Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wall Street licht hoger in afwachting toespraak Powell

Wall Street licht hoger in afwachting toespraak Powell

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten vrijdag voorzichtige winsten zien, na de zware verliesbeurt een dag eerder. Beleggers wachten in spanning op de toespraak van de Amerikaanse centralebankpresident Jerome Powell. Powell spreekt op de jaarlijkse bijeenkomst van centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole en zal mogelijk meer duidelijkheid verschaffen over de toekomstige rentestappen van de Federal Reserve.

Op Wall Street werd gehoopt dat Powell zal aangeven dat de Fed bijna klaar is met het verhogen van de rente, maar die hoop leek donderdag weer te vervliegen, wat leidde tot flinke koersverliezen op de Amerikaanse beurzen. De vrees dat de rente mogelijk langere tijd hoog zal blijven om de inflatie onder controle te krijgen, kreeg daarbij weer de overhand. Vooral de Amerikaanse tech- en chipbedrijven, die gevoelig zijn voor hogere rentes, gingen daardoor donderdag hard omlaag.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang van de handel 0,5 procent lager op 34.246 punten. De brede S&P 500 zakte ook 0,5 procent, tot 4397 punten. De Nasdaq ging 0,6 procent omlaag tot 13.540 punten. De techgraadmeter was een dag eerder nog 1,9 procent gezakt.

Marvell

Marvell Technology zakte 5,5 procent. De Amerikaanse chipproducent presteerde afgelopen kwartaal beter dan analisten hadden verwacht. De vooruitzichten voor het huidige kwartaal vielen echter tegen. Donderdag was Marvell al bijna 7 procent verloren doordat de stemming in de chipsector omsloeg ondanks sterke resultaten van chipbedrijf Nvidia (min 0,1 procent).

Hawaiian Electric kelderde ruim 20 procent. Het elektriciteitsbedrijf van de Hawaïaanse eilanden kondigde aan het dividend op te schorten. Een dag eerder werd al bekend dat het bedrijf is aangeklaagd door een groep investeerders vanwege de koersval van het aandeel. Zij beweren dat de veiligheidsprocedures van het bedrijf op het door bosbranden geteisterde eiland Maui ontoereikend waren.

Gap

Gap won 2,2 procent, ondanks dat de kwartaalverkopen achterbleven bij de verwachtingen van analisten. Het bedrijf wist echter zijn hoge voorraden af te bouwen.

De euro was 1,0801 dollar waard, tegen 1,0829 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,1 procent meer op 79,97 dollar. Brentolie werd 1 procent duurder op 84,25 dollar per vat.

Meer uit Gezond

Honderden Limburgers in Den Haag voor behoud ziekenhuis

DEN HAAG (ANP) - Zo'n zevenhonderd mensen uit de Limburgse regio Parkstad demonstreren zaterdagmiddag in Den Haag voor het behoud van alle afdelingen van het Zuyderland-ziekenhuis in Heerlen. Door een reorganisatie dreigt onder meer de intensive care naar Sittard-Geleen te verdwijnen. Ook de spoedeisende hulp en de geboortezorg worden bedreigd.

1 dag geleden
Waarschuwing om giftige stof: 'Eet geen vis uit Twentekanaal'

HENGELO (ANP) - Rijkswaterstaat en de gemeente Hengelo adviseren mensen om voorlopig geen vis te eten uit het Twentekanaal. De reden is dat een verhoogde concentratie van een giftige stof is gemeten tussen de sluizen Delden en Hengelo. Omdat die schadelijke stof relatief makkelijk in vissen terecht kan komen, is het beter als vissen uit het kanaal uit voorzorg uit het dieet worden geschrapt, aldus Rijkswaterstaat en de gemeente.

4 dagen geleden
Novo dreigt Lego als waardevolste Deense merk voorbij te streven

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - Farmaceut Novo Nordisk dreigt Lego als waardevolste Deense merk voorbij te streven. Volgens de Brand Finance 2024 landenranglijst, steeg de merkwaarde van de speelgoedfabrikant het afgelopen jaar met slechts 3 procent tot ongeveer 8 miljard dollar, terwijl die van Novo Nordisk met 59 procent groeide tot 5,1 miljard.

4 dagen geleden
Nieuwe medicijnen komen minder snel bij patiënt terecht

DEN HAAG (ANP) - Het duurt steeds langer voordat patiënten nieuwe medicijnen kunnen gebruiken nadat die zijn goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Volgens een jaarlijks overzicht van het gespecialiseerde bedrijf IQVIA is de gemiddelde 'wachttijd' in Nederland vorig jaar opgelopen van 328 dagen naar 404 dagen. Nederland is daarmee nog wel sneller dan het Europees gemiddelde. Dat staat nu op 531 dagen, twee weken langer dan vorig jaar.

4 dagen geleden
Zorgmedewerkers snakken volgens peiling naar minder administratie

DEN HAAG (ANP) - De meeste werknemers in de zorg- en welzijnsector denken dat ze mensen beter kunnen helpen als ze minder administratie zouden hebben, maar het gaat eerder de andere kant op. Bijna driekwart (73 procent) van de werknemers die meededen aan een peiling van vakbond FNV zegt de afgelopen vijf jaar juist steeds meer tijd aan administratie kwijt te zijn. Bijna de helft van de ruim 6000 ondervraagden is zeker 25 procent van alle werktijd bezig met zaken als registratie, verslaglegging en het invullen van lijsten.

4 dagen geleden
AI verslaat radiologen in onderzoek naar opsporen prostaatkanker

NIJMEGEN (ANP) - Goed getrainde kunstmatige intelligentie (AI) spoort prostaatkanker iets vaker op dan radiologen en wijst vooral veel minder vaak ten onrechte een verdachte plek aan. Die conclusie trekt een internationaal onderzoeksteam onder leiding van het Radboudumc in Nijmegen na een uitgebreide studie.

5 dagen geleden
Oppositie valt nieuwe coalitiepartijen aan op zorgbezuinigingen

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen zien weinig positiefs in de plannen op het gebied van zorg in het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB. Het debat over de zorgbegroting van volgend jaar drijft regelmatig af naar de bezuinigingen op de zorg die de nieuwe coalitiepartijen hebben afgesproken. SP, GroenLinks-PvdA en D66 zijn niet te spreken over bezuinigingen op onder meer preventie, de ggz en gehandicapten- en ouderenzorg.

5 dagen geleden