Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wall Street kleurt donkerrood door coronavrees

Wall Street kleurt donkerrood door coronavrees

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met stevige verliezen de handel uitgegaan. De coronapandemie blijft de stemming op de markten bepalen, zeker nu is besloten dat maatregelen om Amerikanen te beschermen weken langer duren. Beleggers verwerkten verder een enigszins meevallend banenrapport van loonstrookverwerker ADP.

De leidende Dow-Jonesindex sloot 4,4 procent lager op 20.943,51 punten. De brede S&P 500 verloor ook 4,4 procent tot 2470,50 punten en technologiegraadmeter Nasdaq zakte eveneens met 4,4 procent tot 7360,58 punten.

President Donald Trump heeft Amerikanen vanwege de corona-uitbraak opgeroepen om nog zeker dertig dagen sociaal afstand te houden. De komende twee weken worden volgens Trump erg zwaar en het dodental zal flink oplopen. In de Verenigde Staten is het grootste aantal besmettingen met het virus wereldwijd geconstateerd.

Kroger

Supermarktbedrijf Kroger won 1,3 procent. Het bedrijf verhoogde zijn verwachtingen voor het eerste kwartaal door stijgende verkopen. Uit angst voor het coronavirus zijn ook Amerikanen aan het hamsteren geslagen. Verder stond telecomconcern AT&T (min 3,8 procent) in de belangstelling. De onderneming maakte bekend dat Jason Kilar, de voormalige baas van streamingdienst Hulu, de leiding krijgt over de entertainmentdivisie WarnerMedia.

Kopieermachinefabrikant Xerox verloor dik 7 procent. Het bedrijf zou zijn overnamejacht op computer- en printermaker HP Inc staken. Volgens The Wall Street Journal ondermijnt de coronacrisis de financiële situatie van Xerox dusdanig dat de stekker getrokken moet worden uit de megadeal. HP Inc verloor 14,5 procent.

Energie

Verder stond de energiesector in de schijnwerpers. Volgens marktkenners kunnen olieprijzen nog verder inzakken nu blijkt dat producenten steeds minder plek hebben om olie op te slaan. Verder reageerden de markten op berichten dat oliekartel OPEC er niet in slaagde om een datum vast te stellen voor onderhandelingen, die een einde zouden kunnen maken aan de prijzenoorlog tussen Rusland en Saudi-Arabië. President Trump heeft vrijdag een ontmoeting met oliebonzen in de VS over de kwestie. Oliereuzen Exxon Mobil en Chevron verloren tot 5,4 procent aan waarde.

Een vat Amerikaanse olie werd 2,1 procent duurder op 20,90 dollar. Brentolie kostte 4,8 procent minder op 25,09 dollar per vat. De euro was 1,0958 dollar waard, tegen 1,10941 bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

Meer uit Financieel

Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

4 uur geleden
Beurzen New York positief het weekend in na sterk banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn met winsten het weekend ingegaan. Beleggers zagen in het nieuwe banenrapport van de Amerikaanse overheid nieuw bewijs dat de Verenigde Staten een recessie ontlopen, ondanks de reeks renteverhogingen waarmee de Federal Reserve de hoge inflatie bestrijdt.

5 uur geleden
Krant: leidinggevenden OpenAI bezorgd over gedrag topman

WASHINGTON (ANP) - Een groep leidinggevenden bij OpenAI uitte voor het plotse ontslag van topman Sam Altman zorgen over zijn gedrag. Ze spraken van psychologisch misbruik dat voor chaos en vertragingen zorgde binnen de start-up in kunstmatige intelligentie, schrijft The Washington Post op basis van ingewijden. Altman zou volgens de managers mensen tegen elkaar hebben uitgespeeld op een manier die voor een verziekte werksfeer zorgde, schrijft de krant.

5 uur geleden
Akkoord binnen EU over weren Russisch gas uit pijpleidingen

BRUSSEL (ANP) - EU-landen en het Europees Parlement zijn het eens geworden over nieuwe regels die het voor lidstaten mogelijk maken om Russisch gas te weren uit hun nationale pijpleidingen. Op die manier wil de Europese Unie zich kunnen verdedigen tegen de inzet van gas als economisch wapen door de Russen.

6 uur geleden
OPEC-chef aan leden: wijs afspraken tegen fossiele brandstof af

DUBAI (ANP/BLOOMBERG) - De landen die lid zijn van oliekartel OPEC zouden niet moeten instemmen met plannen die gericht zijn tegen fossiele brandstoffen. Die oproep heeft secretaris-generaal Haitham Al Ghais van het kartel gedaan in een brief aan dertien lidstaten. Die zijn bijeen op de klimaattop in Dubai.

8 uur geleden
Bouwbedrijven slepen Schiphol voor de rechter om bouw A-pier

NIEUWEGEIN (ANP) - Bouwbedrijven Ballast Nedam en TAV klagen Schiphol aan om een langslepend conflict rond de onafgemaakte bouwklus voor een nieuwe pier. De twee bouwers zouden de A-pier bouwen, maar werden na vertragingen en kostenoverschrijdingen van het project afgehaald. Dat vinden die bedrijven onterecht. In de dagvaarding eisen Ballast Nedam en TAV onder andere nog geld voor onderaannemers en leveranciers.

8 uur geleden
Bloomberg: toezichthouder VS bekijkt Microsoft-belang in OpenAI

WASHINGTON (ANP) - Ook een Amerikaanse toezichthouder kijkt kritisch naar investeringen van Microsoft in OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT. Het gaat om een verkennend onderzoek van marktwaakhond FTC dat nog geen formele status heeft, meldt persbureau Bloomberg op basis van een ingewijde.

9 uur geleden