Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wall Street lager na opmerkingen Fed-voorzitter Powell

Wall Street lager na opmerkingen Fed-voorzitter Powell

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag met verliezen de handel uitgegaan. Beleggers op Wall Street verwerkten opmerkingen van voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve over de hoge inflatie en sterkere renteverhogingen. Daarnaast ging vliegtuigfabrikant Boeing onderuit door het nieuws over het neerstorten van een Boeing 737 in China.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,6 procent in het rood op 34.552,99 punten. De brede S&P 500 zakte een fractie tot 4461,18 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq verloor 0,4 procent tot 13.838,46 punten. Vorige week kenden de Amerikaanse hoofdgraadmeters nog de beste week sinds november 2020.

Powell verklaarde op een zakelijke conferentie dat de Fed de rente nog agressiever kan gaan verhogen om de hoge inflatie tegen te gaan. Vorige week kwam de Amerikaanse centrale bank al met de eerste renteverhoging sinds 2018 vanwege de stijgende inflatie.

Boeing

Boeing ging 3,6 procent omlaag. Een Boeing 737-800 van China Eastern Airlines is maandag neergestort in het zuiden van China. Volgens de luchtvaartautoriteiten waren er 123 passagiers en negen bemanningsleden aan boord en heeft niemand de crash overleefd.

Alleghany dikte 25 procent aan. Berkshire Hathaway, het investeringsbedrijf van miljardair Warren Buffett, koopt de onderneming die onder meer een verzekeraar en een speelgoedmaker omvat voor 11,6 miljard dollar in contanten. Anaplan werd haast 28 procent meer waard. Het softwarebedrijf wordt voor 10,7 miljard dollar opgekocht door de private investeringsmaatschappij Thoma Bravo.

Nielsen Holdings

Nielsen Holdings zakte 7 procent. Het marktonderzoeksbureau heeft een overnamebod van zo'n 9,1 miljard dollar van een groep private investeerders afgewezen. Het bedrijf dat vooral bekend is van zijn kijk- en luisteronderzoeken, vindt het bod te laag.

Apple won 0,9 procent, ondanks een flinke storing bij verschillende diensten van het techbedrijf.

De olieprijzen zaten behoorlijk in de lift na berichten dat de Europese Unie een verbod op de import van Russische olie zou overwegen. Een vat Amerikaanse olie kostte 7,2 procent meer op 112,20 dollar en Brentolie werd 7,6 procent duurder op 116,12 dollar per vat. Oliefondsen als ExxonMobil en ConocoPhillips gingen tot 4,5 procent vooruit.

De euro was 1,1013 dollar waard, tegen 1,1104 dollar bij het slot van de beurshandel in Europa.

Meer uit Financieel

Socialemediabedrijf Trump uitblinker op Wall Street na aanslag

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag hoger gesloten. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar de mislukte moordaanslag op oud-president Donald Trump van afgelopen weekend. Trump Media & Technology Group, dat grotendeels in handen is van Trump en waar het sociale netwerk Truth Social onder valt, ging daarop ruim 31 procent omhoog.

1 uur geleden
Strijd om verbod op handel in zeehondenbont laait weer op in EU

STRAATSBURG (ANP) - Het Europese verbod op de handel in zeehondenbont kan worden afgeschaft, waarschuwen dierenbeschermers. De Europese Commissie wil de maatregel, die dierenleed moet voorkomen, gaan evalueren.

1 uur geleden
AEX in het rood, TomTom onderuit na omzetalarm

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is maandag met verlies de handel uitgegaan, nadat de hoofdgraadmeter vrijdag nog een nieuw slotrecord op de borden had gezet. Bij de bedrijven op het Damrak was navigatiespecialist TomTom een opvallende daler na een omzetwaarschuwing.

5 uur geleden
Duitsland investeert miljarden in waterstofprojecten

BERLIJN (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Duitsland gaat samen met het bedrijfsleven miljarden investeren in een reeks waterstofprojecten om zo de energietransitie te helpen versnellen. Daarbij geeft de overheid 4,6 miljard euro aan subsidies en dragen bedrijven als RWE, Air Liquide en EWE nog eens 3,3 miljard euro bij.

6 uur geleden
Ondernemers mogen BMW's van Fremantle Highway niet verkopen

DEN HAAG (ANP) - Twee Nederlandse autohandelaren mogen de 260 BMW's van het vorig jaar uitgebrande vrachtschip Fremantle Highway niet verder verhandelen. De rechtbank in Den Haag stelt de ondernemers in het ongelijk in een kort geding dat ze tegen de Duitse autofabrikant hadden aangespannen. BMW hield volgens de rechter terecht de verkoop van de voertuigen tegen op basis van merkrechten, omdat de kwaliteit van de BMW's door de brand niet meer kon worden gegarandeerd.

6 uur geleden
Europese Commissie akkoord met 1,3 miljard subsidie aan Nederland

BRUSSEL (ANP) - Als het aan de Europese Commissie ligt, krijgt Nederland binnenkort 1,3 miljard euro subsidie uit het coronaherstelfonds. Dat is een speciaal fonds dat was ingesteld om de Europese economie├źn te ondersteunen na de Covid- en energiecrisis.

7 uur geleden
Koerssprong socialemediabedrijf Trump op Wall Street na aanslag

NEW YORK (ANP) - Het socialemediabedrijf van oud-president Donald Trump ging maandag hard omhoog op de aandelenbeurzen in New York. Trump Media & Technology Group, dat grotendeels in handen is van Trump en waar het sociale netwerk Truth Social onder valt, werd 30 procent meer waard. Beleggers lijken alvast voor te sorteren op een overwinning van Trump bij de aanstaande Amerikaanse presidentsverkiezingen, die in november worden gehouden.

7 uur geleden