AMSTERDAM (ANP) - Streamingdienst Spotify noemt de boete voor Apple van 1,8 miljard euro "een belangrijk moment in de strijd voor een opener internet voor consumenten". Geen enkel bedrijf, ook Apple niet, "mag zijn macht misbruiken om te bepalen hoe andere bedrijven met hun klanten interacteren", reageert Spotify nadat het Amerikaanse techbedrijf maandag door de Europese Unie werd bestraft.

1 uur geleden
Chemelot wil voorrang op stroomnet voor verduurzaming complex

GELEEN (ANP) - Chemelot wil voorrang voor een betere aansluiting op het stroomnet, omdat het chemisch industriecomplex fors meer elektriciteit wil gebruiken om te verduurzamen. In 2027 of 2028 moet die verzwaring van de verbinding er zijn, anders haalt Chemelot zijn duurzaamheidsdoelen niet, zegt directeur Loek Radix. "Als dat niet gebeurt, ligt alles stil en kunnen de plannen van Chemelot niet waargemaakt worden. Deze aansluiting moet prioriteit hebben."

2 uur geleden
Apple daalt op Wall Street na Europese miljardenboete

NEW YORK (ANP) - Apple behoorde maandag tot de dalers op de aandelenbeurzen in New York. Het Amerikaanse techconcern heeft van de Europese Unie een boete gekregen van ruim 1,8 miljard euro. Apple hindert volgens de Europese Commissie muziekstreamingsdiensten als Spotify om goedkopere abonnementen aan te bieden buiten Apple om. Daarmee misbruikt het bedrijf de macht die het heeft met zijn appwinkel voor iPhones en iPads. De forse boete is de eerste die de EU Apple oplegt. Het aandeel verloor 1,7 procent.

3 uur geleden
Alliander-topman: realiseer dat door vol stroomnet niet alles kan

AMSTERDAM (ANP) - Mensen moeten zich realiseren dat ze door het steeds vollere stroomnet niet alle elektriciteit kunnen gebruiken die ze willen gebruiken, zei topman Maarten Otto van energienetwerkbedrijf Alliander bij het presenteren van de jaarresultaten over 2023. "De situatie waarin we zitten vraagt van consumenten en bedrijven om continu te kijken naar hoe ga ik om met energie, nu en in de toekomst, en welke slimme oplossingen kan ik daarvoor op de korte termijn gebruiken."

5 uur geleden
EU-boete van 1,8 miljard voor Apple om benadelen muziekstreamers

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie legt Apple een boete op van ruim 1,8 miljard euro. Het Amerikaanse techbedrijf hindert muziekstreamingsdiensten als Spotify om goedkopere abonnementen aan te bieden buiten Apple om. Daarmee misbruikt het bedrijf de macht die het heeft met zijn appwinkel voor iPhones en iPads, oordeelt de Europese Commissie.

5 uur geleden
Grondpersoneel Lufthansa gaat opnieuw staken

FRANKFURT (ANP/DPA) - Het grondpersoneel van luchtvaartmaatschappij Lufthansa gaat opnieuw staken. Aanstaande donderdag en vrijdag leggen ze het werk neer. De luchtvaartmaatschappij verwacht dat ongeveer 200.000 passagiers zullen worden getroffen.

6 uur geleden