Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wall Street lijkt weer 'Santa Claus-rally' in te zetten

Wall Street lijkt weer 'Santa Claus-rally' in te zetten

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag op de eerste handelsdag na kerst met winsten gesloten. Daarmee lijkt Wall Street dit jaar weer een zogeheten Santa Claus-rally in gang te zetten, hebben analisten al gezegd. In de rustige beursdagen tussen kerst en het nieuwe jaar laten de beursgraadmeters doorgaans een stijgende lijn zien.

Vooral techaandelen waren in trek, terwijl het optimisme over aanhoudend economisch herstel de overhand leek te hebben bij beleggers. Grote bedrijven als Apple en Tesla wonnen tot zo'n 2,5 procent. Techbeurs Nasdaq sloot op 15.871,26 punten. Daarmee was de graadmeter goed voor een plus van 1,4 procent.

De S&P 500-index ging eveneens 1,4 procent vooruit, tot 4791,19 punten. De brede graadmeter lijkt hard op weg om eind deze week voor de 69e keer op rij een jaar met meer punten af te sluiten dan ooit te voren. De bekende Dow-Jonesindex kreeg er verder 1 procent bij op 36.302,38 punten.

Coronabesmettingen

Luchtvaartaandelen stonden wel onder druk. Grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen zagen zich rond de kerstdagen namelijk genoodzaakt honderden vluchten te annuleren als gevolg van een piek in het aantal coronabesmettingen. Doorgaans is de kerstperiode juist een van de drukste voor de luchtvaartsector. United Airlines, dat een op de acht vluchten schrapte, verloor bijna 1 procent aan beurswaarde. Ook Delta Air Lines, dat ook zo'n 12 procent van zijn vluchten annuleerde, moest het doen met een min van afgerond 1 procent. American Airlines en Southwest Airlines verloren tot 0,5 procent.

Ook op zee zorgde de verspreiding van het virus rond de feestdagen voor overlast. Amerikaanse autoriteiten houden tientallen cruiseschepen in de gaten vanwege uitbraken aan boord. Exploitanten van cruiseschepen Carnival, Royal Caribbean Cruises en Norwegian Cruise Line verloren op de beurs tot bijna 3 procent in waarde.

Vaccinaties

Moderna leverde op zijn beurt ruim 1 procent in. Het bedrijf wil niet meer openheid geven over de prijs van een coronavaccin, zoals een aandeelhouder graag zou zien. Vooral het gegeven dat Moderna vooral aan rijkere landen levert, steekt investeerder LGIM. Vanuit verschillende organisaties klonk eerder al kritiek op het gebrek aan leveringen aan armere landen door Moderna.

De olieprijzen zaten verder in de lift. Een vat Amerikaanse olie werd bijna 3 procent meer waard op 75,82 dollar. Brentolie werd meer dan 3 procent duurder op 78,75 dollar per vat. De euro was 1,1325 dollar waard, tegen 1,1331 bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

Meer uit Financieel

Werknemers autofabriek VDL Nedcar gaan opnieuw staken

BORN (ANP) - Werknemers van de Limburgse autofabriek VDL Nedcar leggen dinsdag opnieuw het werk neer. De vakbonden hebben aangekondigd dat de fabriek voor 24 uur plat gaat. Ze vinden het bod voor een sociaal plan dat VDL heeft gedaan te laag. Binnenkort willen ze nogmaals een staking opzetten, heeft FNV-bestuurder Peter Reniers al laten weten.

2 uur geleden
Borussia Dortmund flink onderuit op Duitse beurs na missen titel

FRANKFURT (ANP) - Borussia Dortmund heeft maandag meer dan een kwart van zijn beurswaarde verloren, nadat de voetbalclub de Duitse landstitel afgelopen weekend op het laatste moment aan zich voorbij zag gaan. De koploper wist op de laatste speeldag in eigen stadion niet te winnen van FSV Mainz: 2-2. Rivaal Bayern München versloeg FC Köln (1-2) en slaagde erin om voor de elfde maal op rij de Bundesliga te winnen.

11 uur geleden
Wall Street blijft dicht vanwege Memorial Day

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York blijven maandag gesloten vanwege de viering van Memorial Day in de Verenigde Staten. Op die dag worden gesneuvelde Amerikaanse soldaten herdacht. De handel op Wall Street zal dinsdag worden hervat.

14 uur geleden
Grootste olieconcern India wil miljarden in groene energie steken

MUMBAI (ANP/BLOOMBERG) - Het Indiase Oil and Natural Gas Corp (ONGC) wil 1 biljoen roepies (omgerekend ruim 11 miljard euro) investeren in groene energie tegen 2030. Het staatsconcern, dat voorziet in ruim de helft van de vraag naar olie en gas, wil daarmee de "inspanningen voor groene energie opvoeren", aldus ONGC-voorzitter Arun Kumar Singh.

16 uur geleden
AEX licht lager op rustige pinksterdag, Turkse beurs fors hoger

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging maandag licht omlaag tijdens een rustige handelssessie. Veel Nederlandse bedrijven zijn dicht vanwege Pinksteren. Daarnaast hebben beleggers in Londen en Zürich een vrije dag en houdt Wall Street ook de deuren gesloten vanwege Memorial Day in de Verenigde Staten. De Turkse beurs liet een stevige winst zien na de herverkiezing van president Recep Tayyip Erdogan, die zondag de tweede verkiezingsronde wist te winnen.

17 uur geleden
Europese Uber-rijders in actie tegen schijnzelfstandigheid

AMSTERDAM (ANP) - Chauffeurs die rijden voor de taxi-app Uber gaan verspreid over Europa dinsdag actie voeren tegen schijnzelfstandigheid. In Nederland zal dat gebeuren in Amsterdam, meldt vakbond FNV. Andere acties vinden plaats in Brussel, Genève, Londen en Parijs, waarmee chauffeurs handhaving van de overheid willen afdwingen.

19 uur geleden
Bronnen: China overweegt belastingvoordelen voor fabrikanten

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese overheid overweegt belastingvoordelen voor bepaalde fabrikanten in China om de economie te stimuleren. Daarmee wil het land inzetten op de innovatie van technologie om zo de concurrentie met de Verenigde Staten aan te kunnen gaan. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg.

19 uur geleden