Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wall Street lager na publicatie Fed-notulen

Wall Street lager na publicatie Fed-notulen

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met verliezen de handel uitgegaan. Beleggers leken eindelijk de hint van de Federal Reserve te snappen dat de centralebankenkoepel agressief zal optreden om de inflatie te beteugelen, zelfs als dit inhoudt dat de Amerikaanse economie daardoor in een recessie belandt.

Vooral techaandelen gingen omlaag nadat uit de notulen van de laatste rentevergadering van de Fed bleek dat beleidsmakers rentestappen met 0,5 procentpunt per keer te billijken vinden. Daarnaast begint de Fed met het verkleinen van de balans. Dat moet tijdens de vergadering in mei al gebeuren. Hogere rentes zijn over het algemeen slecht nieuws voor aandelen, en met name voor de snelgroeiende techbedrijven.

De Dow-Jonesindex sloot de sessie met een verlies van 0,4 procent op 34.496,51 punten. De brede S&P 500 verloor 1 procent tot 4481,15 punten en techgraadmeter Nasdaq zakte 2,2 procent tot 13.888,82 punten.

Boeing

Twitter leverde 0,4 procent in, na de sterke koerswinst in de afgelopen dagen die volgde op het nieuws dat Tesla-topman Elon Musk een groot belang in de berichtendienst heeft genomen. Het bedrijf gaat gebruikers de mogelijkheid bieden al geplaatste berichten aan te passen. De aankondiging volgt op een peiling van Musk op Twitter om deze mogelijkheid aan te bieden.

Verder stond Boeing (min 2,2 procent) bij de dalers. Het aandeel van de vliegtuigmaker zakte weg na berichten dat Franse luchtvaartautoriteiten onderzoek doen naar problemen met een Boeing 777 van Air France. De piloten daarvan moesten dinsdag een landing afbreken omdat het toestel totaal niet meer reageerde op de besturing. Bij een tweede poging lukte het wel het vliegtuig aan de grond te zetten.

Intel (min 1,2 procent) maakte bekend de bedrijfsactiviteiten in Rusland op te schorten vanwege de oorlog in Oekraïne. In maart had de chipproducent al de verzendingen naar klanten in Rusland en Belarus stopgezet.

Olieprijzen

Verder was er aandacht voor de oliesector. De olieprijzen zakten hard weg nadat bekend werd dat regeringen doorgaan met het vrijgeven van olie uit de strategische reserves. Verder wordt het vooruitzicht voor hogere rentes ook gezien als een potentiële rem op de economische groei. Daardoor zal de vraag naar energie afnemen, aldus kenners.

Een vat Amerikaanse olie kostte 4,8 procent minder op 97,08 dollar. Brentolie werd 4,4 procent goedkoper op 101,95 dollar per vat. De euro was 1,0898 dollar waard, tegen 1,0912 dollar eerder op de dag.

Meer uit Financieel

Wall Street sluit flink lager na renteverhoging Federal Reserve

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn woensdag flink lager gesloten nadat de Federal Reserve de rente opnieuw had opgevoerd om de hoge inflatie te bestrijden. Vanwege de recente onrust in de bankensector had Wall Street voorzichtige hoop op een pauze van de Fed bij het verder opkrikken van de rente. Maar dat gebeurde niet. Sterker nog, Fed-baas Jerome Powell stelde in een persconferentie na afloop van het rentebesluit dat er mogelijk later nog meer renteverhogingen komen.

7 uur geleden
Banensite Indeed schrapt 2200 banen, impact Nederland onduidelijk

AUSTIN (ANP) - De zoekmachine voor vacatures Indeed gaat 2200 banen schrappen, heeft topman Chris Hyams in een bericht aan het personeel meegedeeld. Dat staat gelijk aan ongeveer 15 procent van alle werknemers. Volgens Indeed koelt de arbeidsmarkt in onder andere de Verenigde Staten sterk af na de sterke stijging van het aantal vacatures van vlak na de coronacrisis, toen de economie zich krachtig herstelde. Het Amerikaanse bedrijf moet daarom zelf nu ook stevig inkrimpen.

9 uur geleden
Topman TikTok: nog nooit Amerikaanse gegevens gedeeld met Peking

WASHINGTON (ANP) - Filmpjesapp TikTok heeft nog nooit Amerikaanse gebruikersgegevens gedeeld met de Chinese overheid, of een verzoek ontvangen om deze te delen. Het dochterbedrijf van het Chinese ByteDance zou een dergelijk verzoek ook niet honoreren als dat ooit zou gebeuren, zal TikTok-topman Shou Zi Chew donderdag verklaren voor een commissie van het Amerikaanse Congres.

10 uur geleden
Microsoft-dochterbedrijf verklapt met AI manieren om te coderen

REDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Het platform voor softwareontwikkelaars GitHub verklapt binnenkort met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) hoe mensen het best bepaalde coderingsopdrachten kunnen uitvoeren. Daarvoor gebruikt het dochterbedrijf van Microsoft technologie van OpenAI, het bedrijf dat de afgelopen maanden veel aandacht kreeg voor zijn programma's ChatGPT en Dall-E.

10 uur geleden
Kaag wil voor besluit over Volksbank opties met Kamer bespreken

DEN HAAG (ANP) - Minister Sigrid Kaag (Financiën) wil de Tweede Kamer laten meepraten over de toekomst van de Volksbank, voordat zij met een besluit komt. Gezien het grote belang van het onderwerp voor de maatschappij en het bankenlandschap mikt zij op een "breed draagvlak" voor de richting die zij kiest.

10 uur geleden
Fed verhoogt rente VS weer ondanks onrust bankensector

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Federal Reserve voert de rente in de Verenigde Staten verder op om de hoge inflatie te bestrijden. Net als de Europese Centrale Bank (ECB) vorige week laten de beleidsmakers bij de Fed in Washington zich daarmee niet van de wijs brengen door de recente onrust in de bankensector.

10 uur geleden
ING en ABN AMRO geven eerdere winsten prijs op gemengd Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is woensdag met een gemengd beeld geëindigd. De banken ING en ABN AMRO gaven veel van hun eerdere winsten op de dag prijs. Beleggers kijken nu vooral uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve in de Verenigde Staten dat later op de dag bekend wordt.

11 uur geleden