Wall Street lager na banencijfers en leveringsstop Gazprom
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag na een hoger begin alsnog met verliezen de handel uit gegaan. Beleggers reageerden in eerste instantie positief op het banenrapport van de Amerikaanse overheid. Het sentiment sloeg gedurende de sessie om, ook vanwege zorgen over de energiemarkt in Europa. Een belangrijke gaspijpleiding tussen Rusland en Duitsland blijft na onderhoud langer dan gepland dicht. Volgens het Russische Gazprom vanwege een technisch defect. In Europa werd deze boodschap met scepsis ontvangen.
De leidende Dow-Jonesindex ging met een verlies van 1,1 procent het weekend in op 31.318,44 punten. De brede S&P 500 verloor ook 1,1 procent op 3924,26 punten en techgraadmeter Nasdaq verloor 1,3 procent tot 11.630,86 punten. Het betekende de derde verliesweek van de leidende graadmeters in New York op rij.
De banenaanwas in de VS in augustus was minder dan een maand eerder, maar evengoed beter dan verwacht. Het banencijfer speelt een belangrijke rol in het rentebeleid van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Omdat de werkloosheid opliep zou de Fed kunnen beslissen de rente minder agressief te verhogen, zo was de gedachte. Eerder had de Fed al aangegeven dat het beteugelen van de inflatie huishoudens en bedrijven hoe dan ook pijn zal doen.
Nvidia
Bij de bedrijven op Wall Street beleefde de producent van sportkleding Lululemon Athletica een koerssprong van bijna 7 procent dankzij goed ontvangen kwartaalcijfers en vooruitzichten. Branchegenoten Nike en Under Armour wisten in eerste instantie mee te liften maar sloten uiteindelijk lager. Starbucks verloor krap 3 procent. De vertrekkende topman Laxman Narasimhan van het Britse Reckitt Benckiser gaat leiding geven aan de keten van koffiezaken.
Chipconcern Nvidia daalde 2,1 procent na een adviesverlaging van effectenhuis Daiwa. Chipconcern Broadcom opende de boeken en dat werd beloond met een winst van 1,7 procent.
De oliefondsen werden geholpen door de stijgende olieprijzen. Zo gingen ExxonMobil, Chevron, ConocoPhillips, Marathon Oil en Occidental Petroleum tot 3,2 procent vooruit. De prijs van een vat Amerikaanse olie werd 0,5 procent duurder op 87,00 dollar en Brentolie steeg 0,8 procent tot 93,14 dollar per vat. Donderdag gingen de olieprijzen nog fors omlaag vanwege zorgen over een zwakkere vraag door een recessie. De euro was 0,9954 dollar waard.
Meer uit Financieel
PARIJS (ANP) - Ubisoft verdwijnt binnenkort mogelijk van de beurs in Parijs. Grote aandeelhouders van de Franse uitgever en ontwikkelaar van games kijken volgens financieel persbureau Bloomberg naar hun opties, nadat het bedrijf achter onder meer de populaire Assassin's Creed-spellen dit jaar meer dan de helft van zijn beurswaarde heeft verloren door tegenvallende verkopen.
21 minuten geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De groei van het aantal banen in de Verenigde Staten heeft vorige maand alle verwachtingen van economen overtroffen. Dat zorgde vrijdag bij de opening van de aandelenmarkt op Wall Street voor positieve reacties van beleggers. De werkloosheid daalde onverwacht en de loongroei versnelde, wat de zorgen over een aanzienlijke verslechtering van de arbeidsmarkt wegnam.
1 uur geledenLUXEMBURG (ANP) - Landen mogen voedselfabrikanten niet zomaar verbieden om vegetarisch eten vlees te noemen. Het Europese Hof van Justitie heeft dat vrijdag bepaald.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie neemt uiterlijk eind dit jaar een beslissing over het wel of niet voor de rechter brengen van voormalig ING-topman Ralph Hamers. Dat werd bekend tijdens een kort geding dat financieel activist Pieter Lakeman had aangespannen tegen de Staat, als vertegenwoordiger van het OM. Lakemans Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (SOBI) neemt hier geen genoegen mee en wil dat het OM Hamers al sneller dagvaardt, al is de aanvankelijk geëiste deadline van 1 november "niet heilig".
2 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - Franse cognacmakers vinden dat ze slachtoffer zijn van de extra importheffingen die de Europese Unie invoert op Chinese elektrische auto's. Een meerderheid van de lidstaten van de Europese Unie is voor de verhoging van die invoerheffingen met soms tientallen procenten, werd vrijdag bekend. China dreigde eerder met vergeldingsmaatregelen tegen Europese cognac.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie blijft de komende tijd onderhandelen met China om alsnog tot een oplossing te komen voor hun dispuut over elektrische auto's. Ook zet de Europese Commissie het onderzoek naar Chinese staatssteun aan producenten van elektrische auto's voort, heeft een woordvoerder van de Commissie in een persconferentie gezegd. Dit is volgens hem mogelijk geworden nu de lidstaten van de Europese Unie daar vrijdag mee akkoord zijn gegaan.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Economieminister Dirk Beljaarts vindt niet dat hij voor zijn beurt heeft gesproken door nu al aan te kondigen dat PostNL wat hem betreft straks een dag langer mag doen over de postbezorging. Hij spreekt van een "tussenstap", waarover hij volgende week in debat gaat met de Tweede Kamer.
3 uur geleden