Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wall Street lager door onrust Midden-Oosten

Wall Street lager door onrust Midden-Oosten

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag behoorlijk lager geopend, na de nieuwe recordstanden een dag eerder. Net als in Europa drukken de spanningen in het Midden-Oosten het sentiment op Wall Street. Bij een Amerikaanse drone-aanval in Irak kwam de hoge Iraanse generaal Qassem Soleimani om. Iran zwoer wraak. Olie werd als gevolg van de onrust fors duurder.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na opening een min van 0,8 procent op 28.641 punten. De brede S&P 500 zakte 0,8 procent tot 3232 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq verloor 0,9 procent tot 9013 punten.

De aanval was op bevel van president Donald Trump. Soleimani genoot in Iran de status van oorlogsheld door zijn acties in Irak en Syrië. Hij gold als de rechterhand van de machtigste man van het land, geestelijk leider Ali Khamenei.

Olie duurder

Olie werd fors duurder en in het kielzog gingen energiebedrijven als Chevron, Apache en Marathon Oil mee omhoog met plussen tot 1,8 procent. Ook oliedienstverleners als Schlumberger, Halliburton en Transocean profiteerden met koerswinsten tot 2,3 procent, net als de defensiebedrijven Lockheed Martin en Northrop Grumman die tot 4,3 procent hoger werden gezet.

Ook techreus Apple (min 0,4 procent) staat in de schijnwerpers. Het aandeel van de iPhone-maker was donderdag bij de slotbel voor het eerst meer dan 300 dollar waard. Tesla maakte bekend dat de in China geproduceerde elektrische auto's goedkoper worden. Het bedrijf wist vorig jaar tevens meer auto's af te leveren dan verwacht. Tesla won 3,8 procent.

Verder gaat de aandacht uit naar de notulen van de meest recente beleidsvergadering van de Federal Reserve die later op de dag komen. Bij de vergadering half december hield de centralebankenkoepel de rente ongewijzigd. De beslissing de niveau's ongemoeid te laten was voor het eerst sinds mei unaniem en werd ook algemeen verwacht op de financiële markten. Beleggers zullen speuren naar aanwijzingen voor toekomstig beleid. Verder zijn er cijfers van marktonderzoeker ISM over de Amerikaanse industrie en gegevens over de Amerikaanse bouwuitgaven.

Meer uit Financieel

Britse centrale bank houdt rente opnieuw onveranderd

LONDEN (ANP) - De Bank of England heeft het belangrijkste rentetarief in het Verenigd Koninkrijk opnieuw onveranderd gelaten op 5,25 procent. De Britse centrale bank hield de rente daarmee voor de zesde keer op rij op het hoogste niveau sinds februari 2008. Ook economen hadden verwacht dat de leenkosten ongewijzigd zouden blijven.

24 minuten geleden
Tesla versnelt banenreductie in China, zeggen bronnen

AUSTIN (ANP) - De Amerikaanse producent van elektrische auto's Tesla versnelt de banenreductie in China. Deze week is het bedrijf begonnen met het ontslaan van klantenservicemedewerkers, ingenieurs, productiemedewerkers en logistiekmedewerkers, volgens bronnen die met persbureau Bloomberg spraken.

2 uur geleden
Spaanse bank BBVA doet vijandig bod op rivaal Sabadell

BILBAO (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Spaanse bank BBVA heeft een vijandig overnamebod gedaan op zijn kleinere rivaal Banco de Sabadell. Met het bod richt de op een na grootste bank van Spanje zich nu direct tot de aandeelhouders van zijn concurrent en wordt het bestuur van het bankbedrijf gepasseerd. De stap volgt op de afwijzing van het bod van BBVA van 11,5 miljard euro door het bestuur van Sabadell eerder deze week. Het is het eerste vijandige bod in de Spaanse banksector sinds eind jaren tachtig.

2 uur geleden
Vegaburgerfabrikant Beyond Meat ziet vraag flink afnemen

EL SEGUNDO (ANP) - De Amerikaanse fabrikant van vleesvervangers Beyond Meat heeft een flinke daling in de vraag naar zijn producten gezien in het eerste kwartaal van dit jaar. De verkopen gingen met 18 procent omlaag tot 75,6 miljoen dollar, omgerekend 70,4 miljoen euro.

3 uur geleden
Besi flink hoger op rustig Damrak na grote order

AMSTERDAM (ANP) - Besi was donderdag de grote winnaar op de Amsterdamse beurs en werd bijna 5 procent hoger gezet. Beleggers reageerden verheugd op de grote order die de chiptoeleverancier uit Duiven heeft ontvangen. Besi meldde een bestelling te hebben gekregen voor 26 hybride bondingsystemen van een niet nader genoemde grote fabrikant. Met deze systemen kunnen verschillende types chips met elkaar worden verbonden. Zo kunnen bijvoorbeeld geheugenchips aan of op een microprocessor worden geplaatst. Besi verwacht daarnaast meer orders te ontvangen voor zijn systemen van andere klanten in het tweede kwartaal.

4 uur geleden
Koopjesketen Action groeit minder hard

ZWAAGDIJK (ANP) - Winkelketen Action heeft in het eerste kwartaal van dit jaar de verkopen zien toenemen tot 3 miljard euro, bijna 21 procent meer vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Dat kwam voor een belangrijk deel doordat het bedrijf 42 nieuwe filialen opende. Zonder dit effect groeide de omzet in Nederland en andere landen met 9,8 procent, maakte het concern bekend.

4 uur geleden
Besi ontvangt grote order voor hybride bondingsystemen

DUIVEN (ANP) - Chiptoeleverancier Besi heeft een "aanzienlijke" bestelling ontvangen van een niet nader genoemde grote fabrikant. Het gaat om 26 zogeheten hybride bondingsystemen van Besi, die in het vierde kwartaal van 2024 en het eerste kwartaal van 2025 geleverd worden. Financiële details werden niet gegeven.

5 uur geleden