Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wall Street lager na publicatie Fed-notulen

Wall Street lager na publicatie Fed-notulen

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met verliezen de handel uitgegaan. Beleggers leken eindelijk de hint van de Federal Reserve te snappen dat de centralebankenkoepel agressief zal optreden om de inflatie te beteugelen, zelfs als dit inhoudt dat de Amerikaanse economie daardoor in een recessie belandt.

Vooral techaandelen gingen omlaag nadat uit de notulen van de laatste rentevergadering van de Fed bleek dat beleidsmakers rentestappen met 0,5 procentpunt per keer te billijken vinden. Daarnaast begint de Fed met het verkleinen van de balans. Dat moet tijdens de vergadering in mei al gebeuren. Hogere rentes zijn over het algemeen slecht nieuws voor aandelen, en met name voor de snelgroeiende techbedrijven.

De Dow-Jonesindex sloot de sessie met een verlies van 0,4 procent op 34.496,51 punten. De brede S&P 500 verloor 1 procent tot 4481,15 punten en techgraadmeter Nasdaq zakte 2,2 procent tot 13.888,82 punten.

Boeing

Twitter leverde 0,4 procent in, na de sterke koerswinst in de afgelopen dagen die volgde op het nieuws dat Tesla-topman Elon Musk een groot belang in de berichtendienst heeft genomen. Het bedrijf gaat gebruikers de mogelijkheid bieden al geplaatste berichten aan te passen. De aankondiging volgt op een peiling van Musk op Twitter om deze mogelijkheid aan te bieden.

Verder stond Boeing (min 2,2 procent) bij de dalers. Het aandeel van de vliegtuigmaker zakte weg na berichten dat Franse luchtvaartautoriteiten onderzoek doen naar problemen met een Boeing 777 van Air France. De piloten daarvan moesten dinsdag een landing afbreken omdat het toestel totaal niet meer reageerde op de besturing. Bij een tweede poging lukte het wel het vliegtuig aan de grond te zetten.

Intel (min 1,2 procent) maakte bekend de bedrijfsactiviteiten in Rusland op te schorten vanwege de oorlog in Oekraïne. In maart had de chipproducent al de verzendingen naar klanten in Rusland en Belarus stopgezet.

Olieprijzen

Verder was er aandacht voor de oliesector. De olieprijzen zakten hard weg nadat bekend werd dat regeringen doorgaan met het vrijgeven van olie uit de strategische reserves. Verder wordt het vooruitzicht voor hogere rentes ook gezien als een potentiële rem op de economische groei. Daardoor zal de vraag naar energie afnemen, aldus kenners.

Een vat Amerikaanse olie kostte 4,8 procent minder op 97,08 dollar. Brentolie werd 4,4 procent goedkoper op 101,95 dollar per vat. De euro was 1,0898 dollar waard, tegen 1,0912 dollar eerder op de dag.

Meer uit Financieel

Flink verlies grote bank JPMorgan Chase op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - JPMorgan Chase, de grootste bank van de Verenigde Staten, ging vrijdag fors omlaag op de aandelenbeurzen in New York die ook met stevige minnen zijn gesloten. De bank kwam met kwartaalcijfers, net als de grote branchegenoten Citigroup en Wells Fargo. Die banken lieten eveneens koersverliezen zien.

7 minuten geleden
FT: investeerder CVC kondigt mogelijk maandag beursgang Damrak aan

LONDEN (ANP) - De grote investeringsmaatschappij CVC Capital Partners is van plan mogelijk al op maandag haar plannen bekend te maken voor een beursgang in Amsterdam. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times op basis van ingewijden. CVC had deze beursgang meermaals uitgesteld in verband met onrust op de beurzen.

1 uur geleden
Ook Europese gasprijs flink gestegen door onrust Midden-Oosten

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - In navolging van de hogere olieprijzen is ook de Europese gasprijs flink gestegen door de onrust in het Midden-Oosten en de dreiging van een directe aanval door Iran op Israël. Door die spanningen zijn er zorgen dat gasleveringen uit het Midden-Oosten verstoord kunnen raken.

3 uur geleden
Shell koploper AEX door verder stijgende olieprijzen

AMSTERDAM (ANP) - Olie- en gasconcern Shell was vrijdag de sterkste stijger in de Amsterdamse AEX-index. Shell profiteerde van de stijgende olieprijzen door de toenemende spanningen in het Midden-Oosten. Iran zou volgens veiligheidsdiensten namelijk binnen 48 uur een directe aanval kunnen doen op Israëlisch grondgebied. Israël heeft al gezegd dan terug te zullen slaan op Iraans grondgebied.

4 uur geleden
Berlijns warenhuis KaDeWe overgenomen door Thaise investeerder

BERLIJN (ANP/DPA) - Het gebouw waarin het beroemde Berlijnse warenhuis KaDeWe, voluit het Kaufhaus des Westens, zit, is overgenomen door het Thaise winkelconglomeraat Central Group. De grote toeristische trekpleister was deels eigendom van het Oostenrijkse vastgoedconcern Signa, dat al een tijdje last heeft van geldproblemen. Daardoor kwam KaDeWe zelf ook in nood.

5 uur geleden
Olie hoger om dreiging aanval Iran, brandstof mogelijk duurder

DEN HAAG (ANP) - Automobilisten moeten rekening houden met verder stijgende prijzen van brandstof aan de pomp. De olieprijzen zijn namelijk gestegen naar het hoogste niveau in zes maanden, aangejaagd door de onrust in het Midden-Oosten. Iran zou werken aan een directe aanval op Israël als vergelding voor de Israëlische aanval op het Iraanse consulaat in Syrië vorige week.

5 uur geleden
JPMorgan Chase onder druk op Wall Street na resultaten

NEW YORK (ANP) - JPMorgan Chase behoorde vrijdag tot de dalers op de aandelenbeurzen in New York. De grootste bank van de Verenigde Staten zag de omzet en winst afgelopen kwartaal stijgen. De bank bleef daarbij profiteren van de hoge rente en zag de rente-inkomsten verder stijgen. Topman Jamie Dimon waarschuwde wel voor de aanhoudende geopolitieke onzekerheden in de wereld en het risico van een hardnekkige inflatie. Ook denkt de topman dat de positieve impact van de hoge rente op de winst in de toekomst zal afnemen.

6 uur geleden