Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wall Street lager na banencijfers en leveringsstop Gazprom

Wall Street lager na banencijfers en leveringsstop Gazprom

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag na een hoger begin alsnog met verliezen de handel uit gegaan. Beleggers reageerden in eerste instantie positief op het banenrapport van de Amerikaanse overheid. Het sentiment sloeg gedurende de sessie om, ook vanwege zorgen over de energiemarkt in Europa. Een belangrijke gaspijpleiding tussen Rusland en Duitsland blijft na onderhoud langer dan gepland dicht. Volgens het Russische Gazprom vanwege een technisch defect. In Europa werd deze boodschap met scepsis ontvangen.

De leidende Dow-Jonesindex ging met een verlies van 1,1 procent het weekend in op 31.318,44 punten. De brede S&P 500 verloor ook 1,1 procent op 3924,26 punten en techgraadmeter Nasdaq verloor 1,3 procent tot 11.630,86 punten. Het betekende de derde verliesweek van de leidende graadmeters in New York op rij.

De banenaanwas in de VS in augustus was minder dan een maand eerder, maar evengoed beter dan verwacht. Het banencijfer speelt een belangrijke rol in het rentebeleid van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Omdat de werkloosheid opliep zou de Fed kunnen beslissen de rente minder agressief te verhogen, zo was de gedachte. Eerder had de Fed al aangegeven dat het beteugelen van de inflatie huishoudens en bedrijven hoe dan ook pijn zal doen.

Nvidia

Bij de bedrijven op Wall Street beleefde de producent van sportkleding Lululemon Athletica een koerssprong van bijna 7 procent dankzij goed ontvangen kwartaalcijfers en vooruitzichten. Branchegenoten Nike en Under Armour wisten in eerste instantie mee te liften maar sloten uiteindelijk lager. Starbucks verloor krap 3 procent. De vertrekkende topman Laxman Narasimhan van het Britse Reckitt Benckiser gaat leiding geven aan de keten van koffiezaken.

Chipconcern Nvidia daalde 2,1 procent na een adviesverlaging van effectenhuis Daiwa. Chipconcern Broadcom opende de boeken en dat werd beloond met een winst van 1,7 procent.

De oliefondsen werden geholpen door de stijgende olieprijzen. Zo gingen ExxonMobil, Chevron, ConocoPhillips, Marathon Oil en Occidental Petroleum tot 3,2 procent vooruit. De prijs van een vat Amerikaanse olie werd 0,5 procent duurder op 87,00 dollar en Brentolie steeg 0,8 procent tot 93,14 dollar per vat. Donderdag gingen de olieprijzen nog fors omlaag vanwege zorgen over een zwakkere vraag door een recessie. De euro was 0,9954 dollar waard.

Meer uit Financieel

Faillissement dichtbij voor verpakkingsloze super Pieter Pot

ROTTERDAM (ANP) - De al tijden noodlijdende verpakkingsloze onlinesupermarkt Pieter Pot dreigt dinsdag failliet te worden verklaard. De onderneming meldt dat schuldeiser pensioenfonds BPFL het bankroet heeft aangevraagd, waar Pieter Pot het niet mee eens is. "We hadden gehoopt op een coulanceregeling omdat de weg naar herstel succesvol verloopt. Het is afwachten hoe de rechter dinsdag beslist", licht algemeen directeur Jouri Schoemaker toe.

58 minuten geleden
Curator verwacht doorstart e-bikemerk Qwic, leveringen al hervat

AMSTERDAM (ANP) - De curator van het failliet verklaarde e-bikemerk Qwic heeft "goede hoop" op een snelle doorstart van het Amsterdamse bedrijf. Daarom kunnen mensen die nog een bestelling hadden uitstaan bij de onderneming, er weer op rekenen dat deze binnenkort wordt geleverd. Advocaat Jeroen van Straaten van Wieringa Advocaten meldt dat het stilgevallen leveringsproces weer wordt opgestart.

2 uur geleden
Betalingsverwerker Adyen helpt AEX-index verder omhoog

AMSTERDAM (ANP) - Betalingsverwerker Adyen was maandag wederom de grote uitblinker in de AEX-index op het Damrak. De Nederlandse onderneming zette de winstreeks van de vorige handelsdagen voort met een nieuwe plus van 2,6 procent. Adyen werd afgelopen week al zo'n 10 procent meer waard dankzij positieve oordelen van analisten.

2 uur geleden
Koerssprong Macy's op Wall Street door overnamespeculatie

NEW YORK (ANP) - Macy's werd maandag bijna 16 procent meer waard op de aandelenbeurzen in New York. Volgens zakenkrant The Wall Street Journal heeft een groep investeerders een voorstel gedaan om de Amerikaanse warenhuisketen te kopen voor 5,8 miljard dollar (zo'n 5,4 miljard euro). Het is echter nog niet duidelijk of Macy's, dat ook eigenaar is van de luxe warenhuizen Bloomingdale's en de luxe cosmeticawinkels van Bluemercury, het bod steunt.

4 uur geleden
FNV waarschuwt voor spoorstakingen uit onvrede over loonbod

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV waarschuwt voor mogelijke stakingsacties in Nederland bij de Nederlandse Spoorwegen, uit onvrede over een loonbod van het spoorbedrijf. Volgens de bond gaan vakbondsleden woensdag naar het hoofdkantoor van de NS in Utrecht, om "nog één laatste waarschuwing" te geven. "Komt er geen beweging, dan volgen er stakingen", meldt de FNV.

4 uur geleden
VN-organisatie ziet minder wereldwijde handel in 2023

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - De wereldwijde handel is dit jaar duidelijk kleiner dan vorig jaar, meldt de VN-conferentie over handel en ontwikkeling (UNCTAD) in een nieuw rapport. Dat komt onder meer door gestegen rentes en spanningen tussen de Verenigde Staten en China. Voor volgend jaar rekent de VN-organisatie nog niet echt op verbetering.

5 uur geleden
Ophef om campagne modeketen Zara door associatie met oorlog Gaza

ARTEIXO (ANP) - Modewinkelketen Zara krijgt online kritiek op een recente campagne. Daarin staan modellen afgebeeld met mannequins die in witte lakens zijn gewikkeld. Op sociale media maken verschillende mensen de vergelijking met dode slachtoffers van de oorlog tussen Israël en Hamas die op bepaalde afbeeldingen ook in witte lakens zijn gewikkeld.

5 uur geleden