Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wall Street lager na opmerkingen Fed-voorzitter Powell

Wall Street lager na opmerkingen Fed-voorzitter Powell

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag met verliezen de handel uitgegaan. Beleggers op Wall Street verwerkten opmerkingen van voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve over de hoge inflatie en sterkere renteverhogingen. Daarnaast ging vliegtuigfabrikant Boeing onderuit door het nieuws over het neerstorten van een Boeing 737 in China.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,6 procent in het rood op 34.552,99 punten. De brede S&P 500 zakte een fractie tot 4461,18 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq verloor 0,4 procent tot 13.838,46 punten. Vorige week kenden de Amerikaanse hoofdgraadmeters nog de beste week sinds november 2020.

Powell verklaarde op een zakelijke conferentie dat de Fed de rente nog agressiever kan gaan verhogen om de hoge inflatie tegen te gaan. Vorige week kwam de Amerikaanse centrale bank al met de eerste renteverhoging sinds 2018 vanwege de stijgende inflatie.

Boeing

Boeing ging 3,6 procent omlaag. Een Boeing 737-800 van China Eastern Airlines is maandag neergestort in het zuiden van China. Volgens de luchtvaartautoriteiten waren er 123 passagiers en negen bemanningsleden aan boord en heeft niemand de crash overleefd.

Alleghany dikte 25 procent aan. Berkshire Hathaway, het investeringsbedrijf van miljardair Warren Buffett, koopt de onderneming die onder meer een verzekeraar en een speelgoedmaker omvat voor 11,6 miljard dollar in contanten. Anaplan werd haast 28 procent meer waard. Het softwarebedrijf wordt voor 10,7 miljard dollar opgekocht door de private investeringsmaatschappij Thoma Bravo.

Nielsen Holdings

Nielsen Holdings zakte 7 procent. Het marktonderzoeksbureau heeft een overnamebod van zo'n 9,1 miljard dollar van een groep private investeerders afgewezen. Het bedrijf dat vooral bekend is van zijn kijk- en luisteronderzoeken, vindt het bod te laag.

Apple won 0,9 procent, ondanks een flinke storing bij verschillende diensten van het techbedrijf.

De olieprijzen zaten behoorlijk in de lift na berichten dat de Europese Unie een verbod op de import van Russische olie zou overwegen. Een vat Amerikaanse olie kostte 7,2 procent meer op 112,20 dollar en Brentolie werd 7,6 procent duurder op 116,12 dollar per vat. Oliefondsen als ExxonMobil en ConocoPhillips gingen tot 4,5 procent vooruit.

De euro was 1,1013 dollar waard, tegen 1,1104 dollar bij het slot van de beurshandel in Europa.

Meer uit Financieel

Topman: wapenfabrikant Rheinmetall kan 17 miljard waard worden

DÜSSELDORF (ANP) - De Duitse wapenfabrikant Rheinmetall verwacht de komende jaren flink meer waard te worden. De oorlog in Oekraïne zorgt voor een grote vraag naar munitie en pantservoertuigen, waardoor het bedrijf vorig jaar recordresultaten boekte. Volgens topman Armin Papperger zou de beurswaarde van Rheinmetall kunnen stijgen van 10,5 miljard euro naar 17 miljard euro.

14 minuten geleden
Autobedrijven Tesla en GM bij winnaars op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine winsten gesloten. De autobedrijven Tesla en General Motors (GM) stonden bij de winnaars. Beleggers op Wall Street reageerden positief op de aankondiging dat ook GM, bekend van Chevrolet en Hummer, de door Tesla ontwikkelde stekker voor elektrische auto's gaat gebruiken voor zijn voertuigen. Verder werd vooral gewacht op het rentebesluit van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve volgende week.

15 uur geleden
Kyiv: krimp economie in eerste kwartaal minder sterk dan gedacht

KYIV (ANP/RTR/DPA) - De economie van Oekraïne is in het eerste kwartaal van dit jaar met 10,5 procent gekrompen in vergelijking met een jaar eerder vanwege de Russische invasie van het land. Maar daarmee valt de krimp wel minder sterk uit dan eerder werd gevreesd, aldus de Oekraïense minister van Economische Zaken Joelia Sviridenko.

17 uur geleden
Europese gasprijs fors omhoog, mede door warm weer

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is vrijdag flink gestegen, mede door het warme weer in grote delen van Europa waardoor er meer vraag is naar stroom voor bijvoorbeeld airconditioners en ventilatoren. Maar ook tekenen van toenemende concurrentie vanuit Azië voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zorgen voor een stijgende prijs.

18 uur geleden
PPG geeft toe en sluit cao-akkoord voor 10 procent meer loon

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van verffabrikant PPG krijgen een tiende meer loon. Dat hebben het Amerikaanse bedrijf en vakbond FNV afgesproken na weken van stakingen. Daarbij werd bij vestigingen in Amsterdam, Den Bosch, Tiel en Uithoorn het werk neergelegd.

19 uur geleden
AEX-index licht lager weekend in, IMCD onderuit

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een kleine min het weekend ingegaan. Beleggers namen geen grote risico's voorafgaand aan de rentevergaderingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) die volgende week worden gehouden. Verder was op het Damrak chemicaliëndistributeur IMCD een opvallende daler na een winstwaarschuwing van het Britse speciaalchemieconcern Croda International.

20 uur geleden
Man (53) uit Aerdenhout langer vast voor dividendstrippen

AERDENHOUT (ANP) - Een 53-jarige man uit de gemeente Aerdenhout, die dinsdag is aangehouden door de FIOD, blijft veertien dagen langer vastzitten op verdenking van het doen van onjuiste aangiften dividendbelasting en het zogeheten dividendstrippen. De man werd vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam, die het voorarrest heeft verlengd.

20 uur geleden