Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wall Street licht hoger richting toespraak Fed-baas Powell

Wall Street licht hoger richting toespraak Fed-baas Powell

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag niet ver van hun plek gekomen na de openingsbel. Beleggers waren vooral in afwachting van een toespraak van voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve over de Amerikaanse economie. Mogelijk wordt daaruit meer duidelijk over het rentebeleid van de Amerikaanse centralebankenkoepel.

Op Wall Street wordt erop gespeculeerd dat de Fed het rustiger aan gaat doen met het agressief verhogen van de rente om zo de hoge inflatie onder controle te krijgen. In dat kader werd ook gelet op het banenrapport van loonstrookverwerker ADP. Uit dat rapport bleek dat er in het Amerikaanse bedrijfsleven 127.000 banen bij zijn gekomen, minder dan economen in doorsnee hadden verwacht. De lonen stegen daarbij minder hard dan in de voorgaande maand.

De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt zijn belangrijk voor het rentebeleid van de Fed. Een sterkere arbeidsmarkt geeft de centrale bank namelijk meer ruimte om de rente stevig te blijven verhogen. Op vrijdag komt het officiële banenrapport van de Amerikaanse overheid naar buiten. Woensdag publiceert de Fed ook nog zijn zogeheten Beige Book. Dat rapport geeft de stand van zaken weer over de Amerikaanse economie.

Onverwacht sterke krimp

Daarnaast verwerkten beleggers nog een onverwacht sterke krimp van de Chinese industrie in november. In de eurozone bleek daarentegen dat de inflatie deze maand iets is afgekoeld, tot 10 procent. In oktober werd nog een recordniveau van 10,6 procent aangetikt.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang van de handel 0,1 procent lager op 33.819 punten. De brede S&P 500 zakte een fractie, tot 3955 punten, en techgraadmeter Nasdaq steeg 0,2 procent tot 11.007 punten.

Horizon Therapeutics

Horizon Therapeutics werd 29 procent meer waard. Het farmaceutische concern liet weten met verschillende grote branchegenoten voorbereidende gesprekken te voeren over een mogelijke overname van het bedrijf.

CrowdStrike kelderde ruim 20 procent. Het cyberbeveiligingsbedrijf boekte afgelopen kwartaal meer winst dan verwacht, maar de omzetverwachting voor het huidige kwartaal viel tegen. Ook verlaagden analisten van investeringsbank Stifel hun advies voor het aandeel.

NetApp

De handel in aandelen van NetApp werd kort stilgelegd wegens te grote koersschommelingen, en stond even later zo'n 7 procent lager. De aanbieder van clouddiensten en databeheer boekte afgelopen kwartaal minder omzet dan verwacht en gaf een teleurstellende verwachting af.

De euro was 1,0383 dollar waard, tegen 1,0352 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 3,4 procent duurder op 80,88 dollar. Brentolie kostte 3 procent meer, op 85,55 dollar per vat.

Meer uit Financieel

China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

2 uur geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

4 uur geleden
China blijft in de ban van deflatie

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China, de op een na grootste economie ter wereld, blijft ook in november in de ban van deflatie. De consumentenprijzen daalden vorige maand met 0,5 procent ten opzichte van een jaar geleden, maakte het Chinese statistiekbureau bekend. Volgens economen is dit opnieuw een teken dat het land moeite heeft om de economische groei via de binnenlandse vraag te stimuleren.

6 uur geleden
Schiphol: probleem vliegschema opgelost, alles weer normaal

SCHIPHOL (ANP) - Nadat er de afgelopen dagen veel vluchten van en naar Schiphol werden geannuleerd door slechte weersomstandigheden, zijn de problemen in het vliegschema zaterdag opgelost. "We hebben een normale dag vandaag, er wordt gevlogen zoals gepland", zegt een woordvoerster van de luchthaven.

7 uur geleden
NS: treinen tussen Nederland en Duitsland rijden weer normaal

UTRECHT (ANP) - De Internationale treinen tussen Nederland en Duitsland rijden zaterdag weer volgens de normale dienstregeling, laat een woordvoerder van de NS weten. "Er zijn geen treinen uitgevallen en er zijn geen bijzonderheden meer", aldus de zegsman.

8 uur geleden
EU eens over regels voor kunstmatige intelligentie

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen en het Europees Parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt over regels voor kunstmatige intelligentie (AI). De EU is de eerste die de baanbrekende technologie, die veel belooft, maar ook grote zorgen baart, aan banden legt. Zij kreeg haast door de stormachtige ontwikkeling van AI, met spraakmakende toepassingen als ChatGPT.

8 uur geleden
Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

17 uur geleden