Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wall Street licht hoger richting toespraak Fed-baas Powell

Wall Street licht hoger richting toespraak Fed-baas Powell

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag niet ver van hun plek gekomen na de openingsbel. Beleggers waren vooral in afwachting van een toespraak van voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve over de Amerikaanse economie. Mogelijk wordt daaruit meer duidelijk over het rentebeleid van de Amerikaanse centralebankenkoepel.

Op Wall Street wordt erop gespeculeerd dat de Fed het rustiger aan gaat doen met het agressief verhogen van de rente om zo de hoge inflatie onder controle te krijgen. In dat kader werd ook gelet op het banenrapport van loonstrookverwerker ADP. Uit dat rapport bleek dat er in het Amerikaanse bedrijfsleven 127.000 banen bij zijn gekomen, minder dan economen in doorsnee hadden verwacht. De lonen stegen daarbij minder hard dan in de voorgaande maand.

De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt zijn belangrijk voor het rentebeleid van de Fed. Een sterkere arbeidsmarkt geeft de centrale bank namelijk meer ruimte om de rente stevig te blijven verhogen. Op vrijdag komt het officiële banenrapport van de Amerikaanse overheid naar buiten. Woensdag publiceert de Fed ook nog zijn zogeheten Beige Book. Dat rapport geeft de stand van zaken weer over de Amerikaanse economie.

Onverwacht sterke krimp

Daarnaast verwerkten beleggers nog een onverwacht sterke krimp van de Chinese industrie in november. In de eurozone bleek daarentegen dat de inflatie deze maand iets is afgekoeld, tot 10 procent. In oktober werd nog een recordniveau van 10,6 procent aangetikt.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang van de handel 0,1 procent lager op 33.819 punten. De brede S&P 500 zakte een fractie, tot 3955 punten, en techgraadmeter Nasdaq steeg 0,2 procent tot 11.007 punten.

Horizon Therapeutics

Horizon Therapeutics werd 29 procent meer waard. Het farmaceutische concern liet weten met verschillende grote branchegenoten voorbereidende gesprekken te voeren over een mogelijke overname van het bedrijf.

CrowdStrike kelderde ruim 20 procent. Het cyberbeveiligingsbedrijf boekte afgelopen kwartaal meer winst dan verwacht, maar de omzetverwachting voor het huidige kwartaal viel tegen. Ook verlaagden analisten van investeringsbank Stifel hun advies voor het aandeel.

NetApp

De handel in aandelen van NetApp werd kort stilgelegd wegens te grote koersschommelingen, en stond even later zo'n 7 procent lager. De aanbieder van clouddiensten en databeheer boekte afgelopen kwartaal minder omzet dan verwacht en gaf een teleurstellende verwachting af.

De euro was 1,0383 dollar waard, tegen 1,0352 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 3,4 procent duurder op 80,88 dollar. Brentolie kostte 3 procent meer, op 85,55 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Trump krijgt voor miljard dollar extra aandelen in zijn mediagroep

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse voormalige president Donald Trump krijgt extra aandelen in zijn mediagroep, ter waarde van meer dan een miljard dollar naar de huidige koers.

1 uur geleden
Boerenorganisaties komen met crisisplan voor mestaanpak

DEN HAAG (ANP) - Verschillende boerenorganisaties zijn met een crisisplan gekomen voor een Nederlandse mestaanpak. LTO, NAJK, NZO en De Natuurweide stellen voor dat boeren vrijwillig hun veestapel inkrimpen en daar dan een jaarlijkse vergoeding voor krijgen.

6 uur geleden
Tesla wil goedkopere elektrische auto eerder op de markt brengen

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla wil sneller goedkopere elektrische auto's op de markt brengen dan eerder gecommuniceerd. Het Amerikaanse concern van topman Elon Musk hoopt op deze manier zijn in het slop geraakte verkopen aan te jagen.

7 uur geleden
Beleggers zetten Spotify flink hoger op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Muziekstreamingdienst Spotify was dinsdag een grote winnaar op Wall Street. Beleggers kregen een hele stroom aan bedrijfsresultaten te verwerken. Spotify sprong eruit met een sterk kwartaalbericht. Op de Amerikaanse beurzen was verder aandacht voor Tesla, dat na de slotbel met zijn financiële cijfers naar buiten komt.

8 uur geleden
Troostwijk mag superjacht pro-Russische oligarch veilen

AMSTERDAM (ANP) - Het Nederlandse veilinghuis Troostwijk Auctions mag het superjacht van de pro-Russische oligarch Viktor Medvedtsjoek uit Oekraïne veilen. Dat heeft de Oekraïense overheidsinstantie Asset Recovery and Management Agency (ARMA) besloten. Volgens Troostwijk-directeur Arno Hendrikse gaat het om het duurste object dat zijn veilinghuis ooit heeft geveild.

8 uur geleden
ByteDance stuurt Brussel document over risico's TikTok Lite

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - ByteDance, het moederbedrijf van TikTok, heeft bij de Europese Commissie een document ingediend over de risico's voor minderjarigen bij het gebruik van TikTok Lite. Eerder deze week stelde Brussel het socialemediabedrijf een ultimatum om de mogelijk verslavende werking van TikTok Lite. De commissie dreigde ook met een boete en een mogelijk verbod op een beloningstoepassing in de app.

9 uur geleden
X van Elon Musk bevestigt komst nieuwe videodienst

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Socialemediaplatform X van Elon Musk komt met een nieuw videoplatform. Daarmee wil de onderneming, voorheen bekend als Twitter, onder meer de concurrentie aangaan met YouTube van Google-moederbedrijf Alphabet.

11 uur geleden