Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wall Street licht hoger richting rentebesluit Fed

Wall Street licht hoger richting rentebesluit Fed

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten woensdag kleine plussen zien. Beleggers namen geen risico's voorafgaand aan het belangrijke rentebesluit van de Federal Reserve, dat later op de dag bekend wordt gemaakt. Algemeen wordt verwacht dat de Amerikaanse centrale bank de rente met een half procentpunt zal verhogen, waarmee wat gas wordt teruggenomen na de recente stevige rentestappen van 0,75 procentpunt.

Beleggers zijn echter vooral benieuwd naar wat centralebankpresident Jerome Powell na afloop van de laatste rentevergadering van het jaar zal zeggen over de omvang en duur van de rentestappen in 2023. Het meevallende Amerikaanse inflatiecijfer over november voedde dinsdag al de hoop dat de rente in het nieuwe jaar minder agressief hoeft te worden verhoogd om de inflatie terug te dringen naar de doelstelling van 2 procent.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang van de handel 0,2 procent hoger op 34.177 punten. De brede S&P 500 steeg 0,3 procent tot 4030 punten en techgraadmeter Nasdaq werd ook 0,3 procent hoger gezet tot 11.288 punten.

Moderna

Delta Air Lines dikte 2,1 procent aan. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij gaf tijdens zijn beleggersdag een positieve verwachting af voor het komende jaar. Dankzij het aanhoudende sterk herstel van de vraag naar vliegreizen denkt het concern dat de omzet in 2023 tot 20 procent zal stijgen en de winst per aandeel bijna zal verdubbelen.

Moderna zette de opmars voort en klom 1,6 procent. De farmaceut, bekend van zijn coronavaccin, werd dinsdag al bijna 20 procent meer waard na positief nieuws over een mogelijk huidkankermiddel van het bedrijf.

Tesla

Ook Tesla (min 0,1 procent) bleef in de belangstelling staan na de zware koersverliezen in de afgelopen dagen. Door de sterke waardedaling van de producent van elektrische auto's raakte topman en grote aandeelhouder Elon Musk deze week zijn positie van rijkste persoon op aarde kwijt. Analisten van Goldman Sachs verlaagden woensdag hun koersdoel voor Tesla.

Best Buy zakte 2,7 procent. Analisten van Bank of America verlaagden het beleggingsadvies voor de elektronicaketen naar verkopen en voorzien een koersdaling van bijna 20 procent voor het aandeel. Huizenbouwer Lennar profiteerde daarentegen van een adviesverhoging door de Britse bank Barclays en steeg 1,7 procent. Vrachtwagenfabrikant Paccar won 2,2 procent dankzij een koopadvies door Morgan Stanley.

De euro was 1,0644 dollar waard, evenveel als een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 2 procent meer op 76,87 dollar. Brentolie werd 1,7 procent duurder op 82,08 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Wereldbank: verloren decennium in de maak voor wereldeconomie

WASHINGTON (ANP) - Bijna alle wereldwijde economische krachten die de afgelopen drie decennia voor vooruitgang en welvaart hebben gezorgd, vervagen. "Een zorgwekkende trend. Er zou een verloren decennium in de maak kunnen zijn voor de wereldeconomie", staat in een rapport van de Wereldbank.

5 minuten geleden
EU-landen stemmen in met deal over uitbannen brandstofauto

BRUSSEL (ANP/RTR) - Het verbieden van de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto's door de Europese Unie vanaf 2035 kan doorgaan. De EU-landen, ook het tegensputterende Duitsland, hebben maandag ingestemd met die belangrijke klimaatmaatregel.

1 uur geleden
Europese Commissie: Alitalia moet staatslening terugbetalen

BRUSSEL (ANP) - De lening van 400 miljoen euro die de Italiaanse overheid in 2019 aan luchtvaartmaatschappij Alitalia verstrekte is illegale staatssteun, oordeelt de Europese Commissie. Italië moet het geld plus rente bij de maatschappij terughalen.

2 uur geleden
Transavia vliegt ondanks algemene staking naar Israël

SCHIPHOL (ANP) - Luchtvaartmaatschappij Transavia vliegt vooralsnog gewoon naar Israël ondanks een algemene staking in dat land. Daardoor vertrekken er geen vluchten vanaf de luchthaven van Tel Aviv. Maar zoals het er nu naar uitziet kunnen daar wel vliegtuigen landen, zegt Transavia. De prijsvechter heeft twee vluchten op de planning staan van Schiphol naar Tel Aviv.

2 uur geleden
Export Russische diesel richting record, ondanks sancties EU

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - De export van Russische diesel ligt op koers om deze maand een record te bereiken, ondanks de sancties van de Europese Unie. Gedacht werd dat de Russen juist minder zouden gaan verkopen door het Europese verbod op olieproducten uit Rusland. Het wegvallen van Europa als belangrijkste afnemer wordt echter ruimschoots goedgemaakt door hogere aankopen door onder meer Turkije, Marokko, Brazilië en Tunesië.

3 uur geleden
Wagamama sluit bij rechter akkoord met schuldeisers

AMSTERDAM (ANP) - Restaurantketen wagamama heeft een akkoord bereikt met schuldeisers bij de rechtbank van Amsterdam. De keten, met negen vestigingen in Nederland, kwam in de problemen door de coronamaatregelen. Als gevolg daarvan moest het enkele restaurants sluiten. Een faillissement lijkt nu afgewend.

3 uur geleden
Philips en ASMI aan kop in positieve AEX, Prosus onderaan

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak toonde maandag wat herstel onder aanvoering van zorgtechnologieconcern Philips en chipbedrijf ASMI. Techinvesteerder Prosus kampte daarentegen met een stevig koersverlies van het Chinese internet- en gamebedrijf Tencent, waarvan het grootaandeelhouder is, en was de grootste daler bij de hoofdfondsen.

3 uur geleden