
Wall Street keldert door grote onrust over olie en corona
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag met buitengewoon zware koersverliezen gesloten. Net als in Europa en Azië reageerden beleggers op Wall Street op de scherpe daling van de olieprijs nadat Saudi-Arabië plotseling het mes in de prijzen had gezet en aankondigde de productie te gaan verhogen. Op de financiële markten heerst angst voor een prijzenoorlog op de oliemarkt. Daarnaast speelden ook de ontwikkelingen rond het coronavirus, dat in steeds meer landen om zich heen grijpt, een grote rol.
De Dow-Jonesindex eindigde met een verlies van 7,8 procent op 23.851,02 punten. De breed samengestelde S&P 500 werd 7,6 procent lager gezet op 2746,56 punten en de technologiebeurs Nasdaq verloor 7,3 procent op 7950,67 punten. Dat zijn de grootste dalingen sinds de financiële crisis van 2008.
Toen de S&P kort na aanvang een verlies van 7 procent aantikte, werd de handel automatisch een kwartier gestaakt. Dat mechanisme is ingesteld na de grote beurscrash van 1987 en was voor het laatst in december 2008 nodig. Als de S&P na hervatting van de handel 13 procent daalt, volgt nog een kwartier pauze. Bij een daling van 20 procent wordt de handel voor de dag opgeschort.
Olie
Een vat Amerikaanse olie kostte ruim 25 procent minder op 30,92 dollar en Brentolie werd bijna 24 procent goedkoper op 35,96 dollar per vat. Dat zijn de grootste prijsdalingen sinds 1991. Grote olie- en gasproducenten als Chevron, ExxonMobil en ConocoPhillips kelderden tot bijna 25 procent. Kleinere oliefondsen als Chesapeake Energy en Marathon Oil moesten eveneens zware koersverliezen incasseren. Oliebedrijf Apache ging maar liefst 54 procent omlaag.
Oliedienstverleners als Schlumberger, Transocean en Halliburton daalden tot 38 procent. Machinebouwer Caterpillar, die veel producten levert aan de energiesector, leverde meer dan 14 procent in.
Cruise
Ook de cruisebranche daalde flink. De Amerikaanse overheid heeft de bevolking gewaarschuwd tegen cruises omdat op verschillende schepen al het coronavirus is uitgebroken, met ook steeds meer besmettingen. Bedrijven als Norwegian Cruise Line, Carnival en Royal Caribbean Cruises kregen tikken tot 27 procent te verwerken. In de luchtvaartindustrie met fondsen als Delta Air Lines, American Airlines, United Airlines en Southwest Airlines waren minnen tot 10 procent te zien. In de financiële sector op Wall Street waren eveneens dieprode cijfers te zien.
Supermarktconcern Wal-Mart wist een eerder plusje net niet vast te houden en hield de schade uiteindelijk beperkt tot een lichte min. Het bedrijf profiteert van het hamsteren van boodschappen door Amerikanen vanwege het virus.
De euro noteerde 1,1460 dollar tegen 1,1463 dollar bij het slot van de handel in Europa.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenkoersen op Wall Street gingen maandag hard omhoog, nadat de VS en China tijdelijk lagere importheffingen hadden afgesproken. Hierdoor namen de zorgen over een recessie onder beleggers af en stortten zij zich massaal op technologieaandelen.
6 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De ondernemers in de haven van Rotterdam zijn klaar met het in hun ogen te weinig doortastende stikstofbeleid van het kabinet. Ze onderzoeken de mogelijkheid om een rechtszaak aan te spannen tegen de overheid, heeft voorzitter Victor van der Chijs van belangenvereniging Deltalinqs gezegd tijdens een jaarlijks diner met de ondernemingen.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister van Financiën Eelco Heinen vindt het niet kunnen dat KLM "hoge bonussen" uitkeert aan de directie, terwijl het luchtvaartbedrijf wil snijden in de kosten. Daarom wil de VVD-bewindsman volgende week bij de aandeelhoudersvergadering bezwaar maken tegen het beloningsbeleid. Dat bevestigt zijn woordvoerder na berichtgeving van De Telegraaf.
7 uur geledenALMERE (ANP) - Alfen, producent van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet, heeft zijn omzetverwachting voor heel 2025 verlaagd. Dat komt volgens het bedrijf door zwakkere marktomstandigheden, vooral op de markt voor oplaadsystemen voor elektrische auto's. Het bedrijf rekent ook op een grotere krimp van de winstmarge dan aanvankelijk gedacht.
8 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Beleggers op het Damrak haalden maandag opgelucht adem nadat de Verenigde Staten en China overeenkwamen om tijdelijk de importtarieven te verlagen. Door de afgenomen handelsspanningen tussen 's werelds twee grootste economieën, schoten de aandelenkoersen omhoog. De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML behoorden tot de grote winnaars bij de hoofdfondsen, met winsten tot 7,7 procent.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De tijdelijke verlaging van de importtarieven tussen de Verenigde Staten en China is goed nieuws voor de wereldeconomie en daarmee ook voor de Europese Unie en Nederland. Dat zeggen economen Bert Colijn en Arjen van Dijkhuizen in reactie op de maandag aangekondigde verlagingen, van 30 procent van de VS voor China en 10 procent van China voor de VS voor zeker negentig dagen. "Dit is een enorme de-escalatie van de handelsoorlog", zegt Van Dijkhuizen van ABN AMRO.
12 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen maandag flink omhoog. Beleggers reageerden opgelucht op de de-escalatie van de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. De twee landen lieten na handelsgesprekken weten hun importheffingen flink te verlagen voor een periode van negentig dagen. De twee grootste economieën ter wereld krijgen daarmee extra tijd om hun geschillen op te lossen.
13 uur geleden